Barion Pixel

Schnerzinger zavarszűrés – LAN és GRID protector

LINN MAJIK DSM meghallgatás
Linn Majik DSM bemutató
2023.04.28.
AudioQuest Zero és Bass kábelek
AudioQuest Zero és Bass kábelek
2023.05.23.

A SCHNERZINGER legújabb fejlesztése, a LAN Protector segítségével mostantól már az otthoni LAN hálózaton is elérhetővé válik az interferenciáktól mentes adattovábbítás – olyan minőségi szinten, amely korábban elképzelhetetlen volt. A LAN hálózat többet tud nyújtani - sokkal többet, mint korábban képzeltük.

A SCHNERZINGER elektromágneses interferenciákat megszüntető technológiája, a GIGAHERTZ CANCELLING, sikerrel veszi fel a harcot az audio rendszereket bombázó zavarokkal szemben. A SCHNERZINGER több eszközt is hadrendbe állít ezen a fronton és innovatív jelvédelmük a Protector-ok használatával páratlan minőségjavulást eredményez, a végeredmény lenyűgöző. Ismerjük meg közelebbről a Grid Protector-t és az új LAN Protector-t!

A lakossági áramhálózaton a tápvonalakon keresztül jelentős mértékben továbbítódik alacsony és magas frekvenciás elektromos interferencia a készülékekbe, majd onnan, a kábelcsatlakozásokon keresztül mindez még tovább jut: egészen az audio rendszer minden HiFi berendezéséig. Ha mindez nem lenne elég, vannak olyan közvetlenül az otthoni áramhálózatra csatlakoztatott kritikus hatású elektromos fogyasztók is (kapcsoló üzemű tápegységek, számítógépek, energiatakarékos lámpák, hűtőgépek, fűtőrendszerek, elektromos főzőlapok, routerek, A/V rendszerek stb.), amelyek masszív mértékben bocsátanak ki alacsony és magas frekvenciás interferenciát a hálózatba, amely aztán a kábeleken keresztül ugyancsak eljut az összes HiFi berendezéshez. Ezeknek a problémáknak a kezelésére az áramszektorban alkalmazott egyik leghétköznapibb megoldás az áramszűrők, kondícionálók és áram generátorok használata, amelyeket a HiFi berendezések elé kötnek és így igyekeznek megelőzni, hogy az áramhálózatból érkező interferenciák elérhessék az eszközöket.

Az áramimpulzus csúcsértékek azonban gyakran hússzor magasabbak, mint az eszköz áramfogyasztása, ezért akár már egy mindössze 500W fogyasztású audio rendszer esetében is azok elérhetik a 10.000W-ot is! Ennek kezelésére még a túlméretezés, akár több darab 1000W-os áramszűrő vagy áramgenerátor beiktatása sem elegendő, mert egy igazán kiemelkedő minőségű audio rendszerben ezek akadályozzák, korlátozzák a zene dinamikus áramlását. A jel még a párhuzamos rendszerű áramszűrők használata esetén is – nem beszélve a jelútba kötött soros tápszűrőkről – késve kerül továbbításra, mivel a felhasznált alkatrészek pl. kondenzátorok, diódák, stb. is késedelemmel bocsátják ki az általuk elnyelt energiát. Ugyanakkor az áramszűrők a zavar blokkoló funkciójuk miatt a legtöbb esetben nem teszik lehetővé a maguk a berendezések által keltett belső interferenciák kívülre történő disszipálását.

Schnerzinger zavarszűrés - LAN protector

Az audio rendszereket érő rádiófrekvenciás és elektromágneses zavarok negatív hatásaival szemben a hagyományos árnyékolási megoldások sajnos nem nyújtanak megfelelő védelmet. A réz, alumínium, ezüst árnyékoló hálók, fóliák vagy részecskék az interferencia elnyomásának egyszerű és gyakran alkalmazott módszerei. A hálós árnyékolás, a fóliák vagy a részecskékkel bevont kábel ugyan védi a kábelvezetőt a külső zavaroktól, de az audio rendszerekben használt kábelhosszakon ezek a kábelek antennaként viselkednek és szinte vonzzák a magas frekvenciás zavarokat, amelyek aztán besugárzódnak a berendezésekbe és a környezetbe. A magas frekvenciával telített zónákban (WLAN, 4G/5G mobiltelefon, DECT telefon stb.) mindez különösen negatívan befolyásolhatja, lassíthatja az elektronáramlást és ezzel korlátozhatja a potenciálisan elérhető hangminőséget. A SCHNERZINGER tapasztalatai alapján rendkívül fontos, hogy külön kell választani a külső interferenciákat – amelyek a lakóház energiarendszeréből sugárzódnak át – a belső zavaroktól, amelyeket maguk a berendezések okoznak. A külső és belső zavarok keveredése igen összetett interferenciákat idéz elő és ezzel sajnos rendkívüli mértékben csökkenti az audio rendszerek potenciálisan elérhető hangminőségét.

A SCHNERZINGER úgy találta, hogy a hagyományos áramtisztító és árnyékolási megoldási kísérletek minden esetben kompromisszumot jelentenek és elzárják az utat az elérhető magasabb minőségi szintek előtt. Ezért fontos, hogy egy olyan hatékony rendszer álljon rendelkezésre, amely képes a külső és belső zavarok egyidejű kezelésére, melynek eredményeképpen az említett interferencia keveredés nem alakulhat ki. A SCHNERZINGER válasza a problémára a GIGA PULSE technológia.

A SCHNERZINGER GIGAHERTZ CANCELING egy olyan úttörő jeltisztító technológia, amelyet pontosan ennek a problémának a kezelésére fejlesztettek és egészen a gigahertz-es tartományig hatékonyan szűri meg az audio rendszereket a hangra nézve káros elektromágneses interferenciáktól. Működési tartománya és hatékonysága egyedülálló, a megvalósításához pedig nem problémás alkatrészeket, pl. kondenzátorokat, diódákat, szűrőket használnak. Utóbbiak közül még a leggyorsabb működésűek is lelassítják az elektronokat és késleltetik a jeltovábbítást, ezáltal pedig jelentősen csökkentik az audio jel sávszélességét és annak sebességét.Schnerzinger zavarszűrés - LAN protector

A Schnerzinger egyik már jól ismert és ultra hatékony terméke a Grid Protector, amelyet a GIGA PULSE technológia alkalmazása révén az áramhálózatból érkező zavarok kiküszöbölésére fejlesztettek.

A GRID PROTECTOR két dedikált funkcionális áramkört használ a magasfrekvenciás zavarok hatékony megszüntetése érdekében: az egyik a fázist, a másik és védőföldet kezeli. A GRID PROTECTOR behatol a teljes otthoni áramhálózatba és megtisztítja azt az alacsony és magas frekvenciájú zavaroktól, de anélkül, hogy bármilyen szinten lassítaná az áramáramlást.

A hagyományos hálózati szűrőkkel és generátorokkal ellentétben a GRID PROTECTOR-t az teszi különlegessé, hogy kondenzátorok, diódák, soros vagy párhuzamos szűrők és energizált kristályok nélkül működik, mivel még a leggyorsabb működésű ilyen alkalmazások is hajlamosak lelassítani az elektronokat és késleltetni a jeltovábbítást, különösen a nagy teljesítményű áramtartományban. A hagyományos áramtisztítási intézkedések használatakor mindig kompromisszumokkal szembesülünk, amelyek végső soron gátjaivá válnak az elérni kívánt magas szintű eredményeknek. A GRID PROTECTOR-t ellentmondást nem tűrő hatékonysága teszi páratlan áramtisztító megoldássá.

A GRID PROTECTOR gyorsan és egyszerűen beállítható bármilyen környezethez úgy, ahogy a körülményeknek a legjobban megfelel. Három dedikált áramkörrel dolgozik: az első a FÁZIS – melynek feladata az áramot vezető vezetékek tisztítása. A második a FÖLD – amely a védőföld tisztítását végzi el, a haramadik ármkörrel pedig a készülék INTENZITÁSA állítható be.

A SCHNERZINGER legújabb eszköze a LAN PROTECTOR, amely forradalmasítja a zenei streaminget, segítségével az otthoni hálózaton az interferenciamentes adatátvitel hatása olyan szinten tapasztalható meg, amiről eddig nem hittük, hogy lehetséges. Ahhoz hasonlóan ahogyan a GRID Protector az áramhálózatból érkező zavarok megszüntetésének egyedülállóan hatékony fegyvere, a LAN Protector a hálózati zenelejátszás támogatásában jelent új mérföldkövet, segítségével pedig mostantól már az otthoni LAN hálózaton is elérhetővé válik az interferenciáktól mentes adattovábbítás – olyan minőségi szinten, amely korábban elképzelhetetlen volt. A LAN hálózat is többet tud nyújtani – sokkal többet, mint korábban képzeltük.

Schnerzinger Giga Protector
Schnerzinger Giga Protector

Ugyanúgy, mint a GRID PROTECTOR, a LAN PROTECTOR is a SCHNERZINGER GIGA CANCELING technológiáját használja, amely a hangképet a lehető legtisztább formában tárja fel, miközben megőrzi a zeneiséget. A GIGA CANCELING technológiának köszönhetően a LAN PROTECTOR új minőségi szintre emeli a hálózati jelátvitelt, amely teljesen újradefiniálja az audio- és videojelek tisztaságát, természetességét és dinamikáját. A GIGA CANCELING technológia páratlan előnyt kínál az elektromos zavarokkal szembeni küzdelemben: a hagyományos szűrők, kondícionálók, generátorok és akkumulátoros megoldások helyett lehetővé teszi a kondenzátorok, diódák stb. teljes mellőzését. Ezek az interferenciáknak kitett, veszélyeztetett alkatrészek ugyanis elnyelik az energiát, majd időbeli késleltetéssel újra leadják azt, ami „elektronfékezést” és késleltetetést okoz, amelyek érezhetően rontják a hangképet. A SCHNERZINGER technológiája ezzel szemben a legnagyobb sebességgel dolgozza fel a zavaró frekvenciákat. Célzott, megfelelően időzített gigapulzusokat küld ki a gigahertzes tartományban – így kioltó hatás lép fel és a jel hatékonyan megtisztul, a zavart okozó frekvenciáknak pedig már nincs esélyük arra, hogy rontsák a hangminőséget.

A LAN Protector-nak van egy különleges képessége: hatékonyan küszöböli ki a jitter-t. A lehető legtisztább jel fogadásához a LAN-kapcsolat adatcsomagjainak adatvesztés nélkül és megfelelő időzítéssel kell megérkezniük a streaming-eszközre. Ha ez nem így történik, akkor jitter lép fel. A nagyfrekvenciás interferencia itt meghatározó, kulcsfontosságú tényező, amelyet gyakran alábecsülnek vagy figyelmen kívül hagynak. Ennek negatív hatásai az adatok és jelek időzítési hibáiban jelentkezik, amelyek – különösen az erősen időzítés alapú, ezért annak hibáira kifejezetten érzékeny digitális tartományban – negatív hatást gyakorolnak a felharmonikusok spektrumára, a zene harmóniájára. Ennek hangzásbeli következménye, a magastartomány egyensúlyának felborulása, a korlátozott dinamika és a térbeli információk pontatlan megjelenítése. A LAN PROTECTOR és a GIGA CANCELING technológia pontosan itt fejti ki hatását és a meglévő jittert abszolút minimálisra csökkenti: összehasonlíthatatlanul gyors, hihetetlenül hatékony, egyedülálló hálózati interferencia elnyomást valósít meg, a legmagasabb minőségi szinten. Ennek köszönhetően úgy hallgathatjuk zenegyűjteményünket, ahogyan eddig még soha.

A Grid és LAN PROTECTOR egyszerűen telepíthető bármilyen környezetben, könnyen beállítható úgy, ahogyan az a körülményeknek a legjobban megfelel. Az új LAN PROTECTOR-t a Schnerzinger a lehető legkényelmesebb használat és működtetés jegyében alkotta meg, amely lehetővé teszi, hogy használatával gyorsan és egyszerűen a legjobb eredményeket érjük el. A Grid és LAN Protector az AudioMe bemutató termében és az Ön otthonában is tesztelhető.