Barion Pixel

Mi a jelentősége egy dedikált tápösvénynek?

Kábel bejáratás az AudioQuest gyárban - Égető kérdések - miért kell a kábeleket bejáratni?
Égető kérdések – miért kell a kábeleket bejáratni?
2022.03.25.
Mitől jó egy lemezjátszó? Miért válaszd a REKKORD-ot?
2022.05.02.

Miért van rá szükség, milyen elemekből áll és hogyan lehet a leghatékonyabban megvalósítani? És mi a helyzet Pakssal?
Maga a tápösvény nem más, mint egy dedikált tápkábel amely az audio rendszert ellátó fali aljzat és a villanyórát követő kismegszakító között kerül kiépítésre oly módon, hogy az így megvalósított tápkörhöz a ház vagy lakás semmilyen más fogyasztója nem csatlakozik. Erre a célra léteznek már audiofil elvárásoknak is megfelelő kismegszakítók is – mint pl. az AHP Klangmodul IV G – amelyek használata ugyancsak javasolt. A tápösvény akkor teljesíti a legmegfelelelőbben a feladatát, ha a fali csatlakozóba közvetlenül egy az audio rendszer értékének, tudásának leginkább megfelelelő tápszűrőt csatlakoztatunk.

Schnerzinger telepítés - AudioMe Consult
Tápösvény telepítés – AudioMe Consult

Egy audio rendszer kiépítésekor az origót, a kiindulópontot mindig a megfelelő tápellátás jelenti. Az audio berendezések optimális működése megkívánja a tiszta, korlátozásmentes áramellátást, márpedig az áramhálózatból érkező zavarok, illetve a környezetünkben a mobil eszközök, Bluetooth, műholdak stb. miatt jelenlévő rádiófrekvenciás zavarok mindezt jelentős mértékben kompromittálják. Ezek a zavarok a nem megfelelő kialakítású tápkábeleken (és persze a többi kábelen) keresztül bejutnak az audio eszközökbe ahol gyakorlatilag visszafordíthatatlan „pusztítást” végeznek. Ezzel kapcsolatban csak annyi a jó hír, hogy ez a „pusztítás” nem magukban az eszközökben tesz közvetlenül kárt és a folyamat szerencsére csak a pillanatnyi zenehallgatási élmény elrontása szempontjából visszafordíthatatlan, ugyanis megfelelő kábelek és tápszűrő használatával a zajok elvezethetőek és távoltarthatóak onnan, ahol egyébként a legnagyobb károkat okoznák. Az AudioQuest alapfilozóiája pontosan ez: „Do No Harm!” azaz ne ártsunk! Ennek az alapgondolatnak megfelelően ugyanúgy, ahogyan maga a tápösvény és a tápellátás fizikai értelemben origónak tekinthető, a rádióferekvenciás zaj elvezetése és az audio berendezésektől történő távoltartása filozófiai értelemben képez origót, és érdemes erre úgy tekinteni, mint legfontosabb megoldandó feladatra.

Schnerzinger telepítés - AudioMe Consult
Tápösvény telepítés – AudioMe Consult

Lépjünk egyet előre: amikor a tápellátás és a tápkábelek témája előkerül, akkor mindig felteszi valaki a 100.000 dolláros kérdést: elmegyünk egészen Paksig? Miért számít az az utolsó 1-2 (vagy tápösvény esetén 10-20) méter, miközben a házban a többi vezeték, az áramszolgáltató oszlopain lévő kötés stb. érintetlen marad? Nos, az audio berendezések szempontjából nézve a tápkábelük pont nem az utolsó 2 méter, hanem az első amit ezek az az eszközök „látnak”. Nem tökéletes hasonlat a víztisztító berendezés, amelyet elég a vízhálózat utolsó elemeként használni, de a példa szemléletes. Sok esetben a zavarokat helytelenül képzeljük el, hiszen a fizikai világunkban, mindennapjainkban az interferenciák hullámhossza egész egyszerűen nem jelenik meg. Ezeknek a zavaroknak a hullámhossza olyan kicsi, hogy külön-külön akár egy névjegykártya élére is felhalmozhatnánk őket, nemhogy egy utolsó 1-2 méteres kábelszakaszra és ha nem teszünk semmit ellenük, akkor ők keresnek maguknak a láncban egy D/A konvertert és beviszik a rendszerbe azokat a torzításokat, amelyeket zenehallgatóként pont szeretnénk távoltartani.

Schnerzinger telepítés - AudioMe Consult
Tápösvény telepítés – AudioMe Consult

Emiatt az AudioMe Consult saját teszthelyiségében igyekeztünk minden a fentiekben említett paramétert figyelembe venni és a tápösvényt ennek megfelelően kiépíteni. Először a kapcsolószekrénybe építettük be az AHP Klangodul IV G kismegszakítót oly módon, hogy az áramszolgálatótól érkező fázis közvetlenül abba lett kötve. Ezt a feladatot feltétlenül szakemberre kell bízni! A tápösvény kábelezését a méterre kapható többszörösen árnyékolt négyeres PSC+/LGC vezetőjű AudioQuest Mistral tápkábellel valósítottuk meg, amely a nagy keresztmetszete, irányvezérelt vezetői és földzaj disszipációs rendszere miatt is erre született. Néhány fal áttörés és után a kábel már a helyére is került, esetünkben a SCHNERZINGER Atomic Bonding technológiával kezelt installációs fali aljzatába csatlakoztattuk, amely ehhez egy falon kívüli, szerelhető megoldást kínál. A tápösvény ezzel lényegében ki is épült, de esetünkben ehhez egy Niagara 7000 tápszűrő is tartozik, amely 3×4 külön aljzatcsoporttal összesen 4 nagy áramfelvételű és 8 normál áramfelvételű eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé.

Schnerzinger telepítés - AudioMe Consult
Tápösvény telepítés – AudioMe Consult

A kismegszakító, a Mistral tápkábel megfelelő anyagminősége, keresztmetszete, zajdisszipációs megoldása, maga a dedikált áramkör és végül a tápszűrő együtes hatása a hangminőség drámai javulását eredményezte referencia rendszerünkben.