Barion Pixel

Heed Obelisk SI integrált erősítő
2022.12.20.
Pro-Ject Clamp it hanglemez leszorító
2022.12.21.

Heed Audio Abacus D/A konverter

676 000 Ft

A digitális és az analóg világ közötti átjáróként működő Heed Audio Abacus D/A konverter nem csupán egy számoló/számítógép, hanem az audio rendszeren keresztül közvetített analóg hang igazi forrása.

Az Abacus képes a legkülönbözőbb digitális forrásokból érkező jelfolyamok tolmácsolására – még akkor is, ha a zene rendkívül részletgazdag PCM vagy DSD kódolásban érkezik: 384 kHz-ig és 32 bitig képes kezelni a PCM jeleket, és natívan dolgozza fel a kétszeres sebességű DSD-t is. A kvarc alapú órajelek és a jól megtervezett lineáris tápegységek biztosítják, hogy a digitális feldolgozás felbontása mindig tökéletes legyen.

Az Abacus bővítőkártyás rendszerrel fejleszthető.

 

Kategória: Címke:
Leírás

Heed Audio Abacus D/A konverter

Az abakusz az emberiség egyik leghíresebb számolóeszköze. Több ezer éve használják egyszerűsége és általános elterjedtsége miatt, ami miatt még különböző kultúrájú és hitű emberek összekötésére is képes.

A Heed Audio abakusza egy digitál-analóg konverter, amely kiváló eszköz arra a feladatra, hogy összekapcsolja Önt a zene és a zeneszerzők világával, miközben elvégzi az ehhez szükséges pontos számításokat. A digitális és az analóg világ közötti átjáróként működő Abacus nem csupán egy számoló/számítógép, hanem az audio rendszeren keresztül közvetített analóg hang forrása. Ennek a hangnak már a kezdetektől fogva lenyűgözőnek kell lennie, nem igaz?

Az Abacus képes a legkülönbözőbb digitális forrásokból érkező jelfolyamok tolmácsolására – még akkor is, ha a zene rendkívül részletgazdag PCM vagy DSD kódolásban érkezik.

Manapság a PCM és a DSD a digitális hangrögzítés két fő módszere. Az Abacus 384 kHz-ig és 32 bitig képes kezelni a PCM jeleket, és natívan dolgozza fel a kétszeres sebességű DSD-t is. A kvarc alapú órajelek és a jól megtervezett lineáris tápegységek biztosítják, hogy a digitális feldolgozás felbontása mindig tökéletes legyen.

Heed Audio Abacus D/A konverter analóg pufferfokozatai diszkrét alkatrészekből készülnek, hogy a lehető legjobb első lépéseket tegyék lehetővé az analóg jelek számára.

JELLEMZŐK

– 5 + 1 digitális bemenet

– natív DSD128 és 384kHz/32bit képes USB csatlakozás

– izolált analóg és digitális szakaszok

– bővíthetőség (bővítőkártyás rendszerrel)

 

Műszaki jellemzők:

Heed Audio Abacus D/A konverter

Bemenetek:                 1x RCA / 1x BNC / 2x optikai / 1x USB / 1x bővítőkártya

Kimenetek:                   1x vonalszintű analóg

Kimeneti szint:             2,1 Vrms

Frekvencia átvitel:      3 Hz – (a mintavételi frekvenciától függ)

DSD szűrőfrekvencia: 50 kHz szabványos Scarlet Book

Mintavételi frekvenciák (BNC, RCA, opt.):    32 / 44,1 / 48 / 88,2 / 96 / 176,4 / 192 kHz max. 24 bites PCM

Mintavételi frekvenciák (USB): 32 / 44,1 / 48 / 88,2 / 96 / 176,4 / 192 / 352,8 / 384 kHz max. 32 bit és 2,8224 / 5,6448 MHz 1 bites natív DSD

Max. teljesítmény:        50 VA

Súly:                                 4,5 kg

Méretek (szé x ma x mé): 22 x 8,7 x 32,5 cm

A Heed filozófiája

A Heed Audio-tól mi sem állhatna távolabb, mint hogy engedje elveszni a termékeik iránt érdeklődő zeneszeretőket a technikai fogalmak tengerében. Nem céljuk, hogy megtanítsák nekik a szakmájukat, vagy hogy olyan számokkal lássák el őket, amelyek semmilyen valós jelentéstartalommal nem bírnak, pusztán különböznek más készülékek adataitól. Hitvallásuk szerint az elektronikus specifikációk és a „korrektség” csak egy szempont, és önmagában nem elég a tökéletes zenei reprodukcióhoz.

Ennek ellenére van néhány olyan specifikálható különlegesség, amely a Heed termékeket megkülönbözteti és ennek révén ki is emeli a tömegből. Lehetetlen pusztán szavak révén zenei benyomást kelteni. Néhány technikai részlet tanulmányozása révén azonban megismerhetőek a Heed Audio berendezések technikai és hangzásbeli jellemzői közötti összefüggések.

Csodálatos érzés megalkotni valamit. Elragadó a szemtanúja lenni annak, ahogyan az elektronikus és mechanikus alkatrészek számos darabja kézzel megmunkálva végül egy teljes, működő készülékké válik. A Heed Audio minden egyes komponensre nagy figyelmet fordít és mindegyikük tökéletes eszköz ahhoz, hogy páratlan zenei élményt nyújtson hallgatójának.

A Heed Audio berendezések gyártása az áramköri lapok kézi forrasztásától a hangerőszabályzó finom beállításáig minden folyamat minőségbiztosított: csak a legjobb minőségű alkatrészeket építik be, hogy a Heed erősítők mindig a legjobbak legyenek a kategóriájukban. A szigorú minőségellenőrzés biztosítja a készülékek lehető legmagasabb színvonalát és megbízhatóságát. Minden egyes készülék megfelel a gyártó előírásainak, de az ikrekhez hasonlóan mégis minden egyes legyártott készülék egyedi.

TRANSCAP – HANGOLT, NEM KÖZVETLENÜL KAPCSOLT ERŐSÍTŐ TECHNOLÓGIA

Ha Ön egy Heed erősítővel rendelkezik, olyan technológiával találkozik, amelyet valószínűleg még soha nem látott működés közben. A majdnem elfeledett (majd újjászületett) csöves technológiához hasonlóan a kimeneti kondenzátoros tranzisztoros erősítőkkel általában csak a mérnökök fiókjainak legmélyebb zugaiban találkozhatunk. Az RC-kapcsolás technikai nehézségei miatt manapság a gyártók szinte 100%-ban a könnyebben megvalósítható, közvetlen kapcsolású megoldásokat választják helyette. A Heed Audio szerint kizárólag nagy erőfeszítések árán és csak számtalan fejlesztési munkaóra befektetése mellett lehetséges egy korszerű és a hangzás szempontjából is jobban teljesítő RC csatolású erősítő megalkotása. Ők ezt az utat választották.

Ugyanúgy, mint ahogy egy lemezjátszó szíja vagy egy csöves erősítő kimeneti transzformátora, a kimeneti kondenzátor kiváló tehermentesítést biztosít az erősítő és a hangszóró között. A fő előnye azonban abban áll, hogy a kondenzátor egy energiatároló eszköz. Kialakításánál fogva ez a kondenzátor közvetlenül a hangszóróra csatlakozik, köztes elemek nélkül, ezért az energiaellátás gyors és pontos lesz. Ennek az energiaelemnek a töltéséhez egy push-pull komplementer Darlington tranzisztoros meghajtófokozatot használnak.

Ennek a teljesítmény átalakító rendszernek tökéletes egyensúlyban kell lennie, ez pedig a Heed Audio integrált erősítők esetében meg is valósul.

A Heed Audio Transcap technológiájának lényege az összes töltésátviteli és áramleadási csatorna pontos beállításában rejlik. Ez az összes szokásos erősítőelemet, hálózati transzformátort, tápegységet, feszültség- és teljesítményerősítő fokozatot, valami gyökeresen mássá teszi. Az előbbiek alapján már látható, hogy ez nem egy közönséges erősítő és nem is mérhető a megszokott szabványok szerint. A Heed Audio módszereit használva a hangzás telt, meleg, mégis tiszta és élethű lesz, mivel az erősítő megfelelően közvetíti az elektronikus jeleket az akusztikus világ számára­.

TMR TRANSMISSION-LINE-REFLEX HANGSZÓRÓ TERHELÉS

Minden dinamikus hangfal hangszóróinak szüksége van valamilyen akusztikai terhelésre ahhoz, hogy megfelelően működjenek. A leggyakoribb megoldás erre egy a membrán hátoldalára rögzített üreg. Ez a hangszóródoboz lehet zárt vagy reflex kialakítású. A reflex rendszerűeket bonyolultabb megtervezni, mert sok paraméter befolyásolja a végeredményt. Ismert, hogy az ilyen dobozok készítéséhez rendelkezésre állnak „ökölszabályként” lefektetett tervezési paraméterek. A bassz-reflex, transmission line, nyitott, összetett vagy tölcséres hangdobozok mindegyike ugyanakkor egy teljesen más megoldásként kezelhető.

Az akusztika azonban fizikai tényeken alapul. Ha kialakítunk egy reflex dobozt, amelynek az egyik oldalán van egy nyílás, akkor az még abban az esetben is egy rezonáns kamraként fog működni, ha transmission line elemként használjuk. Az ilyen kabinet beállítása, hangolása különös gondosságot és odafigyelést igényel. A Heed Audio az összes ismert számítási módszer használatával olyan dobozokat épít, amelyek minden szempontból megfelelnek az elvárásoknak. Ez a tökéletes módja annak, hogy a munkaállapotok között létrejöhessenek a szükséges átfedések és ennek eredményeként elérhetővé válik az a ropogós, gyors és ritmikus, de mégis folyékony és szinte organikus hangzás, amit a Heed Audio fejlesztő csapata annyira szeret.