Barion Pixel

Tápkábel

A tápkábel/hálózati kábel a legegyszerűbb megfogalmazás szerint az audio eszközök áramhálózathoz történő csatlakoztatásához szükséges villamos vezeték. A berendezéskehez mellékelt egyszerű kábelek azonban csak a szimpla működést biztosítják, ezen túl semmi többel nem szolgálnak.

Az audio rendszerek hangminőségét a különböző zavarok, interferenciák három oldalról támadják, kompromittálják. Az áramhálózatból érkeznek, másrészt maguk a készülékek is generálnak interferenciákat, harmadrészt a zenehallgató szoba is folyamatos magas frekvenciás terhelésnek van kitéve. Ezért van szükség kifejezetten audio célra fejlesztett tápkábelekre!

Az alacsony szintű jelek kritikus fontosságúak az audio jelek reprodukciója szempontjából. Ezek tartalmazzák a hangszerek hangjának, felharmonikusainak többségét, a legmagasabb frekvenciákat, a tranzienseket és szinte az összes térbeli információt. Ezek a sérülékeny jelek csak akkor maradnak érintetlenek, ha megfelelő váltakozó áramú hálózati technológiát alkalmazunk. A differenciális módusú (aszimmetrikus) zaj körülbelül egyharmada és némi közös módú zaj sajnos a tápkábelek földelésén keresztül jelentkezik és jut be a hifi berendezésekbe. Emiatt az audio jel jelentős mértékben elvész, vagy torzul az áramkörhöz csatolódó zajoktól.

A lakossági áramhálózaton a tápvonalakon keresztül jelentős mértékben továbbítódik alacsony és magas frekvenciás elektromos interferencia a készülékekbe. A kábelcsatlakozásokon keresztül mindez még tovább jut: egészen az audio rendszer minden HiFi berendezéséig. Ezen túl vannak olyan közvetlenül az otthoni áramhálózatra csatlakoztatott kritikus hatású elektromos fogyasztók is, amelyek drasztikus mértékű alacsony és magas frekvenciás interferenciát bocsátanak
a hálózatba. Ezek a zavarok a nem megfelelően kialakított kábeleken keresztül ugyancsak eljutnak az összes HiFi berendezéshez.

Megfelelően árnyékolt és földelt tápkábelek használatával a hifi berendezéseket érő zavarok mennyisége drasztikus mértékben csökkenthető, amelynek hatása a jobb hangzásban jelentkezik. A tápkábel fontos része az audio rendszereknek!

1 2 3