Barion Pixel

Linn Majik DSM bemutató

A kábelalátétek feladata - AudioQuest Fog Lifter
A kábelalátétek feladata – AudioQuest Fog Lifter
2023.04.28.
Schnerzinger zavarszűrés - LAN protector
Schnerzinger zavarszűrés – LAN és GRID protector
2023.05.22.

A Linn jelenlegi termékpalettájának legkisebb, mondhatni belépő all-in-one modellje a Linn Majik DSM. De a Majik csak a Linn mércéje szerint belépő kategória, abszolút értékben egy igen komoly és nagyon is versenyképes készülékről van szó, amelynek esetében az all-in-one tényleg mindent jelent.

A CD játszási képesség kivételével minden ott van a csomagban: streaming, MM phono, erősítő, airplay, HDMI ARC, fejhallgató kimenet és mindez az árkategóriának megfelelő minőségben egy 2x100W teljesítményű D osztályú erősítővel. A Linn szándékai szerint fejlesztéseik középpontjában mindig az áll, hogy kihozzák a maximumot az eredeti felvételből és ennek első lépcsőfokát testesíti meg a Majik – talán nem túlzás azt állítani, hogy vannak gyártók, akik eleve el sem jutnak addig, ahol a Linn kezdi. A Majik DSM további Linn DSM lejátszókkal még multi-room rendszerbe is építhető, tényleg mindent tud.

LINN MAJIK DSM meghallgatás

De miért választ valaki manapság egy all-in-one lejátszót? Elsősorban nyilván az egyszerűség miatt, hiszen csak egy tápkábel, egy hangfalkábel és egy LAN kábel szükséges mellé. A másik komoly érv az all-in-one kategória mellett a kis helyfoglalás és ha valami olyan jól néz ki, mint például a Majik, akkor a design.

Nem meglepő, hogy a Linn Majik DSM a saját távirányítójával, de telefonnal vagy tablettel is vezérelhető akár a Linn saját applikációján keresztül, akár Roon alól, de van egy desktop Linn alkalmazás is, amire elsősorban a finombeállításokhoz és a szobakorrekcióhoz lehet szükség. Mi elsősorban Roon alatt használtuk, a működése abszolút zökkenőmentes, a hangminősége pedig kiemelkedő.

Ejtsünk pár szót a Space Optimisation-ről, a szobakorrekcióról! A Linn nem használ mikrofont, hogy ezzel ne kerüljön egy újabb változó a rendszerbe és azért sem, mert szerintük a mikrofonos kalibrálás olyan szakértelmet igényel, amivel a felhasználók legtöbbször nem rendelkeznek. A Linn szerint a mikrofon kalibrációjának hiánya egy további problémát jelenthet és a mikrofon nem minden esetben képes a szoba valós jellemzőinek reprodukálására, mert a mérés során felléphet olyan zaj, ami normál esetben nem jelentkezne. A Linn ezért más utat követ és a szoba mérete, a falak anyaga, az ajtók, ablakok pozíciója és legfőképpen a használt hangfalak típusa és helyzete, illetve a hallgatási pont ugyanilyen paraméterei mentén kalkulál. A szoftver kiszámítja a kiemeléseket, korrigálja azokat és létrehoz egy profilt, ami a hangsugárzó hangszóróinak pozícióit is figyelembe veszi. Ezután már tényleg csak a zenehallgatás marad hátra.

LINN MAJIK DSM meghallgatás

Mit hallottunk? A KEF R7 Meta-val a Linn Majik DSM tesztelése inkább egy élvezetes zenehallgatás volt, köszönhetően annak a maximális szinergiának, ami a két komponens között fennáll.

A KEF R7 Meta-val hallgatva a hangminőség pazar, rendkívüli tisztaság, kiváló ritmika és sztereó térleképezés jellemzi, a hang gyors, a basszus feszes, ritmikus és kontrollált, a középsáv részletező és nyugodt a magasak pedig finomak. A digitális forrás oldalról Silent Angel Rhein Z1 volt a Roon Core, Bonn N8 Pro switch-et használtunk, mindkettőt a Forester F2 analóg tápról Bastei DC kábelekkel. Ezekkel a kísérőkkel a Majik a valódi arcát tudta megmutatni és a hallottak nem egy all-in-one eszközt idéztek, hanem egy az árkategóriát is figyelembe véve gyakorlatilag kompromisszum mentes hangot kaptunk.

A Majik DSM teljes kontroll alatt tartotta az R7 Meta-t, miközben a basszus feszes, ritmikus és gyors maradt. Lötyögésnek nemhogy semmi nyoma, ezt a szót nyugodtan ki lehet törölni a Linn szótárából – és nemcsak a KEF-fel, gyakorlatilag bármivel. De a hangindításokon túl a lecsengések is pontosak, a feszes, kontrollált megszólalás pedig nemhogy nem eredményez klinikai hangképet vagy egyhangú sterilitást, épp ellenkezőleg: ha a felvétel andalító, akkor annak is halljuk, a szett képes az érzelmek közvetítésére, átadására. A hangzás természetes, a felbontás kiemelkedő, a középtartomány torzítatlan, a basszus kiterjedt, a magas hangok pedig úgy hihetőek, hogy agresszivitásnak nyomát sem találjuk. A sztereó is példás, a tér nem elnagyolt és nem túlzó, könnyen vonódunk be a zenébe.

LINN MAJIK DSM meghallgatás

A Linn Majik/KEF R7 Meta kettősének tankönyvbe illő szinergiáját persze a magunk eszközeivel igyekeztünk maximalizálni és jóllehet az árcédulák alapján az AudioQuest Blizzard táp/Rocket 88 hangfal/Carbon LAN kábelezést éreztük a leginkább hozzáillőnek, a szett az AQ egyre jobb tápkábeleivel egészen a Dragon HC-ig képes volt megugrani a magasabb szinteket. Különösen bikábelezve, amihez a KEF hagyományaihoz illően csak ki kellett tekerni a terminálokat összekötő jumperek gombjait. A KEF R7 Meta bikábelezését feltétlenül ajánljuk és ehhez a Rocket 44, vagy Rocket 88 hangfalkábelek kézenfekvősége mellett a Robin Hood Zero/BASS biwire combo jelentheti azt a pluszt, amivel ez a szett végképp kifutja magát. Mi azért a William Tell-ig is elmentünk és ez a lépés is hallható volt. A kedvencünk a William Tell Zero/Robin Hood Bass, Hurricane táp, Vodka LAN – kb. ez volt az a setup, amikor a szett „átugrotta a saját árnyékát”. A Linn Majik persze önállóan is hibátlan lejátszó, de Roon Ready képességei predesztinálták rá, hogy a Silent Angel Rhein Z1-et Roon szerverként használva a szettet Roon alatt is meghallgassuk. (A Silent Angel Bonn N8 Pro switch mindkét esetben használatban volt). Roon alatt nekünk mégjobban tetszett a hang, nem beszélve a platform nyújtotta kényelemről.

Összegezve, a Linn Majik DSM egy kihagyhatatlan all-in-one modell, ha te is ebben a kategóriában keresel valamit és szeretnéd kipróbálni működés közben, jelentkezz be az AudioMe-hez demóra és hallgasd meg!