Barion Pixel

Áramhálózat és tápellátás

Az „áramhálózat és tápellátás” témakörben az otthoni erősáramú rendszerek kiszolgálásáért felelős biztonságtechnikailag bevizsgált eszközök és vezetékek széles választékát találja.

A megfelelően kiépített hálózat és táp, tápellátás, tápszűrés a mai modern hifi rendszerek alappillére. A lakossági áramhálózaton a tápvonalakon keresztül jelentős mértékben továbbítódat alacsony és magas frekvenciás elektromos interferencia a tápelosztókba. Innen – megfelelő ellenlépések hiányában – a kábelcsatlakozásokon keresztül ez a zaj bejut az audio berendezésekbe.

Az áramszektorban alkalmazott egyik leghétköznapibb megoldás az áramszűrők, kondicionálók és áram generátorok használata. Ezeket jellemzően azért csatlakoztatják a HiFi berendezések elé, hogy az áramhálózatból érkező interferenciák ne érhessék el az audio eszközöket.

Az „áramhálózat és tápellátás” témakör szerves részét képezik a tápkábelek is. A zaj már eleve jelen van a hálózaton és annak negatív hatását csak tovább súlyosbítja a hozzáadódó rádiófrekvenciás zavar, amelyet a hagyományos tápkábelek antennaként működve szednek fel. Ezek a kezeletlen zavarok bejutnak a komponensekbe és az áramkörök földelésére – az audio célra optimalizált tápkábelek ezeket a negatív hatásokat küszöbölik ki. A tápkábelek tápösvények, forráseszközök, nagy áramigényű komponensek valamint képmegjelenítők tápellátására használhatóak, minden alkalmazási lehetőséghez számos megoldás áll rendelkezésre.