Barion Pixel

Usher SD 500 – kicsi, de nagyot üt!

Meghallgatható Audiolab termékek a bemutatóteremben
2023.06.29.
Okki Nokki lemezmosó
Ragyogásra született – Sanne Bezem interjú
2023.07.29.

A monitorsugárzók iránti kereslet nem csökken és a kínálat is ennek megfelelően egyre bővebb. A megnövekedett kínálatból nem is olyan egyszerű kiválasztani a megfelelő modellt, főleg abban az esetben, ha az elvárás csak a hangfal méretére nézve kicsi, a hangminőségből nem szeretnénk engedni. Az Usher SD 500 kicsi, de nagyot üt - és nem feltétlenül csak mélyládával!

Az AMC Szakmai Műhely 4.0 során a LINN elektronikák mellett az Usher SD-500-at is bemutattuk és nagy volt a sikere. Önállóan és egy SVS SB3000 Micro aktív mélyládával hallgathatták meg a jelenlévők és velünk egybehangzóan mindenki csak szuperlatívuszokban tudott róla nyilatkozni.

Usher SD 500 - kicsi, de nagyot üt

Az Usher kínálatában számos álló és állványos hangsugárzó megtalálható, de a kis méretűek között az SD-500 különleges helyet foglal el, mivel legkisebb modellként megkapta azt a DMD gyémánt magassugárzót, amivel a csúcsmodellben is találkozhatunk. A középmély sugárzó 5.5 collos (14cm), tömege 2,1kg, anyaga hibrid-kompozit papír rost. A keresztváltás 2.1 kHz-en történik – innentől a csúcsminőségű magassugárzó dolgozik, a középmély pedig a számára optimális tartományban működhet. Az SD-500 egy döntött előlappal tervezett bassz reflex konstrukció, bikábelezhető, névleges impedanciája 8 Ohm, érzékenysége 86dB/W/m, a frekvencia átvitel 45 Hz-40kHz.

Usher SD 500 - kicsi, de nagyot üt

Az SD-500 egy kis monitor sugárzó, 19cm széles, 36 cm magas és 32 cm mély, tömege azonban ehhez mérten tekintélyes: 8,5 kg, ehhez az 1 collos előlap is hozzájárul. Több színben is kapható, nekünk a lakkfekete változat tetszik a legjobban.

Az alacsony érzékenység miatt az SD-500 mellé egy potens erősítőre van szükség és tudásának kiaknázásához az erő mellett a kifinomultság is elvárás – elvégre egy felső kategóriás monitor sugárzóról van szó – a mi egyik választásunk ehhez a Musical Fidelity M6Si integrált erősítő, amellyel minden tudását be tudja mutatni. Kábelezés tekintetében sem érdemes alulbecsülni, mi az AudoQuest Rocket 44-et ajánljuk hozzá, forrásként pedig a Silent Angel Munich M1-et.

A kis Usher már az első hangok megszólaltatásával jelzi, hogy komoly darab, nagyon kifinomult, tiszta a hangképe és kifejezetten szép és háromdimenziós a tere. A DMD magassugárzó ismeretében mondhatni ez nem meglepetés, de a kapott élmény mégis némiképp meglepő, a hallottak magasabb kategóriát idéznek. Ami a jó hír, az az, hogy ehhez az elbűvölő élményhez a mélyszekció is fel tud zárkózni és mondhatni méretét meghazudtolóan. Nem, nem szögez a székbe és nem érezhetjük a mellkasunkon a basszus dinamikáját, de amit kapunk az pontos, követhető és megfelelően kiterjedt.

Usher SD 500 - kicsi, de nagyot üt

Az Usher SD-500 kis és közepes szobákhoz tökéketes választás, de megfelelően installálva nagyobb terekben is meg tud szólalni – ekkor egy aktív mélyláda, pl. az említett SVS SB 3000 Micro lehet segítségünkre. Az SVS applikációjával szinte gyerekjáték a beállítás és a szobához illesztés, mint ahogy arról a Szakmai Műhely során a látogatóink is meggyőződhettek. Szubbal kiegészítve az alsó mélyek is kiterjedtebbek, de az illesztés odafigyelést kíván, a kis SD-500 nem basszus szegény, nem érdemes elrontani az önállóan is nagyon korrekt megszólalását!

A Musical Fidelity M6Si minden szempontból kielégítő partnernek bizonyult hozzá, de aki egy kicsit ropogósabb karakterre vágyik, azok számára a Hegel H190 a NAD Masters M10v2 vagy a Linn Majik egyaránt jó választás lehet mellé. Amit szem előtt kell tartani, hogy mindent meg fog mutatni és meghálálja az elé kötött minőségi forrást, erősítést és kábelezést ezért érdemes megfelelő partnerekkel társítani.

Az USHER SD-500 meghallgatható az AudioME bemutatótermében, szívesen segítünk a hozzá illő kiegészítők megtalálásában, kiválasztásában.