Barion Pixel

Miért fontos a helyiségek akusztikai optimalizálása?

AudioQuest összekötő kábelek – Pegasus és Black Beauty
2022.11.11.
Creaktiv Sound Control abszorber lap
Creaktiv rezgéscsillapítás meglévő bútorokhoz
2022.11.20.

Legtöbbször egy zenehallgatás céljára használt helyiség akusztikája nem ideális, de minden esetben javítható. Az AudioMe Consult egyik legnépszerűbb szolgáltatása az akusztikai mérés, optimalizálás.

Legtöbbször egy zenehallgatás céljára használt helyiség akusztikája nem ideális, de minden esetben javítható. Az AudioMe Consult egyik legnépszerűbb szolgáltatása az akusztikai mérés, optimalizálás.

Zenét hallgatni jó, bárhol, bármikor. Sajnos azonban legtöbbször egy zenehallgatás céljára használt helyiség akusztikája nem ideális, sőt, akár kifejezetten rossz is lehet. Sok tévhit kering arról még hifis berkekben is, hogy milyen módszerekkel lehet javítani az akusztikán (lásd tojásos doboz, „valamilyen szivacs”, függöny stb.) és még mindig tartja magát az a téveszme is, hogy „a többit megoldja a DSP”. Rossz híreink vannak – a tojásos doboz azon túl, hogy vállalhatatlanul ronda, akusztikai szempontból egyáltalán nem ideális megoldás. A 80-as évek tinédzser zenekarainak próbatermeiből még manapság is átszivárog néha óvatlan audiofilek zeneszobájába, de nappalikban ez szerencsére már nehezen elképzelhető. A DSP legenda sem igaz. A multicsatornás rendszerek DSP alapú korrekciója ugyan rengeteg lehetőséget kínál, melyet a maximális hatékonyság érdekében érdemes is kihasználni, azonban az alapvető akusztikai problémákat először nem a digitális tartományban kell kezelni, sztereó rendszer esetén a DSP alkalmazás pedig nem minden esetben opció.

De nemcsak rossz híreink vannak: ismert tény, hogy a zenehallgató helyiségek megfelelő akusztikai kezelése drámai mértékben javítja a hangélményt, a sikerhez azonban elengedhetetlen a szakértelem. Ez elsősorban az adott helyiségben működő hangsugárzók és a hallgatási pont optimális pozícionálásával indul. Sajnos számtalan esetben találkozunk olyan rendszerekkel, ahol a hangfalak elhelyezése minden tervezést és tudatosságot nélkülöz, de ugyancsak gyakori a hátsó falra tolt hallgatási pozíció, még olyan esetekben is, amikor azt nem a szoba adottságai kényszerítik ki. Mielőtt a mindenki által vágyott mérésekre sort kerítenénk, mindig a pozícionálással kezdünk, majd innen haladunk tovább. Jellemzően érdemes külön figyelmet fordítani a basszustartományra és ha azzal elégedettek vagyunk, rátérhetünk a továbbiakra.

AudioMe bemutatóterem demó szett és akusztikai panelek
AudioMe bemutatóterem demó szett és akusztikai panelek

A méréseken alapuló problémás frekvenciák kezelésével, de mindeközben az abszorb és diffúz felületek összhangjának megteremtésével, a hallgató szoba céljainak leginkább megfelelő utózengési idő beállításával, basszuscsapdák, Helmholtz rezonátorok, abszorberek, diffúzorok installálásával minden esetben drámai javulás érhető el. Arra az esetre is vannak megoldásaink, amikor nem áll rendelkezésre egy dedikált helyiség, zene vagy moziszoba csak egy nappali vagy egy kisebb tér. Az akusztikai elemek egy része akár fotórealisztikus nyomatokkal is díszíthető, a legköltséghatékonyabb megoldásoktól a legprofesszionálisabb akusztikai kezelésig mindenre van válaszunk – közösen mindig megtaláljuk az ügyfeleink elképzeléseinek legmegfelelőbbet. Az akusztikai mérés útján pontos képet kaphatunk a helyiségről, így ennek tudatában foghatunk neki a javításnak, tökéletesítésnek.

Az érzékeny high end rendszerek rezgéscsillapításához is ajánlunk megoldásokat. Az optimalizálás egy soha véget nem érő folyamat, de mi segítünk eligazodni ebben az útvesztőben.