Barion Pixel

REKKORD M500 – analóg lemezjátszó azoknak, akik minőségre vágynak

A Silent Angel termékpaletta
2022.11.20.
Creaktiv Sound Control abszorber lap
Creaktiv rezgéscsillapítás meglévő bútorokhoz
2022.11.20.

A REKKORD elsősorban automata modelljeiről ismert, de a st. georgeni gyártó palettáján manuális modellek is megtalálhatóak, mégpedig két modell, az M500 és az M600. Gyakran felmerül a kérdés, hogy az egyértelmű kényelmi előny mellett vannak-e hátrányai az automata lemezjátszóknak?

A REKKORD elsősorban automata modelljeiről ismert, de a st. georgeni gyártó palettáján manuális modellek is megtalálhatóak, mégpedig két modell, az M500 és az M600.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy az egyértelmű kényelmi előny mellett vannak-e hátrányai az automata lemezjátszóknak?

A kényelem árát ott kell megfizetni, hogy több a mozgó alkatrész és emiatt elméletileg magasabb a meghibásodási lehetőség, ezért érdemes egy olyan megbízható gyártótól választani, mint a REKKORD. Az analóg lejátszás jellegénél fogva az extra mechanika természetesen a hangminőséget is befolyásolja, a kényelemnek mindig ára van. Ellenben a manuális lemezjátszók a kényelmi funkciók egyikét sem nyújtják, nem emelik fel a hangkart, nem teszik a lemezre és a lejátszás végén nem teszik vissza a karbázisra. Az az állítás, hogy a kevesebb mechanika kevesebb negatív hatást gyakorol hangminőségre védhető. A manuális lemezjátszók kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak, ezáltal a hibalehetőség is kevesebb. Ha ehhez még a szíjhajtást is hozzáadjuk, azzal még tovább csökkentjük a mechanikai kitettséget. A REKKORD lemezjátszók szíjhajtásúak, a palettán felfelé haladva egyre fejlettebb kialakítással.

Rekkord Audio M500 manuális lemezjátszó
Rekkord Audio M500 manuális lemezjátszó

A manuális lemezjátszókkal legtöbbször a beállítás folyamata is a felhasználóra vár, ezért inkább azoknak ajánlottak, akik szereztek már valamennyi jártasságot az analóg technikában – és itt jön a képbe a REKKORD M500, a gyártó manuális M sorozatának kisebbik modellje, amellyel igen magasra tették a lécet. A cél egy olyan érintésvezérlésű manuális lemezjátszó kialakítása volt, amely a műszakilag magas minőséget képviselő REKKORD hangkarokon alapszik és amely egy nehéz alap sasszi és egy lebegő szubsasszi kombinációja egy modern csomagban. Az ellensúly nélküli tűnyomás állítás és a csillapított alumínium lemeztányér alaptartozék. 8,3 colos súlykiegyenlített hangkar alumíniumból készült, kardán csapágyazású, a szíjhajtás pedig lapos szíjjal történik. A karcsú kialakítás ellenére az alapváz kellő tömeggel rendelkezik ahhoz, hogy mindenféle külső zajhatást és rezgést csillapítson. Az alumínium borítású alváz négy speciális parabolikus rugón lebeg, és ezért függetlenítve van a váz többi részétől, ez biztosítja a külső zavarok további minimalizálását. A három speciálisan csillapított alumínium láb a kardános hangkar rögzítéssel együtt szükségtelenné teszi a lemezjátszó időigényes szintezését.

Természetesen a teljesen automata REKKORD lemezjátszók nagy pontosságú antiskating és tűnyomás beállításai itt is alkalmazásra kerültek, a problémamentes és egyszerű telepítés így mindig garantált. De az M500 nem csak külső megjelenésében meggyőző: a a kiváló minőségű Ortofon 2M Blue hangszedővel és anélkül is kapható, amely a felvételek minden részletét megjeleníti és ennek köszönhetően a hangok és hangszerek még természetesebben szólalnak meg. A lemezjátszó tartozékai a szükséges kábelek, a porvédő és egy táp adapter. Az M500 DC motorja 33/45 fordulatszámú, fekete vagy ezüst színben kapható.

REKKORD audio lemezjátszók
REKKORD audio lemezjátszók

Az M500-at mi is meghallgattuk és – nem meglepően – komoly előrelépést jelent az egyébként remek F400-hoz képest. Mind a ritmika, mind a basszus és a térleképezés terén jelentős volt a javulás, de a részletezettség is sokkal jobb lett, de mindez úgy valósult meg, hogy a hangzás nem vált túlzottan analitikussá. A nekünk tetsző egyik legjobb hangot a Heed Audio Lagrange integrált erősítő beépített MM phono-jával értük el, itt AudioQuest Sydney RCA kábelt és Saturn Ground Goody földelőkábelt használtunk. A végeredmény tekintetében a Fyne Audio SP 501 SP álló hangfallal nyújtotta a számunkra legmeggyőzőbb produkciót, amelyet Robin Hood Zero hangfalkábellel kötöttünk be.

A REKKORD kisebbik manuális modellje beváltja a hozzá fűzött reményeket és személyében az analóg zenebarátok egy kiváló ár-érték arányú modellel fejleszthetik audio rendszerüket.