Barion Pixel

Naim NPX 300 PS tapegyseg audiome
NAIM NPX 300 tápegység
2023.09.20.
Golden Ear Triton T66 allo hangfal audiome
GoldenEar T66 álló hangfal
2023.09.21.

Focal Kanta No.2 álló hangfal

3 599 990 Ft

A Focal Kanta No.2 egy teljesen a teljesítménynek és a hangminőségnek alárendelt háromutas basszreflex álló hangfal. A Kanta No.2 egy új generációs Focal berillium inverz dóm IAL magassugárzót és lenrostból készült szendvics membrán szerkezetű középmély hangszórókat kapott. Ez a megoldás a Focal technológiáinak eddig példa nélküli kombinációja, amely garantálja a precíz, részletes és meleg hangzást. A Focal a legújabb akusztikai innovációit építette ezekbe a modern és jellegzetes dizájnt kapott hangfalakba. A Kanta No.2 tökéletes választást jelent 30m2 alatti terekbe, de ideális nagyobb, 60m2 alapterületű helyiségekben is.

 • Legújabb generációs IAL3 berillium magas hangszóró
 • Nagy sűrűségű polimer előlap
 • Inert terelőlemez a jobb definíció érdekében
 • 2 x 61/2″ (16,5 cm) mélysugárzó, lenrost membrán, NIC-motor
 • Mély és artikulált basszus
 • Power Flow multiport technológia
 • Nincs dinamikai tömörítés
 • Első és hátsó reflex nyílások
 • Formázott, semleges karakterrel bíró többrétegű hangdoboz
Szállítás: 10 munkanapon belül.
Leírás

A teljesítmény találkozása a stílussal

Focal Kanta No.2 álló hangfal: csodálja meg a Kantát, egy olyan eredeti ötleteken alapuló hangsugárzót, amely újra összeköti Önt a zenével.

A Focal eddig ismeretlen technológiák ötvözetét kínálja: az utolsó generációs IAL3 berillium magassugárzót párosították a FLAX (lenrost) közép- és mélysugárzókkal. Az eredmény pontos, részletes hangzás melegséggel és muzikalitással. Ez egy új korszak kezdete azoknak, akik szeretik a hangminőséget…

A Focal Kanta No.2 tervezésekor a gyártó mindent az akusztikai szempontoknak és a figyelemfelkeltő megjelenésnek rendelt alá, dióhéjban ez alkotja a Kanta DNS-ét. Három évükbe telt, amíg kifejlesztették a Kanta No. 2 modellt, amely az első tagja ennek az új hangfalszériának. A felhasznált új anyagoknak és a hatékonyság centrikus tervezésnek köszönhetően egy kivételes hangsugárzó született.

A Focal Kanta No.2 álló hangfalak tökéletes kiegészítői bármely otthoni szórakoztató rendszernek. Elegáns kialakításukkal és kiváló hangminőségükkel minden kétséget kizáróan a következő szintre emelik a zenehallgatás élményét. Stílusos kivitelük biztosan jól illeszkedik bármilyen stílusú környezethez. Akár kedvenc filmjét nézi, akár zenét hallgat, ezek a hangszórók olyan magával ragadó élményt nyújtanak, amely biztosan elnyeri tetszését.

Új IAL3 berillium magassugárzó

Az új, tiszta berillium membrános IAL3 magassugárzó az IAL (Infinite Acoustic Loading) és IHL (Infinite Horn Loading) technológiákat kombinálva segíti a hanghullámok csillapítását a teljes tartományban, ezáltal minden eddiginél tisztább és torzítatlanabb hangzást biztosít.

A Focal a Kanta No.2 álló hangfal minden egyes részelemét az akusztikai kifinomultság, a hitelesség és a muzikalitás jegyében alakította ki. A különböző, akár egészen élénk színekben pompázó, egy darabból álló előlap például egy teljesen új fejlesztésű nagy sűrűségű polimerből (HDP) készült. 70%-al nagyobb sűrűségű, 15%-al merevebb és 25% nagyobb csillapítást biztosít, mint az előszeretettel használt MDF, ezért mindenféle hang diffrakciót hatásosan szüntet meg. Az ugyancsak saját „találmánynak” számító Power Flow technológia jegyében a Kanta No.2 egy első és egy hátsó reflex-nyílással is rendelkezik, amelyek pontosan megkomponált együttműködése csökkenti a basszus kompressziót, így tiszta és torzítatlan, nagy hangerőn sem tolakodó basszust biztosít.

FLAX lenrost szendvics membrán

Hangszórók tekintetében a Focal jelenlegi csúcsteljesítményének számító, valóban kivételes átviteli és akusztikai tulajdonságokkal rendelkező IAL3 Berillium tweeter mellett legfelül egy 165 mm-es lenrost szövet szendvics membrános középsugárzó, a magassugárzó alatt pedig kettő ugyanakkora méretű mélysugárzó található. A középsugárzó a speciális TMD (Tuned Mass Damping) felfüggesztéssel is rendelkezik a három hangszóró pedig egyaránt a NIC (Neutral Inductance Circuit) technológiával készült meghajtóval készül. Ez a technológia stabilizálja a mágneses teret a tökéletesen definiált hangzás és a pontosabban kontrollált basszus érdekében. Utóbbi paraméter, valamint a színezetlenség szempontjából a stabil, rezgésmentes doboztest ugyanilyen fontos tényezőnek számít, ezért a Kanta No. 2 íves hátfalú doboza egyetlen hajlított többrétegű farost idomból készült, a tetejére szintén merev akril lap került, míg a hangsugárzó precíz alátámasztását és talajtól való elcsatolását egy igényes kivitelű, a doboztesten túlnyúló lábazat biztosítja. Méretes és szintezhető tüskék állnak rendelkezésre a precíz beállításhoz.

Műszaki adatok:

Focal Kanta No.2 álló hangfal

meghajtók: 2x 6½ „(16,5 cm) NIC (neutral inductance) motor, 6,5″ (16,5 cm) lenrost membránnal, TMD (tuned mass damper) felfüggesztéssel és NIC motorral,

1 1/16 ” (27mm) IAL3 tiszta berillium inverz dóm magassugárzó (Infinite Acoustic Load/végtelen akusztikai terhelés)

Érzékenység (2,83V / 1m): 91 dB

Frekvencia-átvitel (± 3 dB): 35 Hz – 40 kHz

Alacsony frekvenciapont (-6 dB): 29 Hz

Névleges impedancia: 8 Ω

Minimális impedancia: 3.1 Ω

Ajánlott erősítő teljesítmény: 40 – 300 W

Keresztváltási frekvencia: 260 Hz – 2,700 Hz

méretek: 1118 x 477 x 321 mm

nettó tömeg: 35 kg

tömeg csomagolással: 40 kg

A Kanta N°2 egy teljesen a teljesítménynek és a hangminőségnek alárendelt háromutas basszreflex álló hangfal. A Kanta N°2 egy új generációs Focal berillium inverz dóm IAL magassugárzót és lenrostból készült szendvics membrán szerkezetű középmély hangszórókat kapott. Ez a megoldás a Focal technológiáinak eddig példa nélküli kombinációja, amely garantálja a precíz, részletes és meleg hangzást. A legújabb akusztikai innovációkat építették ezekbe a modern és jellegzetes dizájnt kapott hangfalakba. A Focal Kanta No.2 álló hangfal tökéletes választást jelent 30m2 alatti terekbe, de ideális nagyobb, 60m2 alapterületű helyiségekben is.

 • Legújabb generációs IAL3 berillium magas hangszóró
 • Nagy sűrűségű polimer előlap
 • Inert terelőlemez a jobb definíció érdekében
 • 2 x 61/2″ (16,5 cm) mélysugárzó, lenrost membrán, NIC-motor
 • Mély és artikulált basszus
 • Power Flow multiport technológia
 • Nincs dinamikai tömörítés
 • Első és hátsó reflex nyílások
 • Formázott, semleges karakterrel bíró többrétegű hangdoboz

 

A Focal Kanta No.2 álló hangfalban alkalmazott Focal technológiák: FLAX, NIC, TMD, IAL3, IHL

FLAX – LENROST SZENDVICS MEMBRÁN

A lenrost membránok az akusztikai tulajdonságokra koncentrálnak, csúcstechnológiát képviselnek, és eredeti dizájnt adnak a márka hangszóróinak!

Több mint öt évnyi kutatás és fejlesztés után a Focal mérnökei 2013-ban egy új, kiváló minőségű, lenszálakból készült membránt mutattak be. Az F membránt a természetes hangzás jellemzi, alacsony színezettséggel, a középtartományban gazdag reprodukcióval és feszesebb basszusokkal.

A LENROST EGYEDÜLÁLLÓ TULAJDONSÁGAI

Az F membránok kiváló minőségű lenrostból készülnek, amelyet két vékony üvegszál réteg fog közre. Megfelelnek a nagy teherbírású membránokkal szemben támasztott legfontosabb kritériumoknak: nagy belső csillapítás, nagy sebesség és nagy hajlítószilárdság.

Merevség

Mindezen kritériumoknak egy egy anyagból készült membrán nem tud megfelelni. A szendvicstechnológia nagyban befolyásolja a membrán által keltett hang semlegességét, ami mindig is a Focal védjegye volt. Az Utopia és a K2 Power sorozat szendvicstechnológiájával szerzett tapasztalatok lehetővé tették a Focal számára egy forradalmi lenrost membrán kifejlesztését, amely a 3 kritérium együttes teljesítését szolgálja.

Könnyűség

A len fele olyan tömegű, mint az üvegszál, mivel a rost üreges. Emellett nagyon alacsony a rugalmassága, ami ideális a szendvicsszerkezetek hajlítómerevségének növelésére. Ezenkívül jelentős átmérőjű nem szőtt kötegekben is előállítható, és így lehetséges a szendvics kialakításhoz szükséges vastagság előállítása.

Belső csillapítás

A kompozit anyagok tulajdonságai megfelelőek olyan alkalmazásokhoz, ahol merevségre és kis tömegre egyaránt szükség van. Hátrányuk azonban, hogy nincs csillapításuk, ami a rezgések nagyon gyenge kontrollját eredményezi. A kompozitokat és a természetes szálakat kombináló legújabb fejlesztések ezen a területen váratlan lehetőségeket eredményeztek. A lenszálak kiváló belső csillapítással rendelkeznek, amely nagyságrendileg megegyezik az üveg- vagy Kevlar® szálakéval, illetve az alumíniuméval.

FRANCIAORSZÁGBAN KÉSZÜLT ÉS MEGFIZETHETŐ

A lenrost membránokat Franciaországban tervezik és gyártják, francia lenrostból.  Franciaország a rostos len fő termesztője Európában, elsősorban Flandriában, Picardiában, Normandiában és a Pas-de-Calais régióban. A francia lent tartják a világon a legjobbnak.

A kőolajipari nyersanyagokból származó szintetikus szálak vagy habok ki vannak téve a nyersolaj árának meredek emelkedésével összefüggő inflációnak. Az organikus vagy öko-textíliák, mint például a len, így egyre versenyképesebbé válnak az ár tekintetében.

Mivel a „W” vagy „K2” szendvics membránokat kézzel kell gyártani, azok alkalmazási köre a költségek miatt változatlanul korlátozott. Az „F” membránok gyártására kifejlesztett ipari eljárásnak köszönhetően azok elérhetők a nagyon versenyképes árú termékkínálatban.

NIC – NEUTRAL INDUCTANCE (SEMLEGES INDUKTIVITÁS) TECHNOLÓGIA

A hangvisszaadás pontossága és részletessége a mágneses mező stabilitásától függ.

A MÁGNESES MEZŐ STABILIZÁLÁSA

Miután a Focal az elektromágneses technológia határait feszegette, felfedezték, hogy a mágneses mező intenzitásán és annak a mágnesrésen belüli homogenitásán túl van egy olyan dinamikus jellemző, amelyet nem tudtak befolyásolni.

A mágneses mező azért nem stabil, mert három tényező modulálja: a hangtekercs mozgása (Lenz törvénye miatt), a rajta áthaladó áram (a Foucault-áram miatt) és a frekvencia. Ezért a hangtekercs és az összes mozgó rész – a membránt is beleértve – a mágneses térben van, amely túlságosan ingadozik, változik ez pedig a pontosság elvesztését eredményezi.

SEMLEGES INDUKTIVITÁSÚ ÁRAMKÖR TECHNOLÓGIA

Három év kutatás és egy szimulációs szoftver kifejlesztése után, amely lehetővé teszi ezen összetett kölcsönhatások megjelenítését, a Focal mérnökei egy hihetetlenül stabil mágneses áramkört hoztak létre. Megoldásuk, a NIC technológia, egy Faraday-gyűrűben rejlik. A gyűrű méreteit, anyagait és elhelyezését úgy optimalizálták, hogy a mágneses mezőt már ne befolyásolja a hangtekercs helyzete, a rajta áthaladó áram áramerőssége vagy frekvenciája. Ha ezek a feltételek teljesülnek, az a nagyon nagy felbontást tesz lehetővé.

MÉRÉSI EREDMÉNYEK ÉS ELEMZÉSEK

Az induktivitás változása a hangtekercsen átfolyó áram függvényében jelfüggő. A Focal a NIC technológia alkalmazásának köszönhetően itt teljes stabilitást ért el. A hangtekercs mágnesrésben elfoglalt helyzetének függvényében az induktivitás változik. A NIC által eredményezett javulása itt is látványos, különösen ahogy a tekercs a hangszóróba kerül.

A Focal a Klippel-féle többhangú tesztjel segítségével torzításelemzést is végzett, amely áttekintést ad a nemlineáris torzítási teljesítményről (a harmonikus és az intermodulációs torzításról egyaránt). A torzítás itt kb. 10 dB-el tudták mérsékelni, amely egy közel 70%-os csökkenést jelent.

A MÁGNESES ZAVAROK VIZUÁLIS ANALÓGIÁJA

Hagyományos Faraday-gyűrű használatával vagy anélkül a hangtekercs helyzetével és a rajta áthaladó árammal kapcsolatos változások egy hagyományos áramkörben elmosódottságot eredményeznek. A Focal által fejlesztett Faraday-gyűrűvel és új szimulációs szoftverük segítségével lehetővé vált, hogy mindkét terület legjobb tulajdonságait egyesítsék: egyszerre kaptak nagyon nagy felbontást és dinamikát.

TMD – TUNED MASS DAMPER (HANGOLT TÖMEGŰ CSILLAPÍTÁS)

A KÖZÉPTARTOMÁNY IRÁNTI MEGSZÁLLOTTSÁG

Kétségtelen, hogy a középtartományt a legbonyolultabb megfelelően szabályozni egy hangrendszerben. Egyrészt a basszussal való átmenetnek zökkenőmentesnek kell lennie. Másrészt a hangszóróhoz kell hangolni a diszperzió és a gyorsulás tekintetében, mert ez határozza meg a hangszín és a térleképzés homogenitását.

Az elmúlt 20 évben a Focal azon dolgozott, hogy a 3. generációs „W” membránjaik töréspontját (azt a frekvenciát, amelynél a membrán már deformálódik, ami torzításhoz vezet), valamint a magashangszóró rezonanciáját drasztikusan csökkentsék az IAL 2 technológia segítségével. A végeselem analízis nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően mára már kifejlesztettek egy szimulációs szoftvert is, amellyel a membránt a kosárral összekötő felfüggesztés dinamikus viselkedését láthatóvá lehet tenni, így láthatóvá válnak a teljesítmény és a hangminőség szempontjából figyelmet igénylő problémák.

TMD – HANGOLT TÖMEGŰ CSILLAPÍTÁS

Miután a Focal felfedezte ezeket a problémákat, meg kellett tervezniük a megoldásukhoz szükséges berendezést. A felfüggesztés csillapítási tulajdonságainak növelésére vannak már ismert megoldások, de azok mind a tömeg növekedését eredményezik, ami ezáltal megváltoztatja a hangkép definiáltságát. A választ egy olyan technológiából kapták, amelyet a földrengésálló felhőkarcolókban használnak és amelyet a versenyautók felfüggesztéséhez is alkalmaznak. Ezt a technológiát „hangolt tömegű csillapításnak (TMD)” nevezik: egy a rezonanciafrekvenciával ellentétesen rezgő kiegészítő tömeg szabályozza azt.

A hangszóró meghajtójára alkalmazva ez a megoldás „egyszerű”: lényegében két cső alakú gyűrűből áll a felfüggesztésen, amelyeknek méreteit és helyzetét viszont okosan határozták meg. Balra van az alapértelmezett felfüggesztés, jobbra pedig a TMD felfüggesztés. Ezek alkotják a hangolt tömegű csillapítást (Tuned Mass Damper, TMD), és stabilizálják a hangfal dinamikus viselkedését a rezonancia függvényében. Ez az egyszerű, de a Focal új szoftverének köszönhetően tökéletesített megoldás a rezonancia függvényében stabilizálja a hangfal dinamikus viselkedését, így a membrán deformációja anélkül kerülhető el, hogy a dinamika sérülne. Ez az innováció a Focal szabadalma. A megoldással javítani tudták a hangfrekvenciás linearitást 1 és 2 kHz között, az exponenciális membránprofil révén pedig a frekvenciatartomány-kiterjesztése is megvalósult. Ugyanakkor a harmonikus csillapítás hatására a frekvenciamenet 1,5 és 2 kHz között lineárisabbá vált, a nemlineáris torzítás pedig a felére csökkent ebben a tartományban!

RITKA ÉS ÉRTÉKES BERILLIUM

Hihetetlen merevségének köszönhetően a berillium a legmegfelelőbb anyag a dóm magassugárzók számára.

40 KHZ-RE KITERJESZTETT FREKVENCIATARTOMÁNY

A Focal két évnyi kutatás és fejlesztés után világújdonságot hozott létre: egy tiszta berilliumból készült inverz dómot, amely több mint öt oktáv (1000Hz – 40kHz) lefedésére képes. Felmerülhet a kérdés, hogy miért törekedtek a 40 kHz-re kiterjesztett átvitelre, ha az emberi fül csak 20 kHz-ig képes hallani? Ha a frekvenciamenetet ki tudjuk terjeszteni, akkor javítjuk a tranziensek és más mikro részletek érzékelését is. Emellett a hangszóró jelleggörbéjének linearitása elsősorban három egymással szembeálló paraméter függvénye: a könnyűségé, a merevségé és a csillapításé.

HIHETETLEN AKUSZTIKAI JELLEMZŐK

Mindeddig csak egyetlen anyagot találtak, amely lehetővé teszi ezeknek a paramétereknek az egyesítését: a berilliumot. Azonos tömegű dómok esetén a berillium hétszer merevebb, mint a titán vagy az alumínium, ez utóbbi két anyag pedig jól ismert a merevségéről. Ez azt eredményezi, hogy a hanghullámok terjedése háromszor gyorsabb, mint a titán és két és félszer gyorsabb, mint az alumínium esetében. Végeredményben a frekvenciaválaszgörbe linearitása,

az akusztikai átláthatóság és a berillium magassugárzó impulzusválasza maximálisan érvényesül, és így a hangzás szinte tökéletes. A Focal kutatásai minden hangtartományban a torzítás csökkentésére irányulnak.

A LEGTÖBBET KIHOZNI A BERILLIUM MAGASSUGÁRZÓBÓL – IAL3

Az új Focal Kanta termékcsaládban egy új IAL-3 berillium magassugárzót mutattak be, amely az Electra termékcsalád IAL-2 magassugárzójában és a Sopra termékcsalád IHL magassugárzójában használt technológiát egyesíti a jobb teljesítmény érdekében. A Kanta esetében a magas tartományt tehát egy új, tiszta berilliumból készült magas hangszóró reprodukálja. Ez az IAL3 magassugárzó egyesíti az IAL (Infinite Acoustic Loading) és az IHL (Infinite Horn Loading) magassugárzók tulajdonságait, amelyek mindketten segítik a hullámelnyelődést, ezáltal csökkentve a magassugárzó frekvenciáját.

A Focal Berillium magassugárzójának dómja hihetetlenül könnyű és rendkívül merev. Fő korlátja a mögötte lévő üregben lévő levegő kompressziójából adódik. Ennek áthidalására az lenne az ideális, ha közel végtelen térfogatú lenne.

Az új IAL3 magassugárzó a Sopra-ban használt IAL2-hez hasonlóan ugyanazt a végtelen akusztikus terhelés és a végtelen tölcsérterhelés elvet használja. Ez a megoldás a Focal kutatásai szerint „segít a hullámok elnyelésében, így az Eric Neff által tervezett Focal Kanta N°2 álló hangsugárzó csökkenti a magassugárzó rezonanciafrekvenciáját”. A Focal deklarált célja, hogy minden tartományban csökkentse a torzítást, és az e cél érdekében folytatott folyamatos kutatásaikkal véleményük szerint az új IAL3 magassugárzóval még egy lépést tettek előre.

Az IAL innováció (Infinite Acoustic Load) nagyon széles frekvenciatartományt biztosít a berillium magassugárzónak, amely lenyűgöző hangzást biztosít.

IHL RENDSZER – INFINITE HORN LOADING (VÉGTELEN TÖLCSÉR TERHELÉS)

A berillium magassugárzó hátsó részét egy kis üregen keresztül terhelik, amely egy tölcséren keresztül kapcsolódik a ház külső részéhez. A kürt belsejét csillapító anyaggal töltötték ki. Így a magassugárzó hátuljáról érkező hanghullámok finoman és fokozatosan elnyelődnek. Akusztikai impedanciája a nullához közelít, így semmilyen ellenállás nem változtatja meg a dóm mozgását. Ez a felbontást és a definiáltságot a végletekig fokozza – az IHL rendszert a Focal szabadalmaztatta. Az elrendezésnek az az előnye, hogy csak kis mértékben befolyásolja a hangdoboz belső térfogatát. Így a mélysugárzókból a lehető legtöbbet tudják kihozni a basszusteljesítmény fokozása érdekében, miközben egy ideális pozícióban elhelyezett magassugárzóval rendelkeznek. Mindez egy megfelelő méretű, nem túl nagy dobozban kapott helyet. Ráadásul azt a feladatot is megoldották, hogy a magashangszórót elszigeteljék a rezgések okozta zavaró hatásoktól: a fröccsöntött poliuretán mono-blokk tweeter-keret optimális tömeget és csillapítást biztosít a kis helyen.

A korábbi IAL1-es magassugárzóval összehasonlítva az új IHL technológiával az IAL3 magassugárzó esetében az 1,5 és 4 kHz közötti tartományban 30%-os torzításcsökkentést értek el.

A Focal Kanta No.2 álló hangfal a NIC, TMD, IAL3 és IHL technológiák alkalmazása révén egy kivételes, modern, igazán zenei csomagot kínál hallgatójának.