Barion Pixel

Lineáris tápegység

A lineáris tápegység olyan készülék, amely az elektromos hálózat energiáját transzformátorral a rácsatlakoztatni kívánt eszköz által kívánt feszültségűre alakítja. Az elektromos készülékek különféle feszültséget és áramerősséget igényelnek. Az elektronikus áramkörökkel ellátott berendezésekhez általában egyenfeszültség is szükséges, amit célszerűbb a hálózati váltakozó feszültség átalakításával, mint akkumulátorokkal biztosítani.

Több tápegység típus is létezik: a lineáris, kapcsolóüzemű, stabilizált, stabilizálatlan.

A stabilizált tápegységek a kimeneti oldalon a stabil, változatlan feszültség érdekében szabályzó elektronikát alkalmaznak, így a kimeneti feszültség állandó marad. Amennyiben a táplálandó készülék érzékeny a feszültség ingadozásaira, akkor ilyen tápegységet célszerű alkalmazni.

A stabilizálatlan tápegység nem tartalmaz szabályzó elektronikát, ezért a kimeneti feszültség a terhelés, és a bemeneti feszültség függvényében változik. Ezt a megoldást egyszerűbb felépítésű berendezésekhez használják, audio célra nem ajánlott.

A lineáris, vagy szaknyelven analóg-disszipatív tápegység a hálózati feszültséget közvetlenül (pontosabban: transzformátorral) alakítja át, tehát nem használ impulzustechnikai áramköröket.

A kapcsolóüzemű tápegység az (angolul switched-mode power supply, SMPS) egy elektronikus tápegység, amely a kívánt feszültség és áram előállításához illetve annak állandó és megkívánt értéken tartásához nagyfrekvenciájú kapcsolójelet használ a szabályozás (switching regulator) vagy vezérlés során.

  • NAIM NPX 300 tápegység

    2 799 990 Ft
  • Silent Angel Forester F1 lineáris tápegység

    199 000 Ft
  • Silent Angel Forester F2 lineáris tápegység

    559 000 Ft