Barion Pixel

Schnerzinger rendszer bemutató

AQ sub kábel Irish Red
AudioQuest szub kábelek
2024.04.11.
VitOS Orbiter vs. Roon
VitOS Orbiter vs. Roon melyiket válasszuk?
2024.04.11.

A Schnerzinger kábelek és interferencia szűrő rendszerek együttesen alkalmazva kivételes szinergiát teremtenek, de külön-külön alkalmazva is használhatóak. A Schnerzinger minden típusú zavar spektrumához egyedileg illesztett megoldást kínál.

A zavartípusok azonosításához is segítséget nyújtanak: azok egyrészt az áramhálózatból érkeznek, másrészt maguk az audio berendezések generálják őket (amelyeknek az elsőszámú feladata csak a zeneszolgáltatás lenne), harmadrészt pedig a zenehallgató szoba is ki van téve a környezetből sugárzódó interferenciáknak, amelyeket pl. a Wi-Fi, Bluetooth, WLAN, DECT telefon, a műholdak 3G, 4G, 5G mobiltelefonok stb. okoznak.
Zoltán már jó ideje fejleszti sajét rendszerét, melyben jónéhány Schnerzinger kábel és szűrő is megtalálható.

Zoli gondolatai (szerkesztve):
Ezen a szinten már nem a mély, magas hangok keresése zajlik, nincs elveszett tér, színpadiatlanság, mosottság, fedettség és nincsenek valótlanságok a hangképben. Igaziak a hangszerhangok, a színpadi előadás, finom a hangszerek által közvetített térérzet, valós a hangzás és a dinamika. Ez egy brutális megérkezés a zene világába! A részletesség, transzparencia a valódi, élő megszólaláshoz közeli, de csak ez érvényesül és nem annál több. Tudjuk, hogy a zavarok hatásai, azok fizikai jelenléte káros a hangzásra nézve, de a Schnerzinger protectorokkal megvalósítható a zajelnyomás, a problémák kezelhetőek – végső soron pedig azok megszüntetése eredményezi azt a szinergiát, amelynek eredménye egy magasabb zenei élmény lesz. Arra hívnám még fel a figyelmet, hogy az aktív protectorok, ground-ok (földelő megoldások), hatása mindig pontosabb, mint a passzív rendszereké. Az utóbbiak nem annyira kifinomultak, de ez az árcédulában szerintem nem jelentkezik, a szub-optimális megoldások gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek.

Schnerzinger rendszerbemutató Essential XLR

A Schnerzinger zavarszűrő rendszerének kiindulópontja, origója az ultra hatékony Grid Protector, amelyet a GIGA PULSE technológia alkalmazása révén az áramhálózatból érkező zavarok kiküszöbölésére fejlesztettek. Egy Schnerzinger rendszer demo tehát mindig a Grid Protector bekötésével kezdődik és nem volt ez másként Zoltán esetében sem, aki egy igen nívós high end rendszert épített az évek során. A rendszer tápellátása, kábelezése és földelése egyaránt Synergistic Research, az analóg fronton egy Kuzma Stabi Ref 2 lemezjátszó dolgozik, EMT Jubilee hangszedővel és phono-val, a digitális forrás pedig egy Pink Faun Ultra 2.16 szerver és Rockna WaveLight DAC. A folytatás egy Audio Research Ref 6SE előfok és Ref 160S végfok páros, amely egy Sonus Faber IL Cremonese álló hangfalat hajt. Hogy többet ne mondjunk: impresszív. 

Schnerzinger rendszerbemutató Speaker Amp Guard set

A Zoli által használt különböző tuningokat szinte lehetetlen felsorolni, mondhatni ebbe a tuning-özönbe érkezett meg a Schnerzinger Grid Protector, amelyet az oldalán található kapcsolók beállításával a közösen a rendszert érő hálózati zavarok spektrumához kalibráltunk. Zoli egy olyan megoldást keresett, amely alkalmas a már amúgy is magas szintű rendszerén javítani és elengedhetetlen volt számára, hogy az elért változás szinergiában legyen a korábban megtett fejlesztési lépésekkel. A Grid Protector pedig ez alkalommal sem okozott csalódást, ténylegesen kijelölte az origót. Ráadásul az alkalmazott technológiának köszönhetően olyan változást eredményezett, amely más módon nem elérhető. Minden letisztultabb, pontosabb, precízebb, zeneibb lett. A legkönnyebb kimondani, de a legnehezebb megvalósítani, pláne egy olyan high end audio rendszer esetében, amely már eleve nagyon magas szintű.

A rendszer finomhangolása a Speaker Amp Guard beiktatásával folytatódott, amely aktívan és közvetlenül a jelátviteli komponenseknél működik és amelynek feladata a lánc – azon belül is az erősítő és a hangfalak által reprezentált lánc – érzékeny alkatrészeinek RF-védelme. A Speaker Amp guard egyszerű csatlakozóelemek segítségével csatlakoztatható a hangfal vagy az erősítő csatlakozó termináljához. A GIGA CANCELING technológiát alkalmazva megvédi a keresztváltó, a végerősítő és a hangszórókábel érzékeny alkatrészeit az elektromos zavarok okozta hangminőség-veszteségtől. Ebben a rendszerben a hangfal oldalon hozta azt az eredményt, amit Zoli szeretett volna. A zavarok nem válogatnak, ennek a hangfalak is ki vannak téve és ezen az sem változtat, ha az adott hangfal csúcsminőséget képvisel, mint a Sonus Faber IL Cremonese. Amikor azonban ezek a zavarok eltűnnek, úgy érezzük, hogy minden még igazabb, transzparensebb. A rendszer szinergia pedig itt sem szenvedett csorbát: a Grid Protector révén felállított szilárd alapokra lehet építeni a lánc végét képviselő hangfalak oldalán is.

Schnerzinger rendszerbemutató Grid Protector

Zoli következő fejlesztési lépése az analógot érintette. Ennek első lépéseként a korábban használt és egyébként kiváló Dynavector XV1-T alacsony kimenetű MC hangszedőt egy EMT Jubilee-re cserélte és phono előerősítő fronton is lépett egyet: a Phasemation helyett már egy EMT phono szól. Ezeket a változtatásokat részben az indukálta, hogy az XV1-T-hez feltétlenül szükséges MC step up trafót szerette volna kihagyni. Ezzel a fejlesztéssel együtt az analóg lánc kábelezésén is szeretett volna fejleszteni, amihez a Schnerzinger Essential Line DIN/RCA phono és analóg XLR interkonnekteket ajánlottuk. Megérzésünket a meghallgatás is igazolta és az eredménnyel Zoli annyira elégedett volt, hogy egy kategóriát előrelépve a Schnerzinger időközben megjelent és már rendelhető új sorozatának első tagja a Resolution 1 DIN/RCA lett a befutó. Többször emlegettük már a szinergiát, itt a Grid Protector és a Speaker Amp Guard-ra épülve a kábelezéssel egy kis „Schnerzinger szinergiakör” valósult meg, amihez az EMT hangszedő/phono által képviselt szintén csúcsminőségű eszközök hangzásvilága tökéletesen illeszkedik.