Barion Pixel

AudioQuest szub kábelek

Silent Angel Munich MU
Munich MU, az új Silent Angel streamer mester
2024.01.28.
Schnerzinger rendszerbemutató
Schnerzinger rendszer bemutató
2024.04.11.

Noha manapság már megszokott, hogy több árkategóriában is kaphatóak szubkábelek, talán ez az a kábelszegmens, amely a leginkább alul értékelt. Miért? A válasz meglehetősen ellentmondásos: mert ezeknek a kábeleknek „csak” a basszusátvitel a feladata.

Terraformálás minden árkategóriában: Black Lab, Grey Hound, Irish Red, Boxer és Husky – ezeknek a kábeleknek „csak” a basszusátvitel a feladata.

Annak fényében, hogy szinte minden audiofil olyan hangfalra vágyik, aminek fantasztikus a basszusa – ezen a gyors, dallamos, precíz és feszes hangzás értendő – ez az ellentmondás még mindig feloldásra vár. A mélyládákat kifejezetten a frekvencia spektrum alsó szekciójának reprodukálására készítik, a szub kábeleket szintúgy, a szub tudásának és pénztárcánknak megfelelő lehető legjobb kábellel pedig a szub produkciója is jobb lesz. Természetesen ez a tápkábelre is igaz, de erről később.

A finom részleteket, árnyalatokat inkább a közép és magas tartományhoz társítják, pedig óriási információ mennyiség vár megszólaltatásra a basszus szekcióban is. A hang felfutása, lecsengése, kitartása és elengedése mind befolyásolja a nyújtott teljesítményt és a döngő, felfújt, túl sok, lassú, unalmas basszus hangzást soha nem részesítjük előnyben a gyorssal, dallamossal, precízzel és játékossal szemben. De hogyan lehet ezen a szinten előre lépni, ha valakinek nem áll szándékában a mélyláda cseréje? Bár a legeslegfontosabb az, hogy megtaláljuk a rendszer többi elemeihez és a szoba méretéhez legjobban illeszkedő mélyládát, de ha ez már adott, mielőtt egy jobbat vennénk a finomhangolás a jó döntés – és itt kerülnek képbe a kábelek.

AQ sub kábel Boxer

Az ezüstöt – lévén jobb vezető, mint a réz – az audiofilek gyakran jobb választásnak tartják, ha valakinek az a célja, hogy egy rendszerben a magas hangokat, azok felbontását hangsúlyosabbá tegye. Az ezüst kábelekhez képest az ezüstözött réz egy költséghatékonyabb alternatívát jelent, de egy teljes sávú rendszerben használva ez a megoldás csak akkor hatékony, ha a külső ezüst réteg elég vastag, alacsonyabb ezüst tartalom esetén pedig az ezüst tisztasága a legfontosabb paraméter. A vastagon ezüstözött kábelek hangkaraktere jobban emlékeztet az ezüstre, mint a rézre, de ha a műveletet nem a legnagyobb gondossággal végzik, illetve a felhasznált ezüst nem elég tiszta, sok benne a szennyeződés az harsány, bántó magas frekvenciákat eredményez. Ahelyett, hogy a nagyobb vezetőképesség nyújtotta elméleti előnyök jelentkeznének „túl sokat kaphatunk a jóból”. Álljunk meg egy pillanatra, szubkábelről beszélünk, nemigaz? Mi köze az ezüstnek a basszus frekvenciákhoz? Illetve miért kellene aggódnunk a harsány magas hangok miatt egy mélyláda esetén? Nos, hát pont ez az, hogy nem kell. Ez pedig választ is ad az előző kérdésre, amely első hallásra talán furcsa lehet, de itt az ezüst bevonat használata úgy kínál költséghatékony megoldást a jobb hangminőség eléréséhez: anélkül javítja az alacsony frekvenciák artikuláltságát, hogy fellépne az irritáció.

Az AudioQuest öt minőségi kategóriában kínál szub kábeleket. Mivel a szubokban dolgozó hangszórók angol neve woofer, a kutyák ugatása pedig angolul woof – kézenfekvő volt, hogy a modelleket kutyákról nevezzék el: Black Lab, Grey Hound, Irish Red, Boxer és Husky.

AQ sub kábel Husky

Mint ahogyan a többi AudioQuest kábel esetében, úgy itt is az egyre magasabb kategóriába lépve egyre jobb minőségű vezetőt, geometriát, zajdisszipációs megoldásokat és csatlakozókat találunk, a kábelek egyre precízebb és kevésbé fárasztó prezentációt nyújtanak és végső soron egyre kevesebb a hiányérzet. Egyre kevesebbet hallunk a kábelből és egyre többet a filmből/zenéből – és nemcsak a basszusban. A felbontás és a tömeg a belépő modellekben egyszerűen még nem jelenhet meg olyan szinten, mint a felső kategóriában. A nagyobb modell soha nem lesz „túl sok”, csak jobb, mégpedig úgy, hogy mindenből többet nyújt. Hihetőbb, jobb tranziensek, több dinamika és semlegesebb hangzás, részletek és egy általában véve simább hangkép a magasabb árcédula jutalma. 

A képzeletbeli dobogó csúcsán álló Husky 5% ezüst tartalmú tömör vezető anyaga, tripla szimmetrikus kábelgeometriája, polietilén légcsöves kialakítása és szén alapú négy rétegű zaj disszipációs rendszere révén kirobbanó dinamikát, nyersesség nélküli részleteket, megfogottságot és tökéletes egyensúlyt kínál. A Husky a megoldás arra az esetre is, ha a szimmetrikus összeköttetés az elvárás, ez a modell RCA és XLR kivitelben egyaránt elérhető. Az öt modellből álló palettán az Irish Red a három kisebb modell legjobbjaként képviseli a középkategóriát és nyújtja talán a legjobb ár-érték arányt. Felette a Boxer duplán szimmetrikus geometriát, 3 rétegű NDS-t és 1,25% ezüst tartalmú tömör vezetőanyagot kapott és ugyanolyan minőségű közvetlenül ezüstözött csatlakozókat, mint amilyeneket a Husky-nál is láthatunk. A Greyhound a legvékonyabb, legkönnyebben kezelhető modell, ezt úgy érték el, hogy a többi modelltől eltérően nincs földelő sarus csatlakozása. A Black Lab pedig a belépő kategória figyelemre méltó darabja szimmetrikus koaxiális felépítéssel, tömör LGC vezetővel és hidegen sajtolt aranyozott csatlakozókkal.

AQ sub kábel Irish Red

Bár a szub kábelekre legtöbbször 2, 3, 5 méteres hosszúságban van szükség, az AudioQuest modellek egészen 20 méteres hosszúságig rendelhetőek és akár egy biztos kezdőlépést, akár a középkategória ár-érték bajnokát, akár egy csúcstámadót keresünk, valamelyik kutyás modell segítségével garantáljan megtaláljuk a megoldást.

Ha pedig nemcsak szub kábelre hanem magára a szubra is szükség van, érdemes körbenézni a GoldenEar házatáján – minden árkategóriában remek modellek állnak rendelkezésre.