Barion Pixel

Szobaakusztika – hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?

A Silent Angel hálózati audio lejátszói: Bremen, Munich, Rhein
2022.12.09.
KEF Meta (és egyéb) technológiák
KEF Meta (és egyéb) technológiák
2023.03.23.

A szobaakusztikára elköltött fejlesztési büdzsé talán a legegyértelműbben megtérülő audio fejlesztés – feltéve, hogy az alkalmazott megoldás egy célzott tervezés és nem vaktában „lövöldözés” eredménye.

Szobaakusztika - hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?

A szobaakusztikára elköltött fejlesztési büdzsé talán a legegyértelműbben megtérülő audio fejlesztés – feltéve, hogy az alkalmazott megoldás egy célzott tervezés és nem vaktában „lövöldözés” eredménye. Kezdjük rögtön egy cáfolattal: a zeneszobák akusztikai kezelését, annak a hangra gyakorolt hatását nem kiegészítésként célszerű kezelni, hanem egy bázisként, egy olyan alapként, amelyre építkezve az audio rendszer ténylegesen képes megmutatni a képességeit. Ismert tény, hogy a zenehallgató helyiségek akusztikai kezelése drámai mértékben javítja a hangélményt. A zeneszobára költött hififorintok megtérülése tehát kiemelkedő, a sikerhez azonban elengedhetetlen a szakértelem, a hifi magazinokban látott akusztikailag kezelt helyiségek többé-kevésbé pontos „lemásolása” nem hozza meg a várt eredményt, hiszen minden helyiség más. Miért mondjuk ezt? Sok esetben találkozunk saját kútfőből megvalósított megoldásokkal, amelyek a jobbító szándék ellenére nélkülöznek minden szakmaiságot és a rosszul vagy nem megfelelően elköltött beruházásnál kevés dolog lehet bosszantóbb.

Szobaakusztika - hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?
Szobaakusztika – hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?

Mi hát a megoldás? Akusztikai mérés útján pontos képet kaphatunk a helységről, így ennek tudatában foghatunk neki az akusztika javításnak, tökéletesítésnek. Legtöbbször a visszhang, a nem ideális (legtöbbször túl hosszú) utózengési idő és a basszus problémák kezelése a feladatunk. A párhuzamos visszaverő felületek megszüntetésével, a diffúz és abszorb felületek megfelelő arányával, azok pozíciójának kialakításával, az első visszaverődési pontok kezelésével, basszus csapdák abszorberek, diffúzorok stratégia elhelyezésével minden helyiség akusztikája javítható. A különböző kialakítású basszus csapdák (hengeres, háromszög alakú stb.) megfelelő kiválasztásával az elnyelés mértéke és tartománya a szoba karakterisztikájához illeszthető.

Szobaakusztika - hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?
Szobaakusztika – hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?

A végeredményt nagyban befolyásolja, hogy mennyire kapunk szabad kezet, természetesen az önálló zeneszobákban könnyebb a helyzetünk, hiszen itt gyakorlatilag csak a büdzsé szab korlátokat, nem a vizualitás, de arra az esetre is vannak megoldásaink, amikor nem áll rendelkezésre egy dedikált helyiség, zene vagy moziszoba csak egy nappali vagy egy kisebb tér. A hangfalak pozícionálása is alapvető fontosságú, csakúgy, mint mozirendszerek esetén a DSP beállítása. A DSP azonban nem csodaszer, az akusztikai anomáliák megoldását érdemes szakemberre bízni – az AudioMe-nek a legköltséghatékonyabb megoldásoktól a legprofesszionálisabb akusztikai kezelésig mindenre van válasza – együtt gondolkodva megtaláljuk az ügyfeleink elképzeléseinek legmegfelelőbbet. Az AudioMe Consult csapata rendszeresen dolgozik együtt belsőépítészekkel is, így a megrendelővel közösen megálmodott enteriőrbe tudjuk az AudioMe által képviselt akuszikai szaktudást integrálni. Ha kapunk egy megkeresést, mindig úgy dolgozunk, hogy az ügyfél által megálmodott végeredményt valósítsuk meg. A mérésre alapozott szobaakusztikai optimalizálási javaslataink mindig a rendelkezésre álló büdzsé és határidő függvényében, illetve 100%-ban a megrendelő elvárásaihoz igazodva születnek – de inkább túlszárnyaljuk azt, mert tökéletes hangot szeretnénk szállítani.