Barion Pixel

Munich MU, az új Silent Angel streamer mester

Silent Angel termékek
Silent Angel streaming kezdőknek és haladóknak
2023.12.28.
AQ sub kábel Irish Red
AudioQuest szub kábelek
2024.04.11.

A Silent Angel legmagasabb kategóriájú hálózati lejátszója a Munich MU több ponton is kiemelkedik a mezőnyből. Lássuk miben más, miben tud többet, mint a kisebb testvér: dupla ház, fejlett árnyékolási megoldások, beépített tápegység, 12V DC, opcionális SSD, még jobb DAC, pontosabb belső óra, külső clock bemenet, szimmetrikus analóg kimenet – vegyük sorra őket!

A Munich MU a tökéletes hangminőség jegyében született. A fekete és ezüst színben kapható kétrétegű ház kiváló minőségű alumíniumból készült – a Munich MU műszakilag, funkcionálisan és hangzás tekintetében egyaránt továbblépést jelent kisebb testvéréhez a Munich M1-hez képest. Kiindulásként tehát a Silent Angel tervezőcsapata egy továbbfejlesztett, kétrétegű alvázkialakítást álmodott meg neki: a dupla acél/alumínium ház hatékonyan blokkolja a zavaró elektromágneses sugárzást a közeli környezetből. Gyakorlatilag ugyanazzal a vázzal szerelték fel a Munich MU-t, mint amit a Bonn NX és a Genesis GX is megkapott, csak annak méreteit az alkalmazandó megoldáshoz illesztették. A készülék belsejében is megtették a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a digitális és analóg szakaszok ne befolyásolhassák negatívan egymást: a Munich MU egyedülálló árnyékolási technológiát kapott, amely megakadályozza a digitális és analóg áramkörök közötti interferenciát. 

Silent Angel Munich MU

A belsőt érintően a tápellátás is új: az MU is megkapta a magasabb kategóriás Silent Angel eszközökre jellemző radartechnológiai minősítésű beépített kapcsoló üzemű tápegységet, illetve a kis Munich sorozattal eltérően már nem az 5V-os Forester F1 hanem a 12V-os DC kimenetet is kínáló Forester F2 külső tápegységgel fejleszthető tovább.

A Munich MU szívében egy erős processzor dobog, hat maggal és 4 GB RAM-mal. Az operációs rendszer egy 32 GB-os modulon kapott helyet – ez a tárhely kizárólag a Munich MU műszaki üzemeltetésére és nem zenei fájlok tárolására szolgál – a zenefájlok tárolására ugyanakkor opcionálisan akár 4TB kapacitású NVMe SSD is telepíthető. Ha nincs telepítve helyi tárhely, a zene lejátszható hálózati meghajtóról (NAS) vagy USB-tárolóeszközről is. A streaming szolgáltatások és internetes rádióállomások egyaránt rendelkezésre állnak, ugyanúgy ahogyan azt a többi Silent Angel modellnél már megszokhattuk. A beépített DAC is jobb minőségű, mint a kisebb modellben, a gyártó csak annyit árul el róla, hogy az ESS gyártmánya – az érzékelhető kiváló hangminőség nyilvánvalóan a chip illetve a köré épített architektúra és tápellátás eredője.

Silent Angel Munich MU

A Munich MU-t egy az eddigiekhez képest talán még kiemeltebben fontos ponton is kapott fejlesztést: rendkívüli pontosságú beépített TCXO órajel generátorral szerelték, amelyet egy független tápáramkör szolgál ki, de egy külső 10 MHz-es órajel bemenete is van, amellyel ezen a fronton még tovább fejleszthető. A digitális zenei eszközök mindegyikében van egy órajel generátor – a clock biztosítja, hogy az összes adatfolyam szinkronban legyen egymással: közvetlen kapcsolat van az órajel pontossága és a végső hangminőség között. A gondosan hangolt környező tápáramkörök az órajel-eltéréseket a femtoszekundumos szint alá csökkentik, a belső TCXO óra pedig minimalizálja a hálózati késleltetést és a jitter-t. Ugyanakkor a Munich MU külső 10 MHz-es órabemenetének köszönhetően lehetőség van külső órajel generátor használatára is, hogy a lejátszóval tökéletesen szinkronizáljunk más digitális eszközöket, például egy külső D/A konvertert. Ehhez az alkalmazáshoz kézenfekvő a Silent Angel Genesis GX clock használata. A külső clock-olás nyújtotta lehetőségekre és az általa elérhető előnyökre a következő AudioMe hírlevélben részletesebben is kitérünk.

Silent Angel Munich MU

A kisebbik Munich M1 csak aszimmetrikus analóg RCA kimenettel rendelkezik, a Munich MU azonban szimmetrikus analóg XLR kimenetet is kapott. Az XLR a jellegéből adódóan értelemszerűen kevésbé érzékeny a zavaró külső hatásokra – ez pedig különösen hosszú kábelek használatakor játszhat szerepet. Az MU lejátszóként és hálózati futóműként is elérhető, utóbbi esetben – transzportként – MU-T a hívóneve. Futóműként használva az USB, I2S, AES/EBU és koaxiális kimenetek mindegyike rendelkezésre áll, mint ahogyan azt a kisebb modell esetében már megszokhattuk.

A Silent Angel saját VitOS Orbiter operációs rendszert fejlesztett ki termékeihez és ezért nem függ más gyártóktól vagy fejlesztőktől. A hangkimeneti prioritást alacsony késleltetéssel, nagy stabilitással és gyors hálózati átvitellel optimalizálták – az MU is ugyanezzel a szoftverrel vezérelhető. A VitOS Orbiter egy jól strukturált, egyszerű és elegáns alkalmazás, amely lehetővé teszi több zenei alkalmazás egyidejű futtatását, támogatja, a Spotify Connect, a Tidal Connect és a Qobuz streaming szolgáltatásokat egyaránt. A Roon, Apple Airplay 2, internetes rádióállomások és az MQA dekódolás is támogatott. Abban az esetben, ha a jövőben új streaming szolgáltatások válnak elérhetővé a szoftver könnyen frissíthető.

A Silent Angel Munich MU hálózati lejátszó már elérhető és meghallgatható az AudioMe bemutatótermében tudásának megfelelő kísérő komponensek, tápszűrés és kábelezés társaságában.