Barion Pixel

Heed Audio Elixir integrált erősítő
2022.12.19.
Heed Audio Abacus D/A konverter
2022.12.20.

Heed Obelisk SI integrált erősítő

759 900 Ft

A Heed Obelisk SI III a legendás, eredeti 1980-as elődmodell mintegy két évtized után feltámasztott új verzója. Megőrizte a klasszikus Obelisk magával ragadó előadásmódját és elragadó zeneiségét, miközben még nagyobb átláthatóságot, kiemelkedő részletgazdagságot és még lehengerlőbb dinamikát kínál.

Heed Obelisk Si III egy nagyszerű, névlegesen egészséges 2×50 wattos erősítő Transcap technológiával. Ilyen teljesítmény mellett az Si bármikor elképesztő dinamikára és masszív tranziensekre képes. Továbbá rendelkezésre állnak az X2 vagy X4 tápegységek is, amelyek az Si-rendszert egy előerősítő/végfok kombóvá alakítják át, duál mono végerősítővel.

Első bemenete opcionális kártyák segítségével vagy MM phono bemenetté vagy S/PDIF digitális bemenetté alakítható.

Leírás

HEED OBELISK SI INTEGRÁLT ERŐSÍTŐ

Volt egy takaros kis cipősdoboz méretű erősítő az 1980-as években, amely a mit sem sejtő hifi-rajongókban és a zenekedvelőkben egyaránt érzelmeket keltett. Sajnos az eredeti Ion Obelisk hamisítatlanul eltérő dizájnja teljesen feledésbe merült. Nos, majdnem teljesen.

A Heed két évtizedes hallgatás után feltámasztotta ezt a legendás integráltat, frissítve a külső esztétikát és a belső alkatrészeket egyaránt. Ennél is fontosabb azonban, hogy kihívás elé állították magukat azzal az embert próbáló feladattal, hogy megőrizzék a klasszikus Obelisk magával ragadó előadásmódját és elragadó zeneiségét, miközben még nagyobb átláthatóságot, kiemelkedő részletgazdagságot és még lehengerlőbb dinamikát kínálnak. A küldetés teljesítve – az Obelisk Si már a kezdetektől fogva egy kihagyhatatlan szenzációvá vált.

TOVÁBB

A fejlesztés évei alatt az Obelisk Si megmutatta a Heed számára az RC-csatolású erősítők sajátosságait. Az erősítő jelenlegi változatának megtervezésével megtalálták azt a megoldást, amely képes újra megteremteni az előd által létrehozott varázslatot. A Transcap technológia vált a Heed fő útjává, amelyet mostantól követni szeretnének – függetlenül attól, hogy az audio világ merre megy.

Az Obelisk Si III egy nagyszerű, névlegesen egészséges 2×50 wattos erősítő. Ne tévesszenek meg senkit a kilowattos teljesítményű versenytársak, ez az ötven Watt olyan, mint egy csöves erősítő ötven Wattja. Sőt, több is, hiszen egy Transcap erősítő ebből a szempontból meglehetősen más. Ilyen teljesítmény mellett az Si bármikor elképesztő dinamikára és masszív tranziensekre képes. Továbbá rendelkezésre állnak az X2 vagy X4 tápegységek is, amelyek az Si-rendszert egy előerősítő/végfok kombóvá alakítják át, duál mono végerősítővel.

Hogy még sokoldalúbb legyen, a Heed egyes készülékeikhez upgrade-kártyarendszert dolgozott ki. A Heed Obelisk SI integrált erősítő első bemenete a kártyák segítségével vagy MM phono bemenetté vagy S/PDIF digitális bemenetté alakítható. Ha valaki nem szereti a sok és egyre több kis dobozkát maga körül, akkor ez a magas szinten integrált rendszer lehet a megmentője.

TULAJDONSÁGOK

– 5db analóg bemenet

– opcionális MM phono vagy DAC kártya

– bővíthető tápegység (lásd Obelisk X2)

– Transcap technológia

Műszaki jellemzők:

Bemenetek:                            5x analóg / 1x S/PDIF digitális

Kimenetek:                              1x sztereó hangszóró / 1x tape out

Frekvenciamenet:                 5 Hz – 60 kHz

Bemeneti impedancia:        10 kΩ

Bemeneti érzékenység:        250 mV

Teljesítmény (8Ω):                 50 W / csatorna

Jel/zaj arány:                          96 dB

Támogatott frissítőkártyák: DAC 1.3 / DAC 2.3

Tápellátási lehetőségek:      belső / Obelisk X2

Maximális fogyasztás:          200 W

Tömeg:                                     6 kg

Méretek (szé x ma x mé):     22 x 8,5 x 36 cm

 

A Heed filozófiája

A Heed Audio-tól mi sem állhatna távolabb, mint hogy engedje elveszni a termékeik iránt érdeklődő zeneszeretőket a technikai fogalmak tengerében. Nem céljuk, hogy megtanítsák nekik a szakmájukat, vagy hogy olyan számokkal lássák el őket, amelyek semmilyen valós jelentéstartalommal nem bírnak, pusztán különböznek más készülékek adataitól. Hitvallásuk szerint az elektronikus specifikációk és a „korrektség” csak egy szempont, és önmagában nem elég a tökéletes zenei reprodukcióhoz.

Ennek ellenére van néhány olyan specifikálható különlegesség, amely a Heed termékeket megkülönbözteti és ennek révén ki is emeli a tömegből. Lehetetlen pusztán szavak révén zenei benyomást kelteni. Néhány technikai részlet tanulmányozása révén azonban megismerhetőek a Heed Audio berendezések technikai és hangzásbeli jellemzői közötti összefüggések.

Csodálatos érzés megalkotni valamit. Elragadó a szemtanúja lenni annak, ahogyan az elektronikus és mechanikus alkatrészek számos darabja kézzel megmunkálva végül egy teljes, működő készülékké válik. A Heed Audio minden egyes komponensre nagy figyelmet fordít és mindegyikük tökéletes eszköz ahhoz, hogy páratlan zenei élményt nyújtson hallgatójának.

A Heed Audio berendezések gyártása az áramköri lapok kézi forrasztásától a hangerőszabályzó finom beállításáig minden folyamat minőségbiztosított: csak a legjobb minőségű alkatrészeket építik be, hogy a Heed erősítők mindig a legjobbak legyenek a kategóriájukban. A szigorú minőségellenőrzés biztosítja a készülékek lehető legmagasabb színvonalát és megbízhatóságát. Minden egyes készülék megfelel a gyártó előírásainak, de az ikrekhez hasonlóan mégis minden egyes legyártott készülék egyedi.

TRANSCAP – HANGOLT, NEM KÖZVETLENÜL KAPCSOLT ERŐSÍTŐ TECHNOLÓGIA

Ha Ön egy Heed erősítővel rendelkezik, olyan technológiával találkozik, amelyet valószínűleg még soha nem látott működés közben. A majdnem elfeledett (majd újjászületett) csöves technológiához hasonlóan a kimeneti kondenzátoros tranzisztoros erősítőkkel általában csak a mérnökök fiókjainak legmélyebb zugaiban találkozhatunk. Az RC-kapcsolás technikai nehézségei miatt manapság a gyártók szinte 100%-ban a könnyebben megvalósítható, közvetlen kapcsolású megoldásokat választják helyette. A Heed Audio szerint kizárólag nagy erőfeszítések árán és csak számtalan fejlesztési munkaóra befektetése mellett lehetséges egy korszerű és a hangzás szempontjából is jobban teljesítő RC csatolású erősítő megalkotása. Ők ezt az utat választották.

Ugyanúgy, mint ahogy egy lemezjátszó szíja vagy egy csöves erősítő kimeneti transzformátora, a kimeneti kondenzátor kiváló tehermentesítést biztosít az erősítő és a hangszóró között. A fő előnye azonban abban áll, hogy a kondenzátor egy energiatároló eszköz. Kialakításánál fogva ez a kondenzátor közvetlenül a hangszóróra csatlakozik, köztes elemek nélkül, ezért az energiaellátás gyors és pontos lesz. Ennek az energiaelemnek a töltéséhez egy push-pull komplementer Darlington tranzisztoros meghajtófokozatot használnak.

Ennek a teljesítmény átalakító rendszernek tökéletes egyensúlyban kell lennie, ez pedig a Heed Audio Obelisk SI integrált erősítő esetében is megvalósul.

A Heed Audio Transcap technológiájának lényege az összes töltésátviteli és áramleadási csatorna pontos beállításában rejlik. Ez az összes szokásos erősítőelemet, hálózati transzformátort, tápegységet, feszültség- és teljesítményerősítő fokozatot, valami gyökeresen mássá teszi. Az előbbiek alapján már látható, hogy ez nem egy közönséges erősítő és nem is mérhető a megszokott szabványok szerint. A Heed Audio módszereit használva a hangzás telt, meleg, mégis tiszta és élethű lesz, mivel az erősítő megfelelően közvetíti az elektronikus jeleket az akusztikus világ számára­.

TMR TRANSMISSION-LINE-REFLEX HANGSZÓRÓ TERHELÉS

Minden dinamikus hangfal hangszóróinak szüksége van valamilyen akusztikai terhelésre ahhoz, hogy megfelelően működjenek. A leggyakoribb megoldás erre egy a membrán hátoldalára rögzített üreg. Ez a hangszóródoboz lehet zárt vagy reflex kialakítású. A reflex rendszerűeket bonyolultabb megtervezni, mert sok paraméter befolyásolja a végeredményt. Ismert, hogy az ilyen dobozok készítéséhez rendelkezésre állnak „ökölszabályként” lefektetett tervezési paraméterek. A bassz-reflex, transmission line, nyitott, összetett vagy tölcséres hangdobozok mindegyike ugyanakkor egy teljesen más megoldásként kezelhető.

Az akusztika azonban fizikai tényeken alapul. Ha kialakítunk egy reflex dobozt, amelynek az egyik oldalán van egy nyílás, akkor az még abban az esetben is egy rezonáns kamraként fog működni, ha transmission line elemként használjuk. Az ilyen kabinet beállítása, hangolása különös gondosságot és odafigyelést igényel. A Heed Audio az összes ismert számítási módszer használatával olyan dobozokat épít, amelyek minden szempontból megfelelnek az elvárásoknak. Ez a tökéletes módja annak, hogy a munkaállapotok között létrejöhessenek a szükséges átfedések és ennek eredményeként elérhetővé válik az a ropogós, gyors és ritmikus, de mégis folyékony és szinte organikus hangzás, amit a Heed Audio fejlesztő csapata annyira szeret.

 

 

További információk
Szín

Fekete