Barion Pixel

KEF Meta (és egyéb) technológiák

Szobaakusztika - hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?
Szobaakusztika – hogyan egészíti ki az akusztikai mérés és kezelés a zenehallgatási élményt?
2023.03.23.
Kábelszerelés - egyedi kábelek, AudioQuest gyári minőségben
Kábelszerelés – egyedi kábelek, AudioQuest gyári minőségben
2023.03.23.

A KEF új R sorozata a KEF több évtizedes, több, mint 60 éves, házon belül felhalmozott tudásának, valamint a legmodernebb szimulációs és elemzési eszközök alkalmazásának eredménye. A fejlesztések sokrétűek, és mind szerepet játszottak az R sorozat kivételes teljesítményében. Az R7 Meta, a sorozat középső állóhangfala már meg is érkezett hozzánk és meghallgatható - vegyük hát sorjába a KEF legfontosabb technológiáit!

A KEF R7 Meta, a sorozat középső álló hangfala már meghallgatható nálunk. A KEF új R sorozata a KEF több évtizedes, több, mint 60 éves, házon belül felhalmozott tudásának, valamint a legmodernebb szimulációs és elemzési eszközök alkalmazásának eredménye. A fejlesztések sokrétűek, és mind szerepet játszottak az R sorozat kivételes teljesítményében. Az R7 Meta, a sorozat középső állóhangfala már meg is érkezett hozzánk és meghallgatható – vegyük hát sorjába a KEF legfontosabb technológiáit!

Kezdjük rögtön a Meta-val, hiszen ez különbözteti meg a az új sorozatot a régitől. Mit jelent a Meta? A meta a metamaterial (metaanyag) használatára utaló elnevezés. A metaanyagok olyan speciálisan kifejlesztett anyagok, amelyek a meglévőket olyan módon használják fel, hogy azok olyan új, előnyös tulajdonságokkal rendelkezzenek, amelyek a természetben előforduló anyagokban egyébként nem találhatók meg.

KEF Meta (és egyéb) technológiák
KEF Meta (és egyéb) technológiák

A következő fontos KEF technológia az UNI-Q. A jelenleg már 12. generációnál járó Uni-Q hangszóró a magas- és középsugárzót gyakorlatilag egymásba építi és ezzel sokkal szélesebb ideális hallgatási pozíciót és pontosabb hangzást nyújt. Ez az ötlet másoknak is eszébe jutott már, de a KEF-nél az UNI-Q-t úgy finomították, hogy ezáltal a MAT technológiai fejlesztés hatását is maximalizálják és a lehető legjobb hangminőséget biztosítsák. Az R sorozat mind a hét modelljében, így az R7 Meta-ban is megtalálható az egyedi, 12. generációs Uni-Q meghajtósor MAT-tal, amely hihetetlenül részletező hangzást nyújt. A kúpos hullámvezetőt, amely a magassugárzó dómját az új metaanyag-abszorberhez kapcsolja, a mélysége alapján kifejezetten az adott hangszóróhoz tervezték. Az újratervezett magashangszóró réscsillapító megoldás két porózus anyagból készült gyűrű stratégiai elhelyezésével hatékonyan szelídíti meg a rezonanciákat és a tökéletlenségeket, ezáltal jelentősen javítja a részleteket és a tisztaságot. Az ultraalacsony torzítású középsugárzó kialakítása során a meghajtó résébe egy rézgyűrűt ágyaztak, hogy az egyrészt magát az induktivitást, másrészt a tekercs helyzetével változó induktivitás változásokat egyaránt minimalizálja – ez a megoldás csökkenti a középtartomány torzítását.

MAT technológia (Metamaterial Absorption Technology) A KEF legújabb R sorozatának középpontjában a Metamaterial Absorption Technology (MAT) áll, amely a gyártó egy olyan forradalmi újítása, amely a pontosság és a tisztaság tekintetében a 12. generációs Uni-Q meghajtó teljesítményét is egy újabb szintre emeli. A MAT egy rendkívül összetett, labirintusszerű szerkezet, ahol minden egyes bonyolult csatorna hatékonyan nyel el egy adott frekvenciát. A csatornák együttesen lényegében egy „akusztikai fekete lyuk”-ként működnek és elnyelik a magas hangszóró hátuljáról érkező nem kívánt hangok 99%-át, kiküszöbölve a keletkező torzítást és tisztább, természetesebb akusztikai teljesítményt nyújtanak. A MAT és az UNI-Q tehát egymásra épülő és egymás pozitív hatását erősítő technológiák.

KEF Meta (és egyéb) technológiák
KEF Meta (és egyéb) technológiák

Az FDC (Flexible Decoupling Chassis) technológiát a KEF először a legújabb Blade és a The Reference hangsugárzókon alkalmazta az Uni-Q meghajtótömbnél, mégpedig azért, hogy annak révén csökkentsék azt a színezettséget, amelyet a középtartomány rezgéseinek a hangtestbe történő átvitele okozna. Mindeközben ezzel a megoldással kezelhetők a hagyományos tehermentesítési módszereknél fellépő, a meghajtókosár rezgése által keltett további problémák is. A KEF megoldása úgy működik, hogy a masszív középsugárzó egységet leválasztja az Uni-Q vázról és eloszlatja annak rezgését, még mielőtt az a hangdobozba jutna és onnan nem kívánt hangként kisugárzódhatna. A 12. generációs Uni-Q meghajtótömbön található körbevonat anélkül teszi lehetővé a hosszabb kitérést, hogy ezzel diffrakciót okozna, és közben mégis kiterjeszti a középsugárzó frekvenciatartományát. A magassugárzó dómját, a középsugárzó membránját és a körbevonat kontúrjait mind számítógépes optimalizálással alakították ki, hogy így tökéletes átmenetet biztosítsanak a hangtestbe. Ismét egymásra épülő technológiákról van tehát szó, ezek az újítások pedig együttesen biztosítják, hogy az új R sorozat hangzása még transzparensebb és élethűbb legyen, mint az elődmodellé.

A Shadow Flare technológia tovább finomítja a KEF R7 Meta hangzását. A Shadow Flare is egy olyan újabb megoldás, amelyet a KEF eredetileg a The Reference számára tervezett. Csökkenti a doboztest káros diffrakcióját és lehetővé teszi a 12. generációs Uni-Q with MAT technológia lehető legjobb működését. A Shadow Flare egy precízen megtervezett felület, amely kiterjeszti az Uni-Q meghajtótömb hullámvezető hatását. Ez úgy valósul meg, hogy a magassugárzónak nincs rálátása a hangdoboz széleire, így egy „árnyékos régió” jön létre azokon a pontokon, ahol a diffrakció lehetősége enélkül a legnagyobb lenne. Így annak akusztikai hatása lényegében elhanyagolható szintre csökken, az eredmény pedig jobb hangtisztaság és a finom részletek pontosabb reprodukálása – tehát olyan jellemzők, amelyek a zenehallgatást izgalmas élménnyé teszik. A pengetett húrok finom árnyalatai, a hang vibrátójának változásai – mindezek tisztábban hallhatók az R sorozatban.

Constrained Layer Damping (korlátozott réteg csillapítás) technológia. A nagy teljesítményű hangszórók miatt könnyen előfordulhat, hogy egy hangdoboz oldalfalai zajt keltenek – olyan saját zajt, ami eredetileg nem is volt ott a felvételen. A KEF Constrained Layer Damping egy a testreszabott belső merevítő elrendezés mellett működő, kifinomult „kikényszerített réteges elvezetést” használó merevítő rendszer, amely azáltal biztosítja, hogy a hangdoboz mozdulatlan maradjon, hogy a belső merevítést szándékosan egy „veszteséges” felületen keresztül kapcsolja össze a hangszórókkal és a hangtesttel. Ez az anyag a rezgéseket hővé alakítja, rendkívül hatékonyan vezeti el a nem kívánt rezgéseket, amelyek egyébként negatív hatással lennének a hangzásra és biztosítja, hogy a doboz csak azt a hangot adja ki, ami szükséges – ebben az esetben a csend hangját. A CLD rendkívül hatékonyan vezeti el a nem kívánt rezgéseket, amelyek egyébként negatív hatással lennének a hangzásra.

KEF Meta (és egyéb) technológiák
KEF Meta (és egyéb) technológiák

Membrán technológia. A basszus minősége az egész zenei élményt meghatározza. Az R sorozat mélysugárzóit a KEF akkurátus gondossággal és precizitással tervezte. Kétrészes szerkezetből épülnek fel, ahol egy vékony, homorú alumíniumréteget ültettek a papír membrán felületére. Az ennek eredményeként megvalósult merevség a membrán egyedi geometriájával kombinálva csökkenti a nem kívánt rezonanciákat, és biztosítja azt a dugattyú szerű mozgást, ami miatt ezek a hangszórók az időzítés, a ritmika terén is kiemelkedően teljesítenek. A meghajtók mágnesrendszere széles, egyenletes mágneses mezőt hoz létre, míg a felfüggesztés csökkenti a harmonikus torzítást a tiszta, precíz hangzás érdekében. Az eredmény egy kivételesen mélyre menő és agilis basszus, amely úgy ütős és dinamikus, hogy közben a mélytartományban rejlő minden részletet feltár.

Rugalmas reflex nyílás. Egy basszreflex rendszerű hangsugárzóval csak a hangszórók hangját szeretnénk hallani, nem pedig a reflex nyílás által keltett rezonanciákat vagy turbulenciát. A mély, artikulált basszusok generálásához a reflexnyílások kialakítása kulcsfontosságú – az R sorozat portjai ezért innovatív, rugalmas falkialakítást kaptak. A számítógépes áramlástan alkalmazásával minden nyílás peremét és profilját úgy számították ki, hogy az késleltesse a turbulencia kialakulását, a rugalmas falak pedig megakadályozzák, hogy a hosszirányú rezonanciák elszínezzék a középtartományt. Ennek a megközelítésnek kettős előnye van: a basszus eleve jobb minőségű, de egy frekvenciatartományban feljebb, a létfontosságú alsó középtartományban is tisztább a hangzás.

Az R7 Meta sorozatban a KEF az érintetlen, tiszta hangzás érdekében a keresztváltót is továbbfejlesztette és a jelutat is finomhangolta, a mikroszálas hangszóróvédők pedig tökéletes egyensúlyt kínálnak a hangszóró védelme, a hangminőség és az esztétika között – a csomag így válik teljessé.

A KEF által alkalmazott technológiák külön-külön is jelentősek, ami azonban kifejezetten különlegessé teszi őket az az, hogy egymásra épülve még erősebbek és ez a szinergikus hatás a hangzásban is tetten érhető.