Barion Pixel

Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó 

A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek
A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek
2024.05.02.
Schnerzinger Allocator hálózati elosztó
Schnerzinger Allocator hálózati elosztó
2024.05.02.

A Munich M1 hálózati audio lejátszó sikeres fogadtatása után a Silent Angel folytatta a fejlesztéseket és nemrégiben bejelentették a nagyobb modell-t, a Munich MU-t. Az új modellt bejárattuk és önálló streamer-ként, illetve hálózati futóműként is meghallgattuk.

Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó

A Munich MU teszt rendszer további elemei

Roon, Silent Angel Rhein Z1 Plus Roon szerver, Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó/Roon Bridge, Canor DAC 2.10 D/A konverter, Hegel H190 integrált erősítő, GoldenEar T66 hangfal, Schnerzinger Operator 12 táp elosztó, Schnerzinger Essential, AQ Blizzard, Blizzard XTreme, Dragon Source, Dragon HC tápkábelek, Firebird XLR interkonnekt, William Tell ZERO, Robin Hood BASS hangfalkábel, Silent Angel Bonn N8, Bonn N8 Pro CLK, BONN NX audio switch, Genesis GX Word Clock (A Rhein Z1 Plus, A Bonn Nx, a Munich MU és a Bonn N8 Pro CLK-hoz), Silent Angel Forester F2 lineáris tápegységek, Silent Angel Bastei DC tuning kábelek (Light Orange, Snowy White), AudioQuest Carbon, Schnerzinger Resolution 1 USB kábelek, Resolution 1, Resolution 2 LAN kábelek, Creaktiv Little Reference hifi állvány

A Munich MU-val nagyon könnyű a zenehallgatás. Nemcsak azért, mert az applikáció letisztult, áttekinthető és könnyen kezelhető, hanem azért, mert egész egyszerűen jól szól! Kézenfekvő az összehasonlítás a kisebb modellel és már az első hangoknál annak zeneisége köszön vissza, de a hallott produkció minden paraméter tekintetében még pontosabb. A két modell, az M1 és az MU közötti árkülönbség ezt eleve predesztinálja, de minek tudható be mindez?

Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó

A Munich MU műszakilag, funkcionálisan és hangzás tekintetében egyaránt továbblépést jelent kisebb testvéréhez a Munich M1-hez képest. Kiindulásként a Silent Angel tervezőcsapata egy továbbfejlesztett, kétrétegű alvázkialakítással szerelte fel, amely hatékonyan blokkolja a zavaró elektromágneses sugárzást a közeli környezetből. De a készülék belsejében is megtették a szükséges lépéseket annak megakadályozására, hogy a digitális és analóg szakaszok negatívan befolyásolják egymást: a Munich MU egyedülálló árnyékolási technológiát kapott, amely megakadályozza a digitális és analóg áramkörök közötti interferenciát. Az MU szívében egy erős processzor dobog, hat maggal és 4 GB RAM-mal. Az operációs rendszer egy 32 GB-os modulon kapott helyet – ez a tárhely kizárólag a készülék műszaki üzemeltetésére és nem zenei fájlok tárolására szolgál. A zenefájlok tárolására opcionálisan akár 4TB kapacitású SSD (NVMe, 2280) telepíthető. Ha nincs telepítve helyi tárhely, a zene lejátszható NAS-ról vagy USB-tárolóeszközről is. A streaming szolgáltatások (Tidal Connect, Qobuz) és internetes rádióállomások egyaránt rendelkezésre állnak.

A Munich MU a beépített TCXO órajel generátoron túl egy külső 10 MHz-es órajel bemenetet is kínál. A digitális zenei eszközök mindegyikében van egy órajel generátor, ez a clock biztosítja, hogy az összes adatfolyam szinkronban legyen egymással. Közvetlen kapcsolat van az órajel pontossága és a végső hangminőség között. A Munich MU egy rendkívül pontos TCXO órát kapott, független áramkörrel. A gondosan hangolt környező tápáramkörök az órajel-eltéréseket a femtoszekundumos szint alá csökkentik és a belső TCXO óra minimalizálja a hálózati késleltetést és a jittert. A Munich MU azonban ezen a területen még tovább fejleszthető: külső 10 MHz-es órabemenetén keresztül lehetőség van külső órajel generátor használatára is, hogy a lejátszóval tökéletesen szinkronizáljunk más digitális eszközöket, például egy külső D/A konvertert. Erre a célra tökéletes társ a Genesis GX word clock, amit mi is használtunk.

Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó

A kisebbik modell, a Munich M1 csak aszimmetrikus analóg RCA kimenettel rendelkezik, a Munich MU azonban szimmetrikus analóg XLR kimenetet is kapott. Az XLR értelemszerűen kevésbé érzékeny a zavaró külső hatásokra – ez különösen hosszú kábelek használatakor játszik szerepet. A D/A konverziót az ESS Sabre Technologies DAC chipje végzi. Ha azonban külső D/A konvertert szeretnénk használni, arra használható a Munich MU egyik digitális kimenete – ehhez mi az USB kijáratot vettük igénybe. A felhasználó az opcionális belső SSD-ről is lejátszhat zenét, de ugyanígy elérhetőek a csatlakoztatott USB-tárolóeszközön vagy a hálózati meghajtón (NAS) tárolt zenei fájlok is. A DLNA támogatás nagyon egyszerűvé teszi a nagy zenei könyvtárak elérését és böngészését a NAS-on. Minden elterjedt fájlformátum támogatott, beleértve az MP3, FLAC és WAV fájlokat is.

A zenehallgatás egyik alapvetően fontos paramétere a ritmika, ritmustartás és az időzítés – a Munich MU pedig remekel ezen a téren is. A kiemelkedően jó felbontás mellett a szólamok, futamok nem mosódnak össze, minden szétválik, de nem egy analitikus emészthetetlen zeneietlen megszólalást, hanem a kohéziót végig megtartó ritmikailag koherens előadást kapunk tőle. A sávszélek abszolút rendben vannak, a térleképezés és a részletezettség a saját belső órát használva is hibátlan, de a Genesis GX erre még rátesz egy lapáttal. Ugyanígy, az eredmény a beépített kapcsoló üzemű tápegységgel hallgatva is nagyon jó, de a Forester F2 tápegységgel futja ki magát ki igazán.

Az MU lejátszóként is meggyőző, de hálózati futóműként használva egy külső D/A konverterrel minősége tovább fokozható. Ebben az esetben a DAC és az USB kábel minősége meghatározó. A meghallgatáshoz a Canor DAC 2.10 D/A konvertert és a Schnerzinger Resolution 1 USB kábelt választottuk, mindkét komponens értéke külön-külön is magasabb, mint a lejátszóé, így az MU tudásának maximumát tudta nyújtani. Képességeinek legjavát önálló lejátszóként már megmutatta és jóllehet a Canor DAC 2.10 felsőbbrendűsége megmutatkozott – a kapott hang transzparensebb, természetesebb lett, még jobb térábrázolás és részletezettség mellett – de az MU nem maradt szégyenben. Az általa kínált csomag teljes, zenehallgatás közben nem volt hiányérzetünk, a különálló DAC csupán hozta a kötelezőt: a jóból még jobb lett a hang. Az MU a megszokott I2S, AES/EBU és koaxiális digitális kimenetek lehetőségét egyaránt kínálja, de mi mindeddig az USB kimenetet hallottuk a legjobbnak – a különbség nem jelentős, de hallható.

Silent Angel Munich MU

A külső egységek tekintetében a Munich MU tehát három oldalról is fejleszthető: a lineáris tápegység, a word clock és a D/A konverter egyaránt egy-egy lehetséges upgrade útvonalat jelent. Ebből a szempontból tapasztalatunk szerint a tápegység a legjobb beruházás, majd egy második lépcsőben a clock. A tápok közül a Silent Angel Forester F2 a megfelelő választás, amelynek 2db 12V-os kimenete van, így a másik még használható egy Rhein Z1/Z1+ vagy egy Bonn N8Pro/Bonn Nx megtáplálásához. Az F2 5V-os kimeneteiről emellett még akár 2 db Bonn N8 is ellátható (vagy egy másik 5V tápot igénylő eszköz). A Genesis GX clock használatával is hallható előrelépés, de az az upgrade elsősorban akkor kifizetődő, ha a láncban van egy clock-olható Bonn Nx/Bonn N8 Pro CLK switch és/vagy egy Rhein Z1 plus is, így a clock egyszerre több eszközt tud kiszolgálni. Természetesen a switch, a clock, és a lejátszó egyaránt profitálhat a lineáris tápegység nyújtotta előnyökből.

A Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó tökéletes példája azoknak a hifi berendezéseknek, amelyek önállóan is megállják a helyüket: beépített tápegysége, clock áramköre és D/A konvertere egyaránt maximálisan hozza azt, amit az árkategóriája alapján elvárhatunk tőle. A fent említett fejlesztésekkel ugyanakkor minősége még jobban kiaknázható és az eszköz hosszú évekre előre vetítve is egy streaming rendszer stabil pontja lehet.