Barion Pixel

Miért AudioQuest?

XLR vagy RCA?
2021.02.26.
Gondolatok az impedanciáról
2021.03.19.

Az AudioQuest egy 40 éve működő amerikai kábelgyártó vállalat, melyet William (Bill) E. Low alapított. A kezdetektől sikeres tengeren túli márka mára számos szabadalommal büszkélkedhet, a kábelpiac meghatározó szereplőjévé vált, termékei több, mint 60 ország több ezer hifi kereskedésében elérhetőek és az egész világon elismertséget vívott ki magának a tesztelők és a zenehallgatók között egyaránt.

Az AudioQuest arra fókuszál, hogy az általa gyártott minden termékkategóriában kiváló értéket és minőséget nyújtson, termékpalettáján pedig minden elképzelhető kábel megtalálható, legyen szó analóg vagy digitális összeköttetésről, hangsugárzó vagy tápkábelekről a belépő kategóriától egészen a csúcskategóriáig. Ezen túlmenően a Niagara tápszűrő családdal, a Dragonfly DAC/fejhallgató erősítőkkel és számos hasznos kiegészítővel és adapterekkel válik a paletta teljessé.

Az AudioQuest által képviselt filozófia a „Do No Harm!” (Ne árts!) abban nyilvánul meg, hogy minden olyan fontos és apró részletre egyaránt figyelmet fordítanak, amelyek együttesen biztosítja, hogy a továbbítandó jel a lánc egyik pontján sem sérül. Az audio és video jeltovábbítás és végső soron a jel reprodukciója igazából nem más, mint egy kárenyhítési esettanulmány. A jel a forrásnál, a kiindulóponton a még a legtisztább és legkevésbé sérült. Elkerülhetetlen azonban, hogy a rendszerbe iktatott minden komponens és kábel révén torzítások kerüljenek be a láncba, amelyek megváltoztatják a jel eredeti karakterét.

Mindezek aztán összeadódva ahhoz hasonlóan fedik el az információt, mintha piszkos üvegeken keresztül néznénk egy képet. Sem a jobb minőségű kábelek, sem a jobb minőségű komponensek nem képesek javítani az általuk továbbított jel minőségén, egyetlen esélyük csupán az, hogy lehetőleg minél kevesebbet ártsanak: csökkentsék a rajtuk keresztül a rendszerbe érkező zajt és torzítást, és ezáltal nyújtsanak jobb minőséget. A kiváló minőségű rendszer komponensek és kábelek célja az, hogy egy tisztább üvegen keresztül nézhessük a képet, más szóval minimalizálják a jel bármilyen módosulását vagy torzulását.

Az AudioQuest által gyártott kábelek a tervezés és a gyártás során négy alapvető fundamentumra épülnek. Erre a négy alapelvre úgy is tekinthetünk, mint az AudioQuest kábelkészítési alapreceptjére. Az audio kábelek torzítás és zaj csökkentő képességeit és ezáltal az általuk képviselt minőséget végső soron az határozza meg, hogy tervezőik a rendelkezésre álló anyagok és gyártástechnológiai eljárások közül melyek mellett teszik le a voksot. A négy alapelem és azok jelentőségének megismerésével jobban megérthető a teljes AudioQuest termékpaletta.

1. Tömör vezetők

Tömör vezetők használatával megszüntethetőek a sodrott vezetők által okozott alapvető problémák és ez jelentős minőségjavulást eredményez. Mivel a tömör vezetőben a jel megtartja pozícióját, nem ugrál szálról szálra és ezáltal az egyes szálak közötti mágneses kölcsönhatás sem jön létre, ennek eredményeként a jel kevésbé torzul és jobb a hangminőség.

2. A vezető anyagminősége

A kábel vezetőanyagaként használt réz vagy ezüst minősége egy másik fontos mérlegelendő szempont a kábeltervezés során. Az AudioQuest három különböző, a magsabb kategória felé haladva egyre jobb minőségű rezet használ az összekötő, hangfal és tápkábeleiben, tömör ezüstöt a felső kategóriás kábelekben és ezüstözött rezet a video és digitális audio kábelekben.

3. Geometria

A geometria, vagyis a vezetők közötti kapcsolat határozza meg egy kábel alapvető elektromos jellemzőit. Az ellentétesen csavart spirál irányú geometria használatával a negatív vezetők az egyik, míg a pozitív vezetők – miközben azok körbefogják a negatív szálakat – a másik irányba csavarodnak. Ez az elrendezés biztosítja a pozitív és negatív vezetők közötti legkisebb kölcsönhatást és csökkenti az őket körülvevő mágneses mezők által okozott torzítást.

4. Dielektrikum

A dielektrikum (más szóval szigetelés) használata minden kábelben szükséges, mivel a pozitív és negatív vezetőt/vezetőket távol kell tartani egymástól. Sajnos azonban minden olyan esetben, amikor áram van jelen, a dielektrikum kölcsönhatásba lép a vezetővel, ennek a mellékhatásnak köszönhetően pedig befolyásolja a kábel hangminőségét. Amikor egy vezetőn áram halad át, a dielektrikum energiát nyel el a vezetőből, amelyet aztán később kiad magából, visszajuttatva azt a vezetőbe, de az energia elnyelése és kibocsátása közötti időeltolódás miatt a jel elkenődik, emiatt pedig a zenéből részletek tűnnek el. Ennek a negatív hatásnak a kiküszöbölésére az AudioQuest számos kiváló minőségű és a hangzásra nézve kedvező hatású szigetelőanyagot használ.

A fenti négy alapelem használatán túl a gyártás során az AudioQuest természetesen további technológiákat, eljárásokat, (pl. DBS, NDS, forrasztás mentes terminálás/krimpelés, kiváló minőségű csatlakozók használata) is alkalmaz a lehető legjobb hangminőség elérése érekében, de ezek a fejlesztés legfontosabb sarokpontjai.

Az AudioQuest termékpalettáján a kábelek mellett külön helyet foglalnak el a számos díjat nyert DragonFly D/A konverter/fejhallgató erősítők, illetve a PowerQuest és Niagara tápszűrők, amelyek ugyancsak több magazin elismerését kivívták. A tápszűrők két kategóriába sorolhatók: a kezdő rendszerek tulajdonosai számára a PowerQuest család kínál verhetetlen ár-érték arányú megoldást, míg a lehető legjobbra vágyók a Niagara széria egyik tagjában találhatják meg álmaik tápszűrőjét. 

Az AudioQuest által megálmodott, mindig a tökéletesre törekvő kábelezés és tápszűrés, amely lehetővé teszi, hogy az audio rendszerek optimális hangminőségben szólalhassanak meg, Magyarországon is elérhető partnereinknél, az AudioQuest Pontokon. Viszonteladóinknál az érdeklődők kipróbálhatják a kábeleket, kiegészítőket, tápszűrőket és szakértő segítségre számíthatnak.