Barion Pixel

Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban

GoldenEar szub körkép
GoldenEar szub körkép
2024.04.11.
A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek
A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek
2024.05.02.

László barátunk, aki egy Schnerzinger rendszer tulajdonosa, megosztotta tapasztalatait néhány termékkel kapcsolatban. Az alábbiakban az ő gondolatai olvashatóak a Schnerzinger technológiákkal kapcolatban, amelyeket kommentár nélkül teszünk közzé.

Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban

SCHNERZINGER OPERATOR

„… a 2 m-es Schnerzinger kábel a villamos impulzusokat korlátlanul közvetíti annak a több hónapig tartó szabadalmaztatott kábelkészítési eljárásnak köszönhetően/ATOMIC BONDING technológia/aminek eredménye a következőkben köszön vissza: jelentősen nő a kapott információ, az eddig alig, vagy nem hallott hangszereknek, hangszerhangoknak köszönhetően. Tovább tágul a tér, terjeszkedik tovább a félkör, de ugyanúgy feltűnő a tér mélységének növekedése. Sokkal jobban követhető lesz nagyzenekari felvételeken az egyes hangszercsoportok térbeli tagozódása, játéka, a kórusok hangtömege, elhelyezkedése, létszámbelisége. Tovább tisztulnak a zenekari tuttik, mivel csökkennek a torzítások, jelentős lesz a jelenlétérzet növekedése. Jelentős az énekhang visszaadás, a valóságosság érzés javulás. Ami viszont kissé érthetetlen számomra az az ún. rossz, albumokon korábban átugrott, nem hallgatott felvételek megítélésének megváltozása, ezt nem tudom, mi okozhatja elsődlegesen. Korábban volt arról szó, hogy a rendszerfejlesztés akkor jó irányú, ha a jó felvételek jobbak lesznek, a rosszak pedig még kevésbé hallgathatók. Szerintem ez téves irány, téves megállapítás.”

Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban

POWER GUARD MAX, Giga Guard USB (Component guard)

„Az elmúlt évek tapasztalatain alapuló, már- már megcsontosodott álláspontomat igazolta ismét az a lehetőség, hogy a hazai forgalmazó jóvoltából kipróbálásra, illetve beépítésre került a 47 LAB Midnight Blue sztereo hangrendszeremben a Schnerzinger cég néhány terméke. Az én álláspontom a hifiről, a zenehallgatási körülményekről, az eszközök fontosságáról meglehetősen szembe megy a hazai általános gyakorlattal, de reményeim szerint a jelen és a jövő idő közti időbeliség a következő esztendőkben jelentősen rövidülni fog, hiszen egyre többen osztják már ma is, illetve a jövőben is ezt az álláspontot, amit én is magamévá tettem. Ennek főszereplője e terület professzionális kezelésének megoldásait kidolgozó Schnerzinger német cégnek is lesz köszönhető.”

„… a meghallgatás tapasztalatai, melyek egyelőre két termékről szólnak, az egyik egy „zajos” elosztó első aljzatába csatlakozó Power Guard MAX, a szomszédos szobában, a másik pedig az előerősítőm USB bemenetére csatlakoztatott Giga Guard USB.”

Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban

„Mindkét termék hatása közel azonos, természetesen azonos irányú is. Részben ismerem ezt az irányt, ezért is indultam el a Schnerzinger termékek felé. Itt azonban drámaibb, jóval erősebb változások történnek, mint amit eddig elértem, tapasztaltam más gyártók esetében.”

„A hallható, érzékelhető változások mértéke a minél több információt tartalmazó felvételek esetében lesz a legszembetűnőbb természetesen. A ki-be kapcsolgatás eredménye mindig az lesz, hogy csak ne kelljen kikapcsolva hallgatni, legyen az Tatiana Troyanos, vagy Purcell Dido és Aeneasból a nyitány, vagy Mahler, vagy Omega Kisstadion koncert 79-ből, vagy Aretha Franklin Yeah!! lemeze. Tehát akusztikus hangszerek, nagyzenekar, élő koncert felvételek, melyek lehetőleg nincsenek agyon manipulálva, legyen a műsoranyag. Soha nem hittem, hogy a 10 cm-es membránokkal gyomorforgató lábdobot hallok, vagy hogy a rendszerem ilyen energiákra képes, mint amit Mahlernél A fiú csodakürtje lemezen hallani. Ezek a legfeltűnőbb hifis kategóriájú változások, mintha megkétszereztem volna az erősítőm teljesítményét. A potmétert vissza kell állítani a jövőben.”

„Nálam fontos mérce, hogy milyen mértékű az élő felvételek visszaadása, annak mentén értékelem többre, vagy kevesebbre a hallottakat. Szeretem úgy megítélni azt, amit hallok, hogy egy ideig hallgatom az új felállást, a csatlakoztatott, bekapcsolt állapotot, utána a kikapcsolt/kihúzott állapotot.
Ezek alapján a különbségek, a hangbeli változások a következők a kikapcsolt állapotban, az előző állapothoz képest:
Vékony, érdektelen, összeesik, testetlen lesz. A hang egytónusú, öszzefolyik, mégis visít, kiemel, technikai értelemben hifi lesz. A hangszerek mérete, teste összezsugorodik, az egész, amit hallunk leül. Hogy ennek mértéke mekkora, az szubjektív megítélés, én drámainak mondanám. A leglényegesebb változás, egyben a legfontosabb paraméter azonban az, ahogy bevon a zenébe, annak mértéke, érzete, egyfajta mágikussága. Ez nyilván köszönhető a torzítások, zajok által elfedett és most előkerült információ tömegnek, az előkerült hangszer színeknek, felharmonikusoknak, a hús-vér énekeseknek, a sávszélek energiájának, vagy akár az ez ideig „kásának” hallott közönség hangnak.”

Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban

„… a gyakorlatban kipróbáltam még más aljzatokban is a Power Guard-ot, máshol is jó volt, de végül maradt az első helyen, a tízes hosszabbítóban. Hangra gyakorolt hatása itt volt a legerősebb, némiképp meghaladta az előerősítő bemenetére csatlakoztatott Giga Guard-ét. A gyakorlatban azonban, mivel minden rendszer más és más, mindenki másra fogékony, ezért csak a helyszíni próba döntheti el, hogy ki, mit, hol alkalmazzon, mely eszköz hol hoz a legtöbbet. Először én is látatlanban szándékoztam webshopból vásárolni, de miután megtaláltam a hazai képviseletet, a helyszíni demonstrációs lehetőséget használtam ki.”

„A SCHNERZINGER technológiája által megoldott fő problémáknak több kulcsfontosságú pontja van, de valójában ugyanazon a logika mentén haladnak. Az első a tápellátás zaj problémája. Úgy vélik, hogy a tápáram tisztasága a legfontosabb tényező, aminek a legnagyobb hangi befolyása van. Ami itt elvész, az később nem pótolható.”

„Addig, amíg nem hallja, nem tapasztalja saját maga, nehéz elképzelni, hogy a hálózat zaja milyen mérvű hang károsodás okozására képes. Nekem volt szerencsém lépésről-lépésre megtapasztalni ennek a befolyásnak a mértékét. Volt előttem egy út, amin kis lépésekben haladtam ezidáig a zajforrások feltérképezésével, azután ezek semlegesítésével. Itt most egyből egy nagy ugrás volt lehetséges és még legalább húsz, ilyen léptékű lehet. Én eddig 5 ilyen szakaszt hallottam, az eredményt nem én jellemezném, hanem egyik ismerősömet idézném, aki a hallottak után annyit mondott, hogy a hifiben amit nem Schnerzingerre költünk, az kidobott pénz.”