Barion Pixel

Audioquest Niagara 5000 Tápelosztó és Szűrő
Audioquest Niagara 5000 Tápelosztó és Szűrő
2022.06.28.
Schnerzinger Component Guard Protector és Zavarvédő Szett
Schnerzinger Component Guard
2022.06.29.

Audioquest Niagara 7000 Tápelosztó és Szűrő

3 999 000 Ft

High-End kategóriájú tápszűrő és elosztó rendszer a hangzásra nézve nem káros túlfeszültség és túláram védelemmel, szabadalmaztatott földzaj disszipációs rendszerrel, DBS szimmetrikus leválasztó transzformátorral és az AudioQuest RF/ND Technológiájával.

Lineáris zajdisszipációs technológia: több, mint 23 oktávnyi differenciális módusú szűrés és 20 oktávnyi közös módusú szűrés. Tranziens áramkorrekció: 80A pillanatnyi áramleadás (25mS).

Szállítás: 10 munkanapon belül.
Leírás

Az Audioquest Niagara 7000 Tápelosztó és Szűrő egy High-End kategóriájú, hatékony tápszűrő és elosztó rendszer. Ahol váltakozó áramról (AC) van szó, egy olyan évszázados technológiára támaszkodunk, amelyet az izzólámpák és az elektromos motorok számára fejlesztettek ki. A mai növekvő sávszélesség és dinamika tartomány ígéretének megfelelő betartásához nagyon széles frekvenciatartományban rendkívül alacsony zajszintet kell elérnünk. Ez a Niagara 7000.

 

 

Technológiák

A Niagara 1200, 3000, 5000 és 7000 egyaránt kondenzátor megformáló technológiákat használ, amelyek jelentősen javítják a linearitást és csökkentik a torzítást. Ultra-alacsony ellenállású tömör belső kábelezést kapott. Alacsony ellenállású elektromos ki- illetve bemenetei ezüstözött, magas tisztaságú berillium rézből készült érintkezéseket tartalmaznak a lehető legjobb zajszűrés érdekében. Hatékonyságát az AudioQuest saját szabadalmú földzaj elnyelő rendszere is tovább növeli. A Niagara családtól megszokott módon a 7000 is rendelkezik túlfeszültség védelemmel. Túlfeszültség esetén kikapcsol, így minden vele összekötött A/V rendszert véd a váltóáram jelugrásaitól.

 

 

 

A váltóáramú áramellátás tudománya nem egyszerű; odafigyelést igényel, mert az ördög a részletekben rejlik. Tény, hogy a rádiójelek nagymértékű növekedése miatt a nagy felbontású audió/videó komponensek egyre növekvő igényeihez képest a közüzemi áramellátás technológiája mára egy kissé elavult. Rendszereink érzékeny alkatrészei jobb minőségű váltakozóáramot igényelnének: ez pedig számos hálózati feszültség-kondicionálót, izolációs transzformátort, regeneráló erősítőt és akkumulátor-back-up rendszer topológiát eredményezett. Különböző mintavételes vizsgálatok és spektrumanalízis révén bizonyítható, hogy a nagy felbontású (alacsony szintű) audiojelek akár egy harmada elveszhet. Elfedheti vagy abban nagy torzulást okozhat a komponenseinket tápláló váltakozó áramú vezetékek mentén fellépő a nagy zajszintű vezetési zaj. Ez a zaj a jeláramkörökben aktuális zajként a földeléshez csatolódik és folyamatosan, állandóan torzítja és/vagy elfedi a forrás jelet.

 

 

Földelési zaj disszipációs rendszer

Az Audioquest Niagara 7000 Tápelosztó és Szűrő szabadalmaztatott földzaj disszipációs rendszert, a legnagyobb sávszélességű, linearizált váltóáramú szűrőt, valamint az AudioQuest egyedülálló passzív / aktív átmeneti teljesítmény-korrekciós áramkörét tartalmazza. Az 80 amper feletti teljesítménnyel büszkélkedő Niagara 7000-et kifejezetten a mai erősítőkhöz fejlesztették ki. Számos váltóáramú termék, amely „nagyáramú aljzattal” rendelkezik, csak minimalizálja az áramkompressziót – a Niagara 7000 ezzel szemben kijavítja azt. A Niagara 7000 több mint 20 éves átfogó kutatáson alapul és bevált váltóáramú megoldásokat képvisel audiofilek, mérnökök és professzionális audio alkalmazások számára. Az AudioQuest minden elképzelhető részlettel foglalkozott. A Niagara 7000-ben optimális rádiófrekvenciás zavar elvezetési irányt, a Jet Propulsion Laboratories és a NASA által kifejlesztett kondenzátor bejáratási technológiákat alkalmzatak. Ezen túl az AC bemeneti és kimeneti extrém- tisztaságú réz érintkezőket egyaránt ezüstbevonattal látták el ezzel is biztosítva a lehető legjobb átvitelt.

Audioquest Niagara 7000 Tápelosztó és Szűrő Műszaki adatok:
 • 12 hálózati aljzat: földzaj disszipációval, 4 nagy áramerősségre tervezett, 2 x 4 ultra-lineáris szűrésű
 • irányvezérelt, ultra alacsony ellenállású, tömör vezetők
 • ultra-lineáris Audioquest AC rádiófrekvenciás szűrő kondenzátorok
 • szabadalmaztatott földelési-zajszűrő rendszer: háromfelé osztott irányvezérelt földelési-zajcsökkentés
 • ultra-lineáris zajcsökkentési technológia: több mint 23 oktávnyi lineáris váltóáramszűrés optimalizálva a különböző terhelési impedanciára
 • nulla földelési zaj technológia: megakadályozza az energiaingadozást és zajt a váltóáramban, illetve a nulla vezetékben, ami a földelésből származik
 • túlfeszültség esetén kikapcsolás és automatikus újraindulás
 • Low-Z (alacsony impedanciájú) NRG ezüst/berillium tápcsatlakozók
 • 5A MAX.RMS / minden forrás kimeneten
 • méret: 445mm*150mm*436mm
 • tömeg: 41,7kg

 

Beüzemelés

A Niagara 7000-t földelt fali aljzathoz 220-250V-os hálózathoz kell csatlakoztatni, amely lehetőség szerint elbír 16 Amperes áramerősséget, de adott esetben 10 Amperes aljzattal is működtethető. A készülék elhelyezhető bármilyen asztalra, állványra, polcra vagy a padlóra. Amennyiben rack-be helyezzük a készüléket, a négy menetes talp egy csillagcsavarhúzóval eltávolítható. Más készülékek közelsége nincs hatással a működésre és normál használat esetén a Niagara 7000 hőleadása sem jelentős.

A készülék elhelyezése után egy megfelelő hálózati kábelt kell csatlakoztatni a hátoldali (IEC-C20) bemenethez. A hálózati kábel egyik végén IEC-C19-es ‘anya’ dugó, a másik végén pedig egy 230V-os (Schuko) földelt villásdugó szükséges. Az optimális teljesítmény és zajszűrés érdekében Audioquest hálózati kábel használata javasolt.

Nagy áramú (High Current) aljzatok

Összesen 4 db „High Current/Low-Z” kimeneti csatlakozó található az eszközön, 1-2-3-4-gyel jelölve. Ez a négy kimenet a „tranziens áramkorrekciós technológiára” épül, és a végerősítők teljesítményét hivatottak javítani az áramkörök alacsony impedanciájú tranziens áram-tartalékkal. Végerősítők, mono-block erősítők, házi-mozi erősítők és aktív mélyládák csak ehhez a négy kimenethez csatlakoztathatok.

Mitől lesz egy Niagara az, ami?

Bár igaz, hogy a PowerQuest 303, 505 és 707 tápszűrők osztoznak az AudioQuest Niagara sorozatú, alacsony impedenciájú zajszűrő rendszereinek DNS-én, A Niagarának számos olyan fontos tulajdonsága van, amely megkülönbözteti a szériát a legtöbb ma kapható tápszűrőtől.

A hangzás szempontjából nem invazív és arra nézve nem káros túlfeszültség elleni védelem

Minden Niagara olyan túlfeszültség-csökkentő áramkörökkel rendelkezik, amelyek a jelenlegi tudásunk szerint hangtechnikai szempontból lehető legközelebb állnak ahhoz, hogy teljesen transzparensnek tekinthessük őket. Mivel az alkalmazott megoldás nem invazív, a rendszerből kinyerhető fennmaradó alacsony szintű jelmennyiség jelentősen megnövekszik, miközben a hang tranziensek és a dinamika teljesebbé válik.

Szabadalmaztatott földzaj elvezetés

Minden olyan rádiófrekvenciás zaj számára, amelyet nem lehet teljes mértékben elvezetni, ez az irányvezérelt induktív áramkör – a megfelelő AudioQuest tápkábellel együtt használva – hatékonyabb és megbízhatóbb utat jelöl ki a földelés felé.

A Niagara 5000 és 7000 készülékekben ez az áramkör az AudioQuest RF/ND-Technológiáját is alkalmazza, amely még tovább csökkenti a váltóáramú vezetéken és a váltóáramú földelt alkatrészeken indukált rádiófrekvenciás zaj által okozott torzítást. Az eredmény a rádiófrekvenciás zavarok lehető legszélesebb sávszélességében történő példa nélküli mértékű zajszűrése.

Alacsony impedanciájú/alacsony zajszintű AC bemenetek és kimenetek

Minden Niagara sorozatú tápszűrő saját fejlesztésű AC bemeneteket és kimeneteket kapott, amelyek nagy tisztaságú vörös- és berilliumréz alapfémek kombinációjából készülnek, vastag, polírozott közvetlen ezüstmerítéses bevonattal.

Ez kiváló fizikai kapcsolatot biztosít, különösen a Niagara 5000 és 7000 modelleknél, amelyek NRG Edison aljzatai lényegesen nagyobb fémtömeggel rendelkeznek, mint bármely más NEMA típusú csatlakozó aljzat és optimális szorítónyomást és áramleadást nyújtanak. Másrészt a vastag ezüstbevonat optimális zajdisszipációt és elvezetést biztosít a kritikus alkatrészáramkörökből.

Kiváló minőségű rádiófrekvenciás szűrőkondenzátorok

Ezek a szabadalmaztatott kondenzátorok olyan váltakozóáramú szűrési körülményekre lettek optimalizálva, amelyek sokkal több tranziens árammal és feszültséggel szembesülnek, mint a tipikusan „audiofil” alkatrészként használt filmkondenzátorok.  Ezen túlmenően 24 órás optimális elektromos igénybevételnek vannak kitéve, eredetileg a NASA és a Jet Propulsion Laboratories által kifejlesztett módszerek alkalmazásával. Ezekkel a kondenzátorokkal a szűrés sokkal hatékonyabb és lineárisabb és sikeresen eléri a legmagasabb indukált rádiófrekvenciákat is.

Nem induktív huzalozott szűrőellenállások

Különösen az ilyen alkalmazásokban általánosan használt hagyományos film-, szén- és/vagy fémoxid-ellenállásokhoz képest ezek az egyedi gyártású, precíziós tűréshatárral rendelkező alkatrészek sokkal nagyobb linearitást tesznek lehetővé bármely nagyfeszültségű AC-szűrőben.

Irányvezérelt kábelezés és induktivitás

Minden a hangzás szempontjából kritikus váltakozó áramú kábelezést és szűrőinduktivitást meghallgatási tesztnek vetnek alá és tesztelnek az egyes vezetékek helyes irányának meghatározása érdekében. Ennek eredményeként az indukált rádiófrekvenciás zaj a kritikus alkatrész áramköröktől távolabb kerül.

Alacsony impedanciájú/alacsony zajszintű belső csatlakozások

Minden kritikus alkatrészt és áramkört kiváló minőségű mágneses megszakítókapcsolókon, ezüstforrasztott csatlakozásokon és nagy tisztaságú vörösrézből készült, merítéses eljárással közvetlenül vastagon ezüstözött lemezeken keresztül vezetnek, ezzel biztosítva a lehető legkisebb érintkezési ellenállást.

Figyelembe véve ezeknek az alkatrészeknek a tranziens áramigényét és a rádiófrekvenciás zajok lineáris, nagy sávszélességű elvezetésére vonatkozó elvárást, a kívánt hangzásbeli eredmények eléréséhez egy ilyen igényes megközelítésre van szükség.

Csillagpontos földelés – fázis és nulla csatlakozások

A Niagarán belüli összes csatlakozás csillagpontosan érkezik egy közös ponthoz vagy áramreferenciához. Bár ez a módszer drágább és nehezebben kivitelezhető, mint más megoldások, a csillagpontos földeléses elrendezés kiválóan megőrzi az alacsony szintű hangjeleket és így elkerülhető az árammoduláció, amely egyébként torzítást és jelelfedést okozna.

Optimalizált nyomtatott áramköri elrendezés és nyomvonalak

A lehető legjobb teljesítmény és a lehető legkisebb torzítás biztosítása érdekében a rádiófrekvenciákon a Niagara összes nyomtatott áramköri nyomvonalát Garth Powell, az AudioQuest vezető műszaki igazgatója rajzolja meg – nem pedig egy számítógépes program.

 

További információk
Márka

Audioquest

Széria

Niagara

Típus

Tápelosztó és szűrő

Technológia

GND – Tech, Level-X Ultra-Lineáris Zajcsökkentő

Szűrés típusa

Differenciális Módusú Zajcsökkentés, Közös Módusú Zajcsökkentés, RF-EMI szűrés

Túláram elleni védelem

Igen – 3000A

Túlfeszültség védelem

Igen – 6000V-ig

Terhelhetőség

20 Amper ( RMS )

Bemenetek

IEC C19

Kiementek

High-Current ( 4db ), Source ( 8db )

Súly

41,7 kg

Videó

Videó

Kezelési

Kezelési

Audioquest Niagara 7000 – Használati útmutató(HUN), Használati útmutató (ENG)