Barion Pixel

VitOS Orbiter vs. Roon melyiket válasszuk?

Schnerzinger rendszerbemutató
Schnerzinger rendszer bemutató
2024.04.11.
GoldenEar szub körkép
GoldenEar szub körkép
2024.04.11.

A cím elsőre talán azt sugallja, hogy itt ketten össze fognak csapni, de nem. Az összehasonlítás bár kézenfekvő és valamilyen mélységig elengedhetetlen, de egyrészt az Orbiter ingyenes, a Roon pedig fizetős, másrészt utóbbi futtatásához szükséges egy szerver is, ami akár egy Silent Angel Rhein Z1 is lehet – de erről később. Egy közös azonban van bennük: mindketten nagy felbontású hálózati zenelejátszó szoftverek.

A VitOS Orbiter a Silent Angel saját fejlesztése, iOS és Android platformon egyaránt elérhető. Segítségével vezérelhetőek a Rhein Z1/ Z1 Plus, Munich MU, Munich M1/M1T streamerek. Hálózati audio lejátszásról beszélünk, így a vezérlés alatt nem más értendő, mint a lejátszani kívánt zenei tartalom – legyen akár Tidal, Qobuz, Spotify, Internet Rádió, Airplay 2, USB, NAS – elérése. Az említett Silent Angel eszközök mindegyike Roon Ready minősítésű.

De mi a Roon? Vannak kérdések, amelyekre nincs rövid egy mondatos válasz. Ha valaki mégis ahhoz ragaszkodna, akkor a Roon „egy zenelejátszó szoftver”, de alapvetően inkább egy univerzális zene menedzsment szoftver, amely az összes digitális zenét és hardvert egy helyre gyűjti és lehetővé teszi, hogy a zenéket egy multiroom környezetben tetszés szerint rendezhessük. Leegyszerűsítve tehát Roon az agy, amely megmondja a zenéknek, hogy mit és hol csináljanak – végső soron ő irányítja a forgalmat.

VitOS Orbiter vs. Roon

Mi nem a Roon? A Roon önmagában nem egy zenei streaming szolgáltatás. Nem kínál hozzáférést olyan zenei szolgáltatásokhoz, amire nem fizettünk elő (ebben az értelemben hasonló az Orbiterhez). Ehelyett átveszi az irányítást az internetes rádiók, az előfizetett zenei streaming szolgáltatások (Tidal/Qobuz) és a saját zenei fájlok felett, és elküldi azokat a (Roon kompatibilis) audio eszközökre – amelyeket mi vezérlünk a számítógépes, okostelefonos vagy táblagépes Roon alkalmazáson keresztül. A Roon tehát lényegében összeköti a zenehallgatási ökoszisztéma különböző pontjait, így egy helyről minden elérhető, vezérelhető és lejátszható. 

A Roon struktúrájának három kulcsfontosságú eleme van: a Roon Core, maga a Roon alkalmazás és a Roon kompatibilis audioeszközök. Utóbbi kettő könnyen érthető, de mi a Roon Core?

Minden Roon konfigurációhoz szükség van egy Roon Core-ra. Végtelenül leegyszerűsítve, ez egy számítógép (szerver), amin a program fut. A Roon Core-t a Roon alkalmazás vezérli. A Roon Core-nak egy megfelelő teljesítményű számítógépnek kell lennie, így a legtöbb beállításban egy Mac vagy Windows PC-n fog futni. Végső esetben egy NAS meghajtóra is telepíthető (ez nem ideális) de a legjobb megoldás egy dedikált zenei szerver (mint például a Silent Angel Rhein Z1/Z1 Plus), amelyre a Roon Core szerver szoftvert előtelepítették. A Silent Angel Rhein Z1 zajszűrő technológiája segít a zaj csökkentésében: így lesz a zajos SATA, USB és hálózati jelből tiszta jel. Alapos, átgondolt struktúrájú, egyszerű és elegáns szoftveres kialakítás mellett képes több zenei alkalmazás egyidejű futtatására, miközben a hangkimenet prioritást élvez és optimalizált az alacsony késleltetésnek, nagy stabilitásnak és a gyorsított nagysebességű hálózati átvitelnek köszönhetően. A rendszerfrissítési folyamatot kettős firmware kialakítás védi, amely egy redundáns másolatot biztosít a váratlan áramkimaradás miatti rendszerhibák megelőzésére.

VitOS Orbiter vs. Roon

A Roon Core feladata a zene menedzsment, kezeli az összes digitális forrásból származó zenét: Tidal, Qobuz, NAS-meghajtók, HDD-k, USB-k, iTunes, élő rádiók. Egy összekapcsolt digitális könyvtárat épít, tisztított, naprakész metaadatokkal, amelyet aztán egyetlen, rendezett felületre rendez, minden olyan extra tartalommal kiegészítve, amelyeknek biztosítására képes. Ezek az extrák lehetne fotók, életrajzok, kritikák, dalszövegek és koncertdátumok és kapcsolatot teremtenek a művészek, zeneszerzők, előadók, karmesterek és a zenehallgató között.

A Roon Core a kollekció rendszerezése mellett a zene lejátszásért is felelős, célhardverként a lehető legtöbb feladatot veszi le a lejátszó eszközök válláról. Elvégzi az összes audio stream konvertálását és a kimenet hangerőszabályozását is. Irányítja a lejátszáslistát, a kimeneti eszközöket és a több helyiségre kiterjedő zónázást is. Emellett az összes szoftverfrissítést is kezeli. Az összes ilyen számítási folyamat egy helyen történő tárolása azt eredményezi, hogy a hifi berendezések audio áramkörei mentesülnek a zajos chipektől és részegységektől, amelyek egyébként ronthatnák a zenelejátszás minőségét. 

VitOS Orbiter vs. Roon

A Roon Advanced Audio Transport (RAAT) az a technológia, amely mindezt központosított módon teszi lehetővé. Ez teszi lehetővé, hogy a Roon Core mindent elvégezzen azon kívül, hogy távirányítóként vagy önmagában audio kimeneti eszközként működne. Ennek következtében kevesebb kimaradást, alacsonyabb késleltetést és akár 32 bites/768 kHz-es PCM és DSD512 streameket garantál. Ha egy eszköz nem Roon képes, akkor egy Roon Bridge közbeiktatásával lehet rá streamelni, erre a célra tökéletesen alkalmas a Silent Angel Munich M1/M1T.

Egyben biztosak lehetünk: a VitOS Orbiter és a Roon egyaránt a lehető legjobb minőségre törekszik. Itt a hangminőségnél azért érdemes elidőzni kicsit, mert a stabil lejátszás mellett a streaming szempontjából is ez a legfontosabb paraméter. Azonban hangminőség és/vagy a kellemesnek hallott hang egyrészt szubjektív (nem kell másra gondolnunk, csak az öröktől fogva tartó és talán soha véget nem érő csöves/félvezetős vitára), másrészt viszont a streaming szolgáltatások és a digitális zeneszolgáltatók a felbontás és a bitmélység révén egyértelműen utalnak rá. Olyannyira, hogy ezen a területen ma már a „HiRes” (High Resolution/nagy felbontás) lett a legfontosabb hívószó. Végre búcsút inthetünk hát az MP3-nak, pláne annak legalacsonyabb, horrorfelbontású változatában. 

Kitérőnk második állomásán kézenfekvő a kérdés: mit nevezhetünk nagy felbontásnak 2024-ben? Kicsit hasonló a helyzet a telekommunikációban használatos sávszélességhez, ahol a 64kbit/s felett egykor mindent „szélessávnak” neveztek. Manapság, amikor optikán akár 2000 Mbit/s csomagok is elérhetőek, ez megmosolyogtató de nem állunk messze a valóságtól!
A határ ugyanis nem más, mint a CD minőség, azaz a 16 bit 44,1 kHz és minden, ami ennél bármely paraméter tekintetében magasabb (pl. már a 24 bit 44,1 kHz is!) az nagyfelbontásnak számít. A következő lépések a 24 bit 48 kHz, 88,2 kHz 96 kHz, 176,4, 192 kHz – a streaming szolgáltatók itt állnak meg. A 384, 768 kHz PCM és DSD 64, 128, 256, 512, 1024 felbontások jelenleg csak letöltött anyagok esetén elérhetőek. A VitOS Orbiter és a Roon jelenleg egyaránt a 768kHz-es PCM-ig és DSD 512-ig támogatja őket – mondhatjuk, hogy nincsenek korlátok.

VitOS Orbiter vs. Roon

Anno a 24bit/96kHz-es DAC-ok megjelenésével indult útjára a felbontás háború szörnyetege, ami láthatjuk, hogy mára a DSD 1024-nél tart (már vannak olyan D/A konverterek, amelyek az 1.536 MHz PCM-et és akár a DSD1024-et is támogatják!) és közben jóízűen elfogyasztotta a fizikai adathordozókat, a DVD Audio-t és az SACD-t egyaránt. Azzal, hogy a Tidal változtatott az üzletpolitikáján és kivezette a NEM VESZTESÉGMENTES, de nagy(obb) felbontást kínáló MQA-t a szolgáltatásából és helyette a VESZTESÉGMENTES nagy felbontás, a HiRes FLAC mellett (24 bit/192kHz) tette le a voksot, jelen állás szerint az MQA sorsa is megpecsételődni látszik, hacsak az új tulajdonos a Lenbrook nem talál ki valami okosat… A döntés hátterében összetett üzleti indokok húzódnak meg, de a business oldal-t félretéve nyilvánvaló, hogy a TIDAL a hangminőség tekintetében szeretne felzárkózni közvetlen konkurenciájához, a Qobuz-hoz. Meg vagyunk győződve róla, hogy streaming szempontból a 24 bit/192 kHz az a felbontás, amivel hosszú távon is sikeres szolgáltatás nyújtható. Az ennél magasabb felbontású file-ok a nagyobb file méret miatt jelenleg inkább otthoni tároló eszközről játszhatóak le hatékonyabban – jelenleg ez is a gyakorlat. 

Az internet sávszélesség folyamatos növekedése hosszabb távon akár széles körben is eredményezheti majd a DSD minőségű hálózati lejátszás elterjedését, de ez jelenleg csak otthoni tárolóeszközről lehetséges – ehhez pedig a Silent Angel streamerek tökéletes partnerek akár a saját VitOS Orbiter alkalmazás segítségével, akár Roon alatt.