Barion Pixel

A Cherry Cola 18G HDMI kábelt a Cherry Cola 48G váltja!

Mitől jó egy lemezjátszó? Miért válaszd a REKKORD-ot?
2022.05.02.
AudioQuest összekötő kábelek – Pegasus és Black Beauty
2022.11.11.

Az AudioQuest 48G HDMI kábelei 48Gbps 8K-10K felbontást tesznek lehetővé 8K/60Hz vagy 4K/120Hz képfrissítés mellett. A nagyobb hosszúságok áthidalásához az AudioQuest palettáján a Cherry Cola aktív optikai HDMI kábel jelentette a megoldást, de az „csak” a 18G-t (4K) támogatta – mindeddig! Ugyanis a 18G változatot mostantól a 48G Cherry Cola váltja, amely 5-10-15 méteres hosszúságban is elérhető. 15 méter felett sem ér véget a történet, de ott a 8K-ról egyelőre le kell mondanunk, ez esetben a Root Beer 18G, akár 30 méteres hosszúságig áll rendelkezésre.

Az AudioQuest 48G HDMI kábelei 48Gbps 8K-10K felbontást tesznek lehetővé 8K/60Hz vagy 4K/120Hz képfrissítés mellett. A HDMI legújabb 2.1-es szabványát 2017. januárjában jelentették be, és az előző HDMI 2.0 verzióhoz képest komoly előrelépést jelent. A 2.1-es HDMI kábelek visszafelé kompatibilisek és használhatóak a már meglévő telepített HDMI-eszközökkel, nagyobb videofelbontást és frissítési frekvenciát tesznek lehetővé, mint a korábbi 2.0 szabványnak megfelelő elődeik, elérhetővé vált a 8K/60 vagy a 4K/120, valamint a 10K felbontás is. A dinamikus HDR-formátumok is támogatottak, a sávszélesség pedig 48 Gbps-ra nőtt. A megnövekedett sebességen túl az új szabványnak megfelelő kábelek az ultra nagy sávszélességtől függő funkciókat is biztosítják, beleértve például a tömörítetlen 8K videót HDR-rel, rendkívül alacsony EMI (elektromágneses interferencia) értékük miatt pedig csökken a közeli vezeték nélküli eszközökkel való interferencia.

A legfontosabb újdonság tehát a 8K/120p vagy akár 10K/120p felbontás/képfrissítés, de a képkockánkénti HDR optimalizálást is lehetővé tevő dinamikus HDR, az eARC, illetve a VRR (Változtatható Frissítési Ráta), a QFT (Gyors Képkocka Transzport) a QMS (Gyors Média Kapcsolás) és az ALLM (Automatikus, Alacsony Látencia Mód) funkciók is komoly előrelépést jelentenek.

AudioQuest Cherry Cola 48G HDMI kábel csomagolás
AudioQuest Cherry Cola 48G HDMI kábel csomagolás

A VRR nem más, mint a HDMI 2.1 szabványban megjelenő változtatható frissítési frekvenciát biztosító technológia (Variable Refresh Rate). Ennek köszönhetően sokkal folyamatosabb képet, mozgást kaphatunk, nem lesznek szétesett képkockák, felesleges késleltetés vagy akadás. A QMS és QFT ennek a technológiának a kiegészítő funkciói, tovább finomítják azt: a QMS a Quick Media Switching rövidítése, segítségével a VRR-t támogató kijelző képes a tartalomhoz való azonnali alkalmazkodásra. Például, ha egy 24 fps-sel futó videó lejátszása történik, akkor a frissítés 24 Hz-re áll be, de ha átváltunk onnan egy sokkal gyorsabb játékra, vagy éppen a játékról vissza a filmre, akkor a kijelző mindezt elfeketedés nélkül képes lekövetni, a frissítési frekvencia automatikusan a magasabb vagy éppen alacsonyabb értékre vált. A QFT, vagyis a Quick Frame Transport szintén a VRR kiegészítése, a képmegjelenítés során a szokásosnál alacsonyabb késleltetés biztosít – ez kifejezetten egy a játékosok számára fejlesztett funkció. A negyedik újítás az ALLM, a Auto Low Latency Mode, amelynek köszönhetően a rendszer automatikusan beállítja a konfigurációra vonatkozó késleltetést.

A HDMI 2.1-es szabvány által kínált lehetőségek kiaknázásához jelentősen meg kellett növelni a sávszélességet: 18 Gbps-ről 48 Gbps-re, mert szinte háromszoros adatmennyiség továbbítása a feladat. Ezt a sebességet 4 db egyenként 12 Gbps sebességű adatpár használata teszi lehetővé, de az adatátvitelhez a korábbinál nagyobb átmérőjű vezetőkre van szükség. A megnövelt keresztmetszet jótékony hatással van mind az audio, mind a video minőségre, például az új Pearl 48G kábel emiatt már megközelíti a korábbi Chocolate HDMI által nyújtott hang – és képminőséget. Vannak további járulékos előnyei is a vastagabb vezetőszálaknak, mint például a jobb zajelnyomás vagy a hatékonyabb belső árnyékolás.

AudioQuest Cherry Cola 48G HDMI kábel technológia
AudioQuest Cherry Cola 48G HDMI kábel technológia

48 Gbps adatsebesség mellett a nagyobb távolságok áthidalása meglehetősen nehéz feladat, ez az oka annak, hogy az AudioQuest 48G kábelcsaládja maximum 5m-es hosszúságig elérhető, mert ettől nagyobb távolságra aktív megoldás használata szükséges, de a 48 Gbps elektronikák még nem elérhetőek a piacon. A nagyobb hosszúságok áthidalásához az AudioQuest palettáján a Cherry Cola aktív optikai HDMI kábel jelentette a megoldást, de az „csak” a 18G-t (4K) támogatta – mindeddig! Ugyanis a 18G változatot mostantól a 48G Cherry Cola váltja, amely 5-10-15 méteres hosszúságban is elérhető és ezzel a méretkorlát gyakorlatilag megszűnt. 15 méter felett sem ér véget a történet, de ott a 8K-ról egyelőre le kell mondanunk, itt a Root Beer 18G 30 méteres hosszúságig áll rendelkezésre.

A HDMI 2.1-es szabvány által kínált előírásokat maximálisan teljesítve, sőt azokat túllépve, az AudioQuest 48G HDMI kábelei tehát képesek az akár 10K Ultra-HD video képtovábbításra, illetve a 8K/60 4K/120 felbontás/képfrissítésre. Minden HDMI kábelünk tömör, irányított vezetőket és föld referencia szálakat kapott, és a palettán felfelé lépkedve egyre jobb minőségű vezetőkkel és kifinomultabb dielektrikum és zaj disszipációs rendszerrel biztosítja az egyre jobb kép és hangminőséget, HDR és a képkockánkénti HDR optimalizálást is lehetővé tevő Dynamic HDR (HDR 10+ és Dolby Vision) támogatás mellett. Az alkalmazott technológiáknak köszönhetően a képminőség sokkal élethűbb, a színek természetesebbek, a sötét részek sötétebbek, a világosabbak pedig világosabban jeleníthetőek meg, miközben a hangminőség is jelentősen javul.