Barion Pixel

Mitől jó egy lemezjátszó? Miért válaszd a REKKORD-ot?

Schnerzinger telepítés - AudioMe Consult
Mi a jelentősége egy dedikált tápösvénynek?
2022.04.15.
Schnerzinger ResolutionLine összekötő kábel
Megérkezett a Schnerzinger Resolution Line
2022.06.16.

A hanglemez reneszánsza töretlenül erősödik, a németországi Fekete-erdőben tevékeny REKKORD Audio igényes automata lemezjátszói pedig már Magyarországon is elérhetőek. A REKKORD elsősorban a kézzel gyártott, automata lemezjátszói révén ismert, de a palettán a „haladóknak” szánt két legjobb modell manuális, így akár új akár újrakezdő analóg fan vagy, egészen biztos, hogy találsz kedvedre való típust a REKKORD lemezjátszók kínálatából.

Az analóg lemezjátszók három fő alkotóeleme a futómű, a hangkar és a hangszedő (tű). Egy lemejátszó akkor jó minőségű, ha külön-külön mindhárom alkotóelem megfelelő szintet képvisel.

A futóművet más néven sasszinak is nevezik, magával a futóművel és annak meghajtásával szemben számos követelmény támasztható, az egyik legfontosabb, hogy a lemezt forgató motor minél pontosabban és hosszútávon is stabilan tartsa a fordulatszámot a lejátszás során. Ellenkező esetben a lassú fordulatszám változások nyávogást, a magasabb ingadozások pedig elmosódást okoznak.

Rekkord Audio F110
Rekkord Audio F110

A futóművel szemben egy másik követelmény, hogy a lemez lejátszása közben keletkező rezgéseket lehetőleg jól vezesse el, illetve a szobában keletkező rezgéseket a lehető legjobban tartsa távol a hangszedőtől/tűtől. Ezért érdemes a lemezjátszót rezgéscsillapító alátétre vagy tüskére és egy stabil állványra helyezni. A lemezjátszó váz elszigetelésével elérhető a külső zajok kiszűrése, de zaj a forgó alkatrészekről is bejuthat, elsősorban a tányér csapágyazásán keresztül. A tányér alsó csapágyazása általában acél, bronz vagy egyéb fémcsapággyal készül, de a műanyag és a teflon csapágyak is elterjedtek.
A hangkar biztosítja a hangszedő tartását, hogy az a barázdákban zavartalanul futhasson, illetve a hangszedő kábelezésének elvezetései is feladata. A hangszedő karba történő beszerelésekor be kell állítani a helyes térszöget, a helyes túlnyúlást és be kell még állítani, azt is, hogy a hangszedő tűje lehetőleg derékszögben álljon a hangkarban a barázdákhoz képest. (A REKKORD lemezjátszók gyárilag beállított hangszedővel érkeznek). A tűerő beállítása úgy történik, hogy a beszerelt hangszedőt a karon található súllyal, vagy rúgós tűerő beállítóval először ki kell egyensúlyozni, mint egy mérleget. Normál esetben ilyenkor a karnak a lemeztányérral párhuzamosnak kell lennie, miközben a lemezjátszó vízszintbe van helyezve. Ha megtörtént a kiegyensúlyozás, akkor a hangszedő adatlapján megadott értéket kell beállítani. Az antiskating beállítását a tű nyomóerejének függvényében kell elvégezni.
A hangszedők (pickup-ok) feladata a lemezbarázdákban tárolt zenei információk kinyerése. A két leggyakoribb típus az MM és a MC azaz a mozgó mágnenes és a mozgó tekercses hangszedő.
A mozgó mágneses (MM) hangszedőben a tű egy nagyon kis méretű állandó mágnest mozgat két álló helyzetű tekercs előtt. A tekercsek mágneskörében megváltozik az áthaladó mágneses erővonalak száma, amelynek hatására a tekercsben áram indukálódik. Hátránya, hogy a mozgatott tömeg elég nagy.

Rekkord Audio F400
Rekkord Audio F400

A mozgó tekercses (MC – Move Coil, dinamikus) hangszedő esetében a tekercsek a tűtartóra vannak tekercselve, vagy önhordó kivitelben, vagy egy apró műanyag csévetestre. Ezzel a módszerrel lehet a legjobb minőségű hangszedőket elkészíteni. A mozgatott tömeg csökkentése érdekében a tekercsek csak néhány menetből állnak és emiatt még a nagyon erős mágnesek ellenére is nagyon alacsony a kimeneti feszültség. A jó jel-zaj viszony megtartása érdekében vagy illesztő transzformátoron keresztül csatolják az erősítő bemenetére, vagy phono elő-előerősítővel lehet őket használni.
A lemezjátszó meghajtás szempontjából három változat létezik, a dörzshajtás, a közvetlen (direk)t hajtás vagy a szíjhajtás.

A dörzshajtást főleg olcsóbb készülékekben használják, egyszerűbb kivitelezés esetén jellegzetes tulajdonsága a hangmagasság ingadozása és a dübörgés.
A lemeztányér szíjjal történő meghajtása nagyon kedvező az alacsony motorzaj szempontjából, ilyenkor a motor remegése és súrlódási zaja szinte észrevehetetlen. A fordulatszám változtatásához a szíjat esetenként át kell helyezni, de a fordulatszám elektromosan is szabályozható a motor fordulatszámával. A szíjhajtás egyik előnye, hogy a motor fordulatszám ingadozása nem rángatja a tányért. A szíjat kézzel nem szabad megérinteni, mert a megfogás helyén az újról átragadó zsír miatt a szíj megcsúszhat, a gumi pedig hamarabb elöregedhet. A harmadik hajtási mód a direkt, vagy közvetlen hajtás. Ebben az esetben a motor össze van építve a lemeztányérral, annak tengelye egyúttal a motor tengelye is, így nincs a lemezjátszóban a lemeztányérnál kisebb fordulatszámú alkatrész. Ez az alacsony döbörgés miatt fontos. A motor zaja ennél a megoldásnál azonban nincs elszigetelve a tányértól így a súrlódási zaj is jobban megjelenik és a szabályozásból adódó áramlökések miatti mechanikai lökések is éreztetik negatív hatásukat, a dübörgést.

Rekkord Audio F300
Rekkord Audio F300

A REKKORD lemezjátszók Németországban készülnek, alig 10 kilométerre a Duna forrásától, a Fekete Erdő szívében. Abban az üzemben, ahol a hetvenes években németország legnépszerűbb automata lemezjátszói születtek, egy olyan gyártó által, ami a CD és Spotify korában is hűséges martadt az analóg zenéhez és a zenerajongókhoz. Arról az üzemről van szó, ahol egykor a DUAL lemezjátszók is készültek és ahol a mai napig rendelkezésre áll a minőségi automata lemezjátszók gyártásához szükséges szakértelem és persze a német precizitás. Ez a hűség biztosítja a német termékekre jellemző igényességet, kiváló gyártási pontosságot, és a zenerajongók legszélesebb rétegeit kielégítő, teljesen automatikus működést. A REKKORD lemezjátszójával nem kell analóg gurunak lenned és kedvenc lemezeid élvezetéhez az európai gyártás nyújtotta minőségről sem kell lemondanod. A gyártó mögött majdnem százévnyi tradíció áll, mindegyik termék mai napig a cég alapításának helyszínén, St. Georgen településen készül. Mindent kézzel szerelnek össze – még a belépő és középkategóriát képviselő automata lemezjátszókat is – és a gyártáshoz használt alkatrészek 99%-a is a régióból származik. A gyártás során a legmesszebbmenőkig figyelembe veszik a fentebb tárgyalt paramétereket.

A REKKORD termékpalettáján többségében automata modelleket találhatóak, de vegyük sorra őket és lássuk, mi köztük a különbség, melyik modellnek mik az erősségei!

Az automata lemezjátszó mindenről gondoskodik: automatikusan odahelyezi a hangkart a bevezető barázdára, majd a lemez végéhez érve visszateszi azt a kiindulópontra és kikapcsolja a motort. Elsétálhatsz, leülhetsz, de akár el is alhatsz, a lemezjátszó nem hagy cserben. Neked csak hátra kell dőlnöd és élvezned a zenét, nem fogod véletlenül sem összekarcolni a lemezt és jó tudni, hogy nem kell aggódnod amiatt sem, hogy a tű hegye majd a belső barázdákon kopik órákon át ha megfeledkeztél volna róla.

A kínálatban négy automata és kettő manuális lemezjátszó található. A két belépő modell opcionálisan kapható „P” jelölésű, azaz beépített phono előerősítős változatban is. A legdrágább automata lemezjátszót (F 400) Ortofon 2M Red hangszedővel szerelik. Két manuális testvérét (M 500, M 600) opcionálisan Ortofon hangszedővel, vagy anélkül is lehet rendelni. Az induló F 100, F 110 és F 300 modellek beállított Audio-Technica hangszedővel jönnek ki az üzemből.

Rekkord Audio F100
Rekkord Audio F100

A belépő modell az F100/F100P a P jelzés azt mutatja, hogy az utóbbi beépített phono előerősítővel szerelt.

Az F100 egy teljesen automatikus lemezjátszó 8,3 collos súlykiegyenlített hangkarral, DC motorja 33/45 fordulatszámú, tartozik hozzá egy antisztatikus lemezalátét, egy phono kábel és gyárilag beállított Audio-Technica AT91-es hangszedővel van szerelve. Fekete színben kapható és ez a modell jelenti a belépőt az automata lemezjátszók világába: neked csak a lemezt kell a tányérra helyezned, kiválasztani a fordulatot, megnyomni a start gombot és innentől kezdve az F100 mindent elvégez helyetted: automatikusan odahelyezi a hangkart a bevezető barázdára, majd a lemez végéhez érve visszateszi azt a kiindulópontra és kikapcsolja a motort.

Az F110/F110P egy lépéssel előrébb jár belépő modellhez képest: mindenben megegyeznek, de az F110 már szubsasszis lemezjátszó és két hangszedő választható hozzá: az Audio-Technica AT-91 vagy az AT-3600, utóbbinak merevebb a tűszára és nagyobb tűnyomással használatos, ami miatt a DJ-k jobban kedvelik, de a tű emiatt kicsit jobban is kopik, ezért ennek figyelembe vételével válassz! Csak fekete színben kapható.

Az F300 jelenti a következő lépést, amely az F110-hez hasonlóan egy automata szubsasszis lemezjátszó, de egy továbbfejlesztett konstrukció. Gyárilag beállított Audio-Technica AT91-es hangszedővel van szerelve, fekete és tölgy színben kapható.

Rekkord Audio lemezjátszó és AudioQuest lemeztisztító kefe
Rekkord Audio lemezjátszó és AudioQuest lemeztisztító kefe

A következő modell az F400, amely a legkomolyabb REKKORD automata lemezjátszó és több ponton is előrelépést jelent az F300-hoz képest: az F400 is szubsasszis, de itt már megjelenik az ellensúly nélküli tűnyomás állítás és a csillapított alumínium lemeztányér, illetve a DC motor nemcsak a 33/45, hanem a 78-as fordulatú lemezek lejátszását is lehetővé teszi. A 8,3 collos súlykiegyenlített kar egy új hangkar geometriát kapott, fejlettebb a kardán csapágy, szénszálas a headshell, még jobb rezgéscsillapítást kapott a fa bázis, a szíjhajtás pedig lapos szíjjal történik. A phono kábel és az antisztatikus lemezalátét természetesen itt is alaptartozék, mint ahogyan a gyárilag beállított Ortofon 2M Red hangszedő is. A színválaszték is bővebb, az F400 fekete, zongoralakk fekete, cseresznye és makasszári mahagóni színekben kapható.

A REKKORD azokra is gondolt, akik inkább a manuális lemezjátszózást részesítik előnyben, számunkra két modell elérhető a kínálatban, az M500 és az M600.

A kisebbik modell, az M500 is szubsasszis lemezjátszó, de már érintésvezérelt. Az ellensúly nélküli tűnyomás állítás, a csillapított alumínium lemeztányér és a phono kábel itt alaptartozék. A 8,3 collos súlykiegyenlített hangkar alumíniumból készült, kardán csapágyazású, a szíjhajtás itt is lapos szíjjal történik és az M500 is gyárilag beállított hangszedővel, mégpedig Ortofon 2M Blue-val érkezik. DC motorja 33/45 fordulatszámú és ez a modell akár hangszedő nélkül is kapható fekete vagy ezüst színben.

A sort a REKKORD legnagyobb modellje az M600 zárja, amely az M500-hoz képest több ponton is előrelépést jelent: DC motorja 33/45/78 fordulatszámú, lemeztányérja nehéz alu-szendvics szerkezetű és csillapított, a tányércsapágy pedig bronzból készült, teflon persellyel. Fekete és magasfényű fekete színben kapható, gyárilag beállított Ortofon Quintet Red hangszedővel vagy hangszedő nélkül kapható.

A négy automata és a két manuális modell közül minden analóg zenebarát megtalálhatja a számára legmegfelelőbb REKKORD lemezjátszót, amelyek az adott kategórián belül mindig kiváló ár-érték arányt kínálnak! Ha pedig megvan a kiszemelt REKKORD lejátszó érdemes elolvasnod, hogyan és miért érdemes tisztítani a fekete korongokat.