Barion Pixel

Silent Angel újdonságok a müncheni HIGH END show-n

GoldenEar Invisa 850 és JPS
Új beépíthető hangszórók a GoldenEar-től: Invisa 850 és JPS
2024.06.06.

A Silent Angel ebben az évben is jelentkezett újdonságokkal Münchenben. A modularitás és a folyamatos fejleszthetőség jegyében új kompakt szerver, clock, illetve egy referencia tápegység is érkezik és bővíti tovább az eddig is széles palettát.

A Rhein Z1 plus sikere után a Silent Angel most azokra is gondolt, akik egy kompaktabb megoldást keresnek, neki szánják az új Z1C szervert. Jóllehet a Z1C jelenti a „belépőt”, de a funkciók és a tudás tekintetében a lehető legtöbbet kínálja – elég ha a 10MHz-es clock vezérelhetőségre gondolunk! A kompaktság pedig inkább a hardverre vonatkozik, hiszen a Z1C méretében megegyezik a Z1 Plus szerverrel és háza ugyancsak 6061-es alumínium ötvözetből készült, csupán annak kialakítása lett egyszerűbb. Fekete és ezüst színben egyaránt elérhető.

Silent Angel müncheni újdonságok

Az új Z1C 8GB RAM memóriát kapott és a szívében egy Intel Quad-Core CPU J4125 2GHz processzor dobog. Az USB Audio Optimizer – optimalizált USB audio feldolgozás – funkció itt is rendelkezésre áll, mégpedig egy második generációs optimalizációs áramkörrel. A System Manager folyamatosan figyeli a rendszerhasználatot és esemény vezérelten minimalizálja a terhelést. A Dual Firmware kialakítás megelőzi a szoftverfrissítés közbeni esetleges adatvesztés kockázatát, a jó bevált VitOS Orbiter vezérlő alkalmazás pedig garantálja a zökkenőmentes működést. A DSP 384kHz-es PCM felkonvertálást és DSD 128 támogatást nyújt, az eszköz pedig opcionálisan akár 4TB NVMe SSD-vel is bővíthető. A Z1C különlegessége, hogy 10MHz-es külső órajellel fejleszthető, így „kompaktsága” ellenére komoly alapot képez egy streaming rendszer számára.

A „kompakt” termékvonal másik nagyon izgalmas terméke az új Genesis GC Word Clock, amely a Genesis GX-re épül. A Geneis GC egy ultra pontos külső kompakt TCXO Word Clock, de a kompaktság itt csak annyiban érvényesül, hogy míg a GX összesen 4 db (2 db 25MHz, 2db 10MHz) kimenetet kínál, addig a GC csak egyet. Ez az egy kimenet pedig választható, az igényelt típustól függően vagy 10 MHz vagy 25 MHz. Akinek nincs szüksége a GX által kínált négy kimenetre, mert csak egy készüléket akar fejleszteni, például csak a Rhein Z1Plusz-t/Z1C-t vagy csak a Munich MU-t vagy csak a Bonn NX-et szeretné külső órajellel ellátni, akkor ehhez tökéletes választás lehet a Genesis GC. Az új kompakt clock külsőleg azonos kivitelű, mint a Rhein Z1C szerver és ugyancsak fekete vagy ezüst színben kapható.

Silent Angel müncheni újdonságok

A harmadik Silent Angel újdonság pedig nem más, mint a régóta várt Forester FX referencia tápegység. Külső megjelenésében nagyon hasonlít az Nx/Gx kombóra, hiszen ugyanolyan kialakítású dupla (SECC acél/alumínium) készülékházat és rezgéscsillapított lábakat kapott. A fejlesztések persze nemcsak a külsőt érintették: az EMI zaj és a rezgésesek csökkentésére egyaránt kiemelt figyelmet fordítottak és Forester FX biztosítéka cserélhető, ami egy újabb tuningolási pontot nyújt. De a legfontosabb újítás az, hogy a belsőleg stabilizált feszültség minden kimeneten a visszacsatolt jeleknek megfelelő, mert az FX külön-külön pontosan érzékeli, hogy az egyes eszközök milyen tápellátást igényelnek, a kimenet pedig ehhez igazodik. Az érzékelést a kimeneten egy plusz DC csatlakozó aljzat hozzáadásával oldották meg, és a speciális visszacsatolt tápellátást támogató Y elágaztatott Bastei DC tuning tápkábelek is elérhetőek lesznek. Összesen 4 db 12V-os kimenet áll rendelkezésre, de a Forester FX ezen túl 1 db 5V, 1 db 9V és 1 db 19V-os DC kimenetet is kínál, így személyében gyakorlatilag egy teljesen univerzális, referencia szintű külső tápegységről beszélhetünk.

A Silent Angel mindhárom újdonsága rendelhető és hamarosan meghallgatható az AudioMe bemutatótermében, illetve egyeztetést követően otthoni rendszerben is.