Barion Pixel

High End Munich 2023 beszámoló

Silent Angel Genesis GX és Bonn NX
Silent Angel újdonságok
2023.05.23.
Meghallgatható Audiolab termékek a bemutatóteremben
2023.06.29.

A 2023-as münchen-i high end kiállításon az AudioQuest, a Silent Angel és a Schnerzinger is számos újdonsággal, érdekességgel jelentkezett. Hogy melyek voltak ezek? Olvasson tovább!

AudioQuest
Az AudioQuest három szobában állított ki Münchenben. A látogatók a Mythical interkonnektek teljes választékát, a Golden Ear T66 hangfal, Niagara és PowerQuest tápszűrőket, jumpereket és a ZERO/BASS hangfalkábeleket egyaránt tesztelhették. A legnagyobb szobában az AudioQuest egy világszínvonalú rendszert állított össze: a Rockport Technologies Orion álló hangfalalakat Riviera Labs AFM 100SE mono erősítők hajtották, a forrás CH Precision C1.2 DAC/streamer volt a tápszűrést pedig természetesen Niagara 7000-re bízták. A Mythical Creatures interkonnektek teljes választékát bemutatták – Black Beauty, Pegasus, ThunderBird, FireBird és Dragon – és megtudhattuk, hogy hogyan viszonyulnak ezek az új ZERO-Tech konstrukciók az AQ korábbi legjobb kábeleihez.

AudioQuest terem a High End kiállításon
AudioQuest terem – High End Munich 2023

A Grammy díjra jelölt mastering hangmérnök, Christoph Stickel minden nap két alkalommal tartott előadást, ahol elmondta, hogy milyen jelentősen befolyásolják a kiváló minőségű audioeszközök a stúdióban hozott döntéseit, azok milyen hatással vannak a művészek munkájára, és végső soron hogyan juttatják el a zenei információkat a zenehallgatókhoz. Garth Powell, az AudioQuest műszaki igazgatója is minden nap két előadást tartott, amelyben szó volt a zenéről, az AQ különböző tervezési elveiről, és válaszolt a különféle termékcsaládokkal kapcsolatos kérdésekre.

Egy másik szobában a GoldenEar T66 állóhangfalat állították ki, amely egy teljesen új modell beépített aktív mélysugárzóval. Itt első kézből tapasztalhatták meg a látogatók a kiváló minőségű jumperek nyújtotta előnyöket, a bikábelezés által lehetővé tett egyértelmű hangminőség javulást, valamint az AudioQuest BASS kábelek erőteljes hatását. Ebben a rendszerben Aesthetix Mimas Ultra integrált erősítő/DAC és a Primare NP5 Mk2 hálózati audio lejátszó szólt AudioQuest William Tell ZERO/Bass hangfalkábelekkel, AQ jumperekkel és Niagara 5000 tápszűrővel.

Egy kisebb rendszerben az általunk is igen kedvelt Heed Audio elektronikák szóltak a GoldenEar díjnyertes BRX állványos hangfalaival és az AudioQuest Niagara, PowerQuest tápszűrőivel és NRG tápkábeleivel. Itt megvizsgálhattuk, hogy a sztereó rendszert ellátó bejövő hálózati tápellátás javítása hogyan gyakorol pozitív hatást a hangminőségre.

Silent Angel
A Silent Angel három újdonságot mutatott be Münchenben. Termékpalettájuk két legfontosabb szegmense, az audio switch-ek és szerverek/hálózati lejátszók családja a Bonn NX és Rhein Z1 Plus személyében egy-egy felső kategóriás clock-olható modellel bővült, de itt nem álltak meg: a switch és a szerver mellé a Genesis GX révén egy csúcskategóriás órajel generátor is érkezett, amelynek révén maximalizálható a két készülék nyújtotta hangminőségjavulás.

Silent Angel újdonságok Münchenben
Silent Angel újdonságok Münchenben

A jól ismert Bonn N8 Pro audio switch után a Silent Angel újra szintet lépett és nemrégiben bemutatta a csúcskategóriás NX-et, amely a jitter, az elektromos zaj, a tápzaj és a hálózati késleltetés példátlan mértékű csökkentése révén alapjaiban javít a hangminőségen és ezáltal új szintre emeli a zenehallgatási élményt. Az NX esetében a Silent Angel a 25MHz-es órajel frekvenciát választotta és további jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. A Bonn NX-be beépített TCXO (hőmérséklet-kompenzált kristályoszcillátor) is nagyon magas minőségű és jelentősen csökkenti a hálózati késleltetési problémákat és a jitter hatásokat, de külső word clock használatával – például az új Genesis GX segítségével – az adatátvitel időzítése még tovább tökéletesíthető.

A Bonn NX használata révén egy dedikált HiFi zóna jön létre, és ezáltal az audio berendezések hatékonyan elszigetelhetőek a többi digitális eszköz adatforgalmától. Ez a megoldás kiküszöböli a zajt és rendkívül pontos időzítésű adattovábítást tesz lehetővé: ez az elszigetelt „hálózati ökoszisztéma” megvalósítás az audio lánc számára kiküszöböli a hálózati interferenciákból eredő hangminőségromlást, illetve a PC-k és más csatlakoztatott eszközök sávszélesség-igényes tevékenysége miatt jelentkező késleltetési problémákat.

Rhein Z1 Plus
A nagyon sikeres Rhein Z1 hálózati audio lejátszó/szerver/Roon Core nagyobb testvére is megérkezett, mégpedig a Rhein Z1 Plus személyében – korábban a varsói kiállításon láthattuk, hallhattuk először a prototípust. A Z1 Plus a kompromisszum-mentes hangminőség jegyében született, az első Z1 sorozat hardveres képességeire építve a Z1 Plus a finomhangolás és a további optimalizálás révén még jobb hangminőséget biztosít. Nagy teljesítményű zenei szerverként a Z1 Plus komoly előrelépést jelent elődjéhez képest. Ugyanúgy támogatja a nagy felbontású audio formátumokat (DSD512 és PCM 768 kHz) és kimagasló minőségű digitális audio lejátszást kínál, de már két Gigabites Ethernet port-tal rendelkezik, amely a lejátszó számára a lehető legkevésbé terhelt hálózati környezetet biztosítja. Beépített zajcsillapításának hála még tovább javítja az elérhető hangminőséget.

Silent Angel Rhein Z1 Plus
Silent Angel Rhein Z1 Plus

A Z1 Plus több, akár tíz lejátszó egyidejű kiszolgálására is képes, így különösen sokoldalú eszköz a nagy felbontású zenei streameléshez. Az erős, 4-magos processzor lehetővé teszi a zökkenőmentes Roon Core DSP átkódolást PCM-ből DSD256-ra, miközben az opcionális nagy teljesítményű NVMe SSD hatékony rendszer- és zenei adathasználatot biztosít.

A legfontosabb fejlesztés azonban a külső 25 MHz-es Word Clock bemenet, amely fogadja a külső eszközről érkező külső órajelet és ennek köszönhetően azt nagy pontossággal biztosítja és ezzel a szerver hangminősége még tovább fejleszthető. A Z1 Plus számos konfigurációban használható: lehet hálózati futómű, Roon bridge, DLNA renderer (lejátszó). Futtatható rajta az Orbiter Plugin és így lejátszóként is működhet, illetve a HQPlayer NAA futtatása is lehetséges.

GENEsis GX
Ahogy már említettük, a Silent Angel az új Bonn NX switch és a Rhein Z1 Plus szerver még magasabb szintre fejlesztéséhez saját fejlesztésű külső órajel generátort is kínál, amelyet Münchenben láthattunk először. A külső, dedikált órajel generátorokkal összehasonlítva a beépített clock-ok megosztják az audio rendszer erőforrásait (tápegységek stb.) más alkatrészekkel, amelyek mind ugyanazon az áramköri lapon vannak összekapcsolva. Számos olyan körülmény van, amely zavarja az órajelet, például a rendszer terhelésének változása által okozott elektromos impulzusok, más elektronikus alkatrészek interferenciája, a hálózatból származó zaj és a rendszer által okozott jitterhatások. Ezért lényeges az önálló óraforrás: a lehető legalacsonyabb interferencia a lehető legtisztább órajelet biztosítja.

A Genesis GX egy ultra magas minőséget és maximális rugalmasságot nyújtó „audio minősítésű” Word Clock, amely négy különálló órát tartalmaz, köztük két csúcstechnológiás, 25 MHz-es egységet, illetve két 10 MHz-es kimenettel is ellátták. A 10MHz a jelenleg legelterjedtebb word clock frekvencia, ezt azonban eredetileg GPS-berendezésekhez választották, és nem audio célra optimalizálták. Hosszas kutatás, fejlesztés és tesztelés után a Silent Angel arra az eredményre jutott, hogy az audio- és hálózati eszközökhöz a 25MHz az ideális órajel frekvencia. Az interferencia és a zajok kiküszöbölése érdekében mind a négy óraegységet elektromosan elszigetelték egymástól és minden óraáramkör teljesen diszkrét elemekből épül fel. A Genesix GX a Bonn NX-el megegyező dupla készülékházat és azzal megegyező rezgéscsillapított készüléklábakat kapott.

Schnerzinger zavarszűrés - LAN protector
Schnerzinger LAN protector

Schnerzinger
A SCHNERZINGER legújabb eszköze, a LAN PROTECTOR is Münchenben debütált. Mi már tesztelhettük a gyártó főhadiszállásán és nem túlzás azt állítani, hogy forradalmasítja a zenei streaminget, segítségével az otthoni hálózaton az interferenciamentes adatátvitel hatása olyan szinten tapasztalható meg, amiről eddig nem hittük, hogy lehetséges. Ahhoz hasonlóan ahogyan a GRID Protector az áramhálózatból érkező zavarok megszüntetésének egyedülállóan hatékony fegyvere, a LAN Protector a hálózati zenelejátszás támogatásában jelent új mérföldkövet: a LAN PROTECTOR tehát az adat-hálózat védelméért felel, használatával a legmagasabb szinten valósítható meg az internet hálózat zavarcsökkentése.
A LAN protector hatékonyan küszöböli ki a jitter-t. A lehető legtisztább jel fogadásához a LAN-kapcsolat adatcsomagjainak adatvesztés nélkül és megfelelő időzítéssel kell megérkezniük a streaming-eszközre. Ha ez nem így történik, akkor jitter lép fel. A nagyfrekvenciás interferencia itt meghatározó, kulcsfontosságú tényező, amelyet gyakran alábecsülnek vagy figyelmen kívül hagynak. Ennek hangzásbeli következménye, a magastartomány egyensúlyának felborulása, a korlátozott dinamika és a térbeli információk pontatlan megjelenítése. A LAN PROTECTOR és a GIGA CANCELING technológia pontosan itt fejti ki hatását és a meglévő jittert abszolút minimálisra csökkenti: összehasonlíthatatlanul gyors, hihetetlenül hatékony, egyedülálló hálózati interferencia elnyomást valósít meg a legmagasabb minőségi szinten.
A SCHNERZINGER innovatív jelvédelme páratlan minőségjavulást eredményez, a végeredmény lenyűgöző. Az új LAN PROTECTOR-t a Schnerzinger a lehető legkényelmesebb használat és működtetés jegyében alkotta meg, egyszerűen telepíthető bármilyen környezetben és könnyen beállítható úgy, ahogyan az a körülményeknek a legjobban megfelel.
Az AudioQuest, Silent Angel és Schnerzinger minden újdonsága tesztelhető, kipróbálható az Audio bekmutatótermében és egyeztetést követően akár az Ön otthonában is.