Barion Pixel

Megérkeztek az új PowerQuest tápszűrők

Megérkezett a GoldenEar T66 hangszóró
Megérkezett a Golden Ear Triton T66 hangsugárzó
2023.10.03.
Bővebben a GoldenEar T66 hangsugárzóról
Bővebben a GoldenEar T66 hangsugárzóról
2023.11.05.

Az AudioQuest Niagara és PowerQuest tápszűrő családja megjelenése óta világszerte folyamatosan zsebeli be a díjakat, elismeréseket. Az AudioQuest most a PowerQuest termékcsaládot bővítette három új modellel: bemutatjuk a zaj disszipációval és a hangminőségre nézve nem káros túlfeszültség-védelemmel ellátott PowerQuest 303, 505, 707 tápszűrőket.

Megérkeztek az új PowerQuest tápszűrők

Az új PowerQuest 303, 505 és 707 tápszűrők az AudioQuest kiemelkedő minőségét párosítják a hangminőségre nézve nem káros túlfeszültség védelemmel és ezzel kiváló alapot biztosítanak sztereó rendszerek, többcsatornás házimozi rendszerek és egyedi telepítések megvalósításához. A három új modell a meglévő PowerQuest 3 és a Niagara 1200 közé „ékelődik be”. Lássuk mi az, ami megmaradt és milyen újítások, változtatások történtek, miben mások az új modellek?

Megérkeztek az új PowerQuest tápszűrők

Minőség:
Minden modell az AudioQuest átfogó, széleskörű tápszűrő megközelítését alkalmazza. A lineáris zajkezelés révén kategóriavezető, széles sávú zajcsökkentést nyújtanak.

Védelem:
Mindegyik modell a hangminőségre nézve nem káros túlfeszültség védelmet és extrém feszültség esetén automatikus lekapcsolást kínál.

Teljesítmény:
Mindegyik modell 7db aljzatot kapott: 3 nagyáramú aljzatot végfokokhoz és 4 db lineárisan szűrt aljzatot a forráseszközök számára.

Ezen túlmenően minden modellhez opcionálisan felszerelhető 2RU méretű rack fülek és egy cserélhető 2 méteres PowerQuest tápkábel is tartozik. A telepítők számára ez azt jelenti, hogy minden PowerQuest egység azonnal használatra kész: a dobozból kibontva a rackbe helyezéshez mindössze néhány percre van szükség.

Megérkeztek az új PowerQuest tápszűrők

Tekintsük át részletesebben is a három modellt:

Első a teljesítmény
Mindhárom új, rackbe szerelhető PowerQuest modell – a PQ-303, a PQ-505 és a PQ-707 – az AudioQuest átfogó tápszűrési megközelítését alkalmazza a váltakozó áramú jelkondicionálásában. Lineáris zajkezelést és kategóriavezető széles sávú zajcsökkentést nyújtanak (jobb, mint -22 dB).

A PQ-303 lineáris zajszűrése magában foglalja a differenciális módusú szűrést (30 kHz-1 GHz), amely a közművezetékben már jelen lévő vagy az elektronikus készülékek és alkatrészek által visszamosott aszimmetrikus zajokat kezeli. A PQ303 ugyanazt a szintű szűrést kínálja, mint a PowerQuest 2: teljesen lineáris szűrést nyújt, de mivel nem kapott USB portokat vagy hálózati és koaxiális szűrőket, a tényleges teljesítményszintje jóval nagyobb, mint amire a PQ2 és PQ3 képes.

A PQ-505 tovább megy egy lépéssel, ultra-Lineáris zajszűrését a közös módusú szűrés (30kHz-100MHz) hozzáadásával érték el, ami azoknak a szimmetrikus zajoknak a kezelésére szolgál, melyeket jellemzően a fázis, a nulla és a földelés vesznek fel.

A PQ-707-ben az ultra-lineáris zajszűrés még tovább megy ennél: egy még nagyobb sávszélességű (8 kHz és 1 GHz közötti) differenciális módusú szűrőt kapott. Ezenkívül a PQ-707 tranziens teljesítménykorrekciót (TPC) is tartalmaz, amely eddig csak a Niagara 3000, 5000 és 7000 modellekben volt jelen. A PowerQuest 707-be épített TPC akár 45 amper csúcsáramú áramtartalékot biztosít igény szerint bármely erősítő számára (25mS-ig), és biztosítja az alacsony impedanciájú áramot, amelyre az erősítőnek szüksége van a dinamikai kontraszt megjelenítése, a basszus megfelelő kiterjesztése és a kontroll megvalósítása érdekében.

Megérkeztek az új PowerQuest tápszűrők

Védelem
Mindhárom új modell a hangminőségre nézve nem káros túlfeszültség-védelemmel rendelkezik és extrém feszültség esetén automatikusan kikapcsol. Ha a bejövő váltakozó áramú vezetéken több mint negyed másodpercig 275VAC-nál több feszültség van jelen, az áramkör azonnal kinyit egy nagyáramú relét, amely kikapcsolja a váltakozó áramot az összes aljzatból és aktiválja a piros előlapi LED-es „Túlfeszültségvédelem” figyelmeztető jelzést. Amint az esemény elmúlt, vagy az épület hibája kijavításra került, az áramkör automatikusan újra bekapcsol. Mindenki nyugodt lehet afelől, hogy a PowerQuest-hez csatlakoztatott értékes berendezései megfelelően védettek.

Tápellátás mindenkinek
A PowerQuest 303, 505 és 707 egyaránt 7db aljzatot kapott: 3db nagyáramú konnektor a végfokok, aktív hangfalak, erősítők, mélynyomók, a további 4db lineáris szűrésű konnektor az állandó áramú forráskomponensek (TV-k, média-streaming eszközök, analóg/CD lemezjátszók, előerősítők csatlakoztatására szolgál. Minden csatlakozó izolált és a csatlakoztatott eszközre optimalizált, ami fokozza a PowerQuest képességét a hálózati problémák összetett hatásainak hatékony kezelésére. A rádiófrekvenciás zajok és egyéb indukált zajok, amelyek jelen vannak a közműtől származó váltakozó áramban, a minden váltakozó áramú kábelen és a kábelben jelenlévő zajok és az a rendszer komponensekben keletkező zaj, amely a PowerQuest kimeneti áramköreibe „visszaáramlik” egyaránt megfelelő „kezelést kap”.

Megérkeztek az új PowerQuest tápszűrők

Tartozék cserélhető tápkábel
Minden új PowerQuest modellhez tartozékként jár egy szett opcionálisan felszerelhető 2RU méretű rack fül és egy cserélhető, 2 m hosszú PowerQuest tápkábel. A PQ303 modell PQ-416 típusjelű féltömör-koncentrikus geometriájú tápkábele RF zaj disszipációt kínál, a PQ 505 és 707 pedig egy még fejlettebb modellt, a PQ-716-ot kapta meg azonos geometriával, illetve ZERO-Techhológiával a kompressziómentes áramtranziensek és RF/ND-Technológiával a zaj disszipáció érdekében. Mindként tápkábel LGC vezetővel készül. Az irányvezérelt tápkábel használata kulcsfontosságú az RF-zaj disszipáció maximalizálásához.

Do No Harm – Ne ártsunk!
A PowerQuest tápszűrő termékcsalád is az AudioQuest „Do No Harm! (Ne ártsunk!)” filozófiája jegyében született: úgy védi a csatlakoztatott eszközöket, hogy közben nem káros a hangminőségre nézve, sőt, a PowerQuest-nek hála szebb a kép és jobb a hang!

Az új PQ sorozatot néhány kiállításon és rendezvényen már bemutatták, íme néhány gyakran feltett kérdés és válasz:

Az EU egységeken kevesebb aljzat van, mint az amerikai változatokon. Miért?

A készülékház 2 rack egység magas. Ez elég helyet biztosít a kisebb méretű amerikai hálózati aljzatoknak, amelyek pont 2 egységnyi magasságra vannak rendezve, de a nagyobb EU Schuko aljzat több helyet foglal el, így az EU modellek hátulján csak egy sor aljzat található. Az amerikai modellek mindegyikének 12db aljzata van – 4 nagy áramú és 8 forrás aljzat. Az EU modelleknek összesen 7db aljzata van.

Hogyan viszonyul a PQ707 a Niagara 1200-hoz?

Míg a PQ707 Tranziens Áram Korrekciót is kínál, ami egy előrelépés a Niagara 1200-hoz képest, az 1200 egy jóval magasabb minőséget kínál a csatlakoztatott eszközök számára. Egy gyors A/B teszt elegendő ahhoz, hogy ez hallható legyen.

Mennyibe kerülnek az új modellek?

PQ303EU – POWERQUEST303: 229.000.- (€ 599)
PQ505EU – POWERQUEST505: 299.000.- (€ 799)
PQ707EU – POWERQUEST707: 499.000.- (€ 1299)