Barion Pixel

Silent Angel újdonságok

AudioQuest Zero és Bass kábelek
AudioQuest Zero és Bass kábelek
2023.05.23.
Hugh End Munich 2023
High End Munich 2023 beszámoló
2023.06.29.

A Silent Angel három újdonságot mutatott be Münchenben. Termékpalettájuk két legfontosabb szegmense, az audio switch-ek és szerverek/hálózati lejátszók családja a Bonn NX és Rhein Z1 Plus személyében egy-egy felső kategóriás clock-olható modellel bővült és a szerver mellé a Genesis GX révén egy csúcskategóriás órajel generátor is érkezett.

A Silent Angel három újdonságot mutatott be Münchenben. Termékpalettájuk két legfontosabb szegmense, az audio switch-ek és szerverek/hálózati lejátszók családja a Bonn NX és Rhein Z1 Plus személyében egy-egy felső kategóriás clock-olható modellel bővült, de itt nem álltak meg! A switch és a szerver mellé a Genesis GX révén egy csúcskategóriás órajel generátor is érkezett, amelynek révén maximalizálható a két készülék nyújtotta hangminőségjavulás.

A jól ismert Bonn N8 Pro audio switch után a Silent Angel nemrégiben szintet lépett és bemutatta a csúcskategóriás NX-et, amely a jitter, az elektromos zaj, a tápzaj és a hálózati késleltetés példátlan mértékű csökkentése révén alapjaiban javít a hangminőségen és ezáltal új szintre emeli a zenehallgatási élményt. A nagyon sikeres Rhein Z1 hálózati audio lejátszó/szerver/Roon Core nagyobb testvére is megérkezett, mégpedig a Rhein Z1 Plus személyében. A switch és a szerver még magasabb szintre fejlesztéséhez a Silent Angel saját fejlesztésű külső órajel generátort is kínál – lássuk melyek a legfontosabb tudnivalók velük kapcsolatban!

Silent Angel Bonn NX
Silent Angel Bonn NX

Bonn NX
A Silent Angel kompromisszumok nélküli szemléletet követ az elektronikus áramkörök tervezése és kivitelezése során. Az izoláció, a zajszűrés és zajcsökkentés megőrzi a forrás integritását, és tiszta audio jelet továbbít a csatlakoztatott komponensek irányába. Mint minden Silent Angel termék esetében, az új Bonn NX audio switch esetében is az volt a cél, hogy az eszköz stabil feszültségen működjön, pontosan időzített csomagokat küldjön tovább és minimalizálja az esetlegesen fellépő kimeneti zajokat. A fejlesztők azt tapasztalták, hogy még a legkisebb mértékű tökéletesítés is képes némileg javítani a hangminőségen, a sok kis fejlesztés alkalmazásával pedig azok összegzett hatása miatt ténylegesen felszabadítható a nagy felbontású streaming hálózatokban rejlő valós, de rejtett potenciál. A Bonn NX mindazoknak a kutatásoknak, fejlesztéseknek és az azokból szerzett tudásnak és tapasztalatoknak a kiteljesedése, amit a Silent Angel az elmúlt évek során az Audio szintű hálózati switch-ek tervezésekor megtanult: a jelenlegi tudásuk szerint elérhető legmagasabb hangminőséget nyújtja.

Jóllehet a Bonn N8 Pro-nak is létezik egy 10MHz-es külső órajel generátorral vezérelhető változata N8 Pro CLK néven, az NX esetében a Silent Angel a 25MHz-es órajel frekvenciát választotta és további jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. A Bonn NX-be beépített TCXO (hőmérséklet-kompenzált kristályoszcillátor) is nagyon magas minőségű és jelentősen csökkenti a hálózati késleltetési problémákat és a jitter hatásokat, de külső word clock használatával – például az új Genesis GX segítségével – az adatátvitel időzítése tovább tökéletesíthető.

A Bonn NX ezen túlmenően vadonatúj vázkialakítást kapott, amely két réteg különböző, gondosan kiválasztott anyagból áll: a belső réteg horganyzott acélból készült, míg a külső réteg vastag, kiváló minőségű alumíniumötvözet. Ez a különleges felépítés egyszerre maximalizálja az árnyékolást és szabályozza az örvényáramok kialakulását, miközben csillapítja a rezgéseket és a zajokat. A rezgéscsillapítást tömör, nagy tisztaságú rozsdamentes acélból készült Silent izolációs lábak is segítik: csökkentik a belső és külső forrásokból származó mechanikus energiát és elektromos zajt, statikus elektromosságot stb. Ennek eredménye a jobb dinamika és a finom részletek nagyobb felbontás mellett történő megjelenítése.

Az elektromos zajt nagy áteresztő képességű EMI-abszorber küszöböli ki, a vastagon aranyozott, egymástól messzebb elhelyezett RJ45-ös csatlakozók pedig a legtisztább és legstabilabb jelet továbbítják a csatlakoztatott eszközök számára. Az aranyozott földelőcsatlakozó dedikált csatlakozást kínál a földeléshez a hálózati zaj csökkentése érdekébn és a felhasználó által ki/bekapcsolható a portok állapotfénye – mindeközben a készülék bekapcsolt állapotban marad és szól a zene.

A Bonn NX használata révén egy dedikált HiFi zóna jön létre, és ezáltal az audio berendezések hatékonyan elszigetelhetőek a többi digitális eszköz adatforgalmától. Ez a megoldás kiküszöböli a zajt és rendkívül pontos időzítésű adattovábítást tesz lehetővé: ez az elszigetelt „hálózati ökoszisztéma” megvalósítás az audio lánc számára kiküszöböli a hálózati interferenciákból eredő hangminőségromlást, illetve a PC-k és más csatlakoztatott eszközök sávszélesség-igényes tevékenysége miatt jelentkező késleltetési problémákat.

Silent Angel Rhein Z1
Silent Angel Rhein Z1

Rhein Z1 Plus
A Silent Angel Rhein Z1 Plus szerver a Rhein Z1 által képviselt sikeres alapokra épülve még magasabb szintre lépett. A Z1 Plus a kompromisszum mentes hangminőség jegyében született, az első Z1 sorozat hardveres képességeire építve a Z1 Plus a finomhangolás és a további optimalizálás révén még jobb hangminőséget biztosít. Nagy teljesítményű zenei szerverként a Z1 Plus komoly előrelépést jelent elődjéhez képest. Ugyanúgy támogatja a nagy felbontású audio formátumokat (DSD512 és PCM 768 kHz) és kimagasló minőségű digitális audio lejátszást kínál, de már két Gigabites Ethernet port-tal rendelkezik, amely a lejátszó számára a lehető legkevésbé terhelt hálózati környezetet biztosítja. Beépített zajcsillapításának hála még tovább javítja az elérhető hangminőséget és kristálytiszta hallgatási élményt biztosít.

A Z1 Plus több, akár tíz lejátszó egyidejű kiszolgálására is képes, így különösen sokoldalú eszköz a nagy felbontású zenei streameléshez. A Rhein Z1 Plus hivatalosan is MQA-képes és a VitOS Manager mobilalkalmazás segítségével irányítható. Nagy pontosságú TCXO clock minimalizálja a hálózati késleltetést és a jittert a zökkenőmentes lejátszás érdekében, a továbbfejlesztett, még nagyobb áteresztőképességű EMI abszorber zajszűrő technológia pedig hatékonyan szünteti meg az elektromos zavarokat: tovább csökkenti az alaktrészek, belső digitális áramkörök, a DRAM, a CPU, az SSD, a hálózati interfész és az USB működéséből származó zajokat. Az erős, 4-magos processzor lehetővé teszi a zökkenőmentes Roon Core DSP átkódolást PCM-ből DSD256-ra, miközben az opcionális nagy teljesítményű NVMe SSD hatékony rendszer- és zenei adathasználatot biztosít.

A Rhein Z1 Plus DSD512 és PCM 768KHz támogatást kínál az USB Audio kimeneten, a továbbfejlesztett nagyfrekvenciás szűrők a zajszint csökkentésével javítják az USB Audio kimeneti jelet. A Z1 Plus hűtőrendszere is a felső kategóriának megfelelő: grafént és réz hűtőbordát kapott a CPU és az SSD hőjének a házba történő elvezetésére. Ennek az innovatív megközelítésnek köszönhetően alacsonyabb hőmérséklet tartható fenn, miközben a belső zajok is csökkennek. Az egyik legfontosabb fejlesztés azonban a külső 25 MHz-es Word Clock bemenet, amely fogadja a külső eszközről érkező külső órajelet és ennek köszönhetően nagy pontosságú órajelet biztosít, amelynek használatával a szerver hangminősége még tovább fejleszthető. A clock port aranyozott és 25 MHz-es frekvencián működik, együttműködése tökéletes a Silent Angel Genesis GX word clock-kal.

A Z1 Plus két Gigabit Ethernet port-tal rendelkezik: egyikük a hálózati csatlakozáshoz, másikuk az audio lejátszóhoz történő csatlakozásra szolgál. A két Ethernet-porthoz két TCXO tartozik, így az órajelek nem interferálnak egymás között. A Z1 Plus speciálisan kiválasztott all-flash NVMe SSD SSD-modulokat kapott, amelyek belsejében EMI-abszorber és egy speciális áramszabályozó áramkör is található. Ez azért ideális háttértár megoldás az audio lejátszáshoz, mivel elszigeteli az SSD-vezérlőchipből származó tápzajt. Speciálisan válogatott, alacsony fogyasztású DDR4 modulok állnak rendelkezésre, a választott modell szerint akár 32 GB-ig. A Z1 Plus számos konfigurációban használható: lehet hálózati futómű, Roon bridge, DLNA renderer (lejátszó). Futtatható rajta az Orbiter Plugin és így lejátszóként is működhet, illetve a HQPlayer NAA futtatása is lehetséges.

Silent Angel Genesis GX
Silent Angel Genesis GX

GENEsis GX
A Silent Angel az új Bonn NX switch és a Rhein Z1 Plus szerver még magasabb szintre fejlesztéséhez saját fejlesztésű külső órajel generátort is kínál. A külső, dedikált órajel generátorokkal összehasonlítva a beépített clock-ok megosztják az audio rendszer erőforrásait (tápegységek stb.) más alkatrészekkel, amelyek mind ugyanazon az áramköri lapon vannak összekapcsolva. Számos olyan körülmény van, amely zavarja az órajelet, például a rendszer terhelésének változása által okozott elektromos impulzusok, más elektronikus alkatrészek interferenciája, a hálózatból származó zaj és a rendszer által okozott jitterhatások. Ezért lényeges az önálló óraforrás: a lehető legalacsonyabb interferencia a lehető legtisztább órajelet biztosítja.

A Genesis GX tehát egy ultra magas minőséget és maximális rugalmasságot nyújtó „audio minősítésű” Word Clock, amely új minőségi szintre emeli a digitális streaming-et: a rendszerfejlesztés legvégső határát képviseli és ezzel olyan audio- és hálózati minőségbeli javulást biztosít, amely más módon nem elérhető. Egy csúcstechnológiára épülő órajel generátor, amelynek megoldásait a legmagasabb elvárásokat támasztó tudományos és műszeres alkalmazásokhoz fejlesztették ki.

Négy különálló Word Clock-ot tartalmaz, köztük két csúcstechnológiás, 25 MHz-es egységet, illetve két 10 MHz-es kimenettel is ellátták. A 10MHz a jelenleg legelterjedtebb word clock frekvencia, ezt azonban eredetileg GPS-berendezésekhez választották, és nem audio célra optimalizálták. Hosszas kutatás, fejlesztés és tesztelés után a Silent Angel arra az eredményre jutott, hogy az audio- és hálózati eszközökhöz a 25MHz az ideális órajel frekvencia. Az interferencia és a zajok kiküszöbölése érdekében mind a négy óraegységet elektromosan elszigetelték egymástól. A négy független, 25 MHz-es és 10 MHz-es Word Clock kimenet aranyozott kimeneti csatlakozókat kapott és egy közös, erre a célra optimalizált házban vannak elhelyezve. Minden egyes óraegység saját TCXO órajelet és áramkört használ a potenciális jelinterferencia kiküszöbölése érdekében.

Minden óraáramkör teljesen diszkrét elemekből épül fel, a Genesis GX így valójában négy ultra-teljesítményű word clock egy házba építve. 25MHz-es és 10MHz-es word clock kimenetet egyaránt biztosít, hogy az eszköz a Silent Angel termékekkel és más márkákkal is együttműködjön. A Genesix GX a Bonn NX-el megegyező dupla készülékházat és azzal megegyező rezgéscsillapított készüléklábakat kapott és a hangzás szempontjából kritikus pontokon elhelyezett nagy áteresztő képességű EMI-abszorberrel küszöböli ki az elektromos zajt.

A Silent Angel mindhárom új készüléke (ezüst és fekete színben), a Bonn NX audio switch, a Rhein Z1 Plus szerver és a Genesis GX word clock egyaránt elérhető és meghallgatható az AudioMe bemutatótermében.