Barion Pixel

Három okos AudioQuest kiegészítő – Q-feet, Fog Lifter, Noise Caps

AudioQuest adapterek
Megoldás a szűkös helyekre – AudioQuest adapterek
2023.08.27.
Egyedülálló zavarszűrő technológia - Schnerzinger Giga Canceling
Egyedülálló zavarszűrő technológia – Schnerzinger Giga Canceling
2023.08.31.

Az AudioQuest számos, a „Do No Harm! (Ne ártsunk)” alapelv szellemében fejlesztett kiegészítőt kínál, amelyek segítségével a zenehallgatás még élvezetesebbé tehető – közülük tekintsünk át hármat: a SorboGel Q-feet, a Fog Lifter és a Noise Caps egyaránt költséghatékony továbblépési lehetőséget, finomhangolást kínál minden rendszerhez.

Az AudioQuest már négy évtizede hangoztatja a „Do No Harm! (Ne ártsunk)” alapelv fontosságát. Ez a megközelítés abból indul ki és azon alapul, hogy szinte minden audio lánc hangminőségének javítására, fejlesztésére irányuló törekvés végső soron a rendszert érő „károk” csökkentéséből származik. De hogyan érhető el ez a cél? Vagy az eredetileg már rendelkezésre álló zenei információ megőrzésével, vagy úgy, hogy nem engedjük be/távol tartjuk azokat a külső zavarokat, amelyek szó szerint torzítják/módosítják az eredeti jelet és emiatt végül a zenehallgatás során nem semleges, azaz valós, hanem helytelen, színezett „információt” kapunk. Az AudioQuest számos ebben a szellemben fejlesztett kiegészítőt kínál, amelyek segítségével a zenehallgatás még élvezetesebbé tehető – közülük tekintsünk át hármat: a SorboGel Q-feet, a Fog Lifter és a Noise Caps egyaránt költséghatékony továbblépési lehetőséget, finomhangolást kínál minden rendszerhez.

A SorboGel Q Feet rezgéscsillapított készüléklábak a nem kívánt rezgések csillapításával új életet tudnak lehelni a rendszerbe, lehetővé téve, hogy az mélyebb betekintést engedjen a zenébe. Az Q-Feet mechanikus, pörgő szerkezetek alatt, mint pl. egy lemezjátszó, CD játszó, vagy merevlemez különösen hatékony: a forgó mechanizmusok ugyanis kifejezetten nem reagálnak jól a saját vagy mások rezgéseire, a Q-feet pedig csökkenti azokat.

A Q-Feet alakjának is van jelentősége a hatékonysága szempontjából, mert a középen lévő részleges lyuk növeli az engedékenységet és a vízszintes felületet. Az extra függőleges felület azt eredményezi, hogy a láb anyaga nagyobb mértékben tud mozogni és ezért több mozgási energia veszhet el (alakulhat hővé). A Q-Foot csillapítási képessége gyakran fontosabb, mint az, hogy elszigeteli a ráhelyezett eszközt a rezgésektől. Ugyanakkor a Q-Feet-et az a képessége teszi nagyon hatékonnyá, hogy nemcsak egy specifikus frekvencián fejti ki hatását, hanem csillapításra és elcsatolásra egyaránt alkalmas. A Q-Feet nagyon széles tartományban hatékony, azonban oda kell figyelni arra, hogy ha lemezjátszó vagy más, az átlagosnál érzékenyebb eszköz alatt használjuk, akkor ne nyomjuk, terheljük meg olyan mértékben, hogy attól elveszítse a rugalmasságát. Mindig hatékonyabb, ha marad benne „tartalék” és ez az engedékenység, rugalmasság szükséges ahhoz, hogy ilyen alkalmazások esetén a legjobban működjön.

Az AudioQuest Fog Lifter a kábelalátétekkel szemben támasztott mindkét feladatot ellátja: használatával egyrészt csökkennek a kábeleket érő rezonanciák, másrészt a kábelek kevésbé vannak kitéve a padlón terjedő rádiófrekvenciás interferenciák negatív hatásainak – a Fog Lifter-nek köszönhetően csökken a padlóról az audio- és tápkábelekhez csatolódó rádiófrekvenciás zaj.

A kábeleket érő rezonanciák negatív hatást gyakorolnak a hangminőségre. Leginkább a hangfalkábelek és tápkábelek vannak kitéve ennek, hiszen legtöbbször a padlón futnak, de sokszor az interkonnektek is részesülnek a káros rezonanciákból, különösen, ha a hifiállvány annyira hátra van tolva, hogy az összekötőkábelek hozzáérnek a hátsó falhoz, ahol a hangrezgések energiája igen jelentős. Könnyű belátni, hogy a rezonanciák csökkentésével – tehát ebben az esetben azzal, hogy a kábeleket elemeljük a padlóról, illetve nem engedjük, hogy hozzáérjenek a falhoz – a hangminőség is javul.

A kábelek azonban nemcsak a káros rezonanciákkal, hanem a rádiófrekvenciás zavarokkal szemben is védelemre szorulnak. A szőnyeg vagy a fapadló, nem is beszélve a betonpadlóról, elsőre talán nem tűnik RF-zaj forrásnak, de a rádiófrekvenciás energia mindenhol ott van körülöttünk, és mindig arra tart, ahol alacsonyabb energiaállapotot talál. A kábelalátétek használatával nemcsak a rezonancia csökkenthető, hanem a padlóról az audio- és tápkábelekhez csatolódó rádiófrekvenciás zaj is. Néhány centiméternyi távolság elsőre talán nem tűnik fontosnak vagy hatásosnak, de ugyanúgy, mint a fényenergia esetében, a távolság növelésével az RF energia is exponenciálisan csökken, ezért jelent nagy különbséget. Mindez végső soron alacsonyabb zajszintet és ezáltal kevesebb kompromisszumot és torzítást eredményez a rendszerbe csatlakoztatott aktív áramkörökben.

A kábeleket persze hagyományos állványokkal vagy kábelbilincsekkel is izolálhatnánk, de ez a megközelítés azért nem helyes és azért nem oldja meg a problémát, mert ezeknek az eszközöknek túl nagy a saját tömege és önmagukban is RF-zajforrások, így az általuk kínált elméleti előny végül szertefoszlik. A Fog Lifter révén ellenben a lehető legkevesebb szilárd anyag kerül közvetlen érintkezésbe a kábellel és azt az RF-zajt is hatékonyan csökkenti, amely kapacitívan minden szilárd anyagon (szőnyeg, kő, fa stb.) keresztül a kábelhez csatolódik. Ezenkívül az alátámasztott kábelek csatlakozóira is kisebb nyomás nehezedik – vastagabb kábelek használatakor ez sem egy elhanyagolható paraméter.

A Fog Lifter tehát azért működik jól, mert tökéletesen teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket egy kábel alátétnek rendelkeznie kell ahhoz, hogy hatékonyan kezelje a padlóról az audio- és tápkábelekhez csatolódó rádiófrekvenciás zajt és csillapítja a rezgéseket: lábai minimális kontaktust tartanak fenn a padlóval, alacsony a saját tömege, nem érzékeny a statikus elektromosságra, elég magasra emeli el a kábeleket a padlótól és azok az erős damil szálon a lehető legkisebb felületen érintkeznek. A káros rezgések energiája így disszipálódik, ahelyett, hogy a padlón futó kábelbe jutna és a kábelekhez csatolódó RF zaj is csökken. A Fog Lifter használata jobb fókuszt, tisztaságot, mélységet és térbeli információt eredményez és használatával két legyet üthetünk egy csapásra: segítségével a rezgéscsillapításon túl az elektromágneses és rádiófrekvenciás zavarok is csökkennek.

Három okos AudioQuest kiegészítő
Noise Caps – Három okos AudioQuest kiegészítő

Az AudioQuest Noise Stopper Cap-ek is a zajcsökkentés eszközei. A rádiófrekvenciás és elektromágneses interferenciákkal elárasztott világunkban mindannyiunk a csend hangját is keressük. Az interferencia azonban bántóvá, idegesítővé teszi az audio/video rendszerek hangzását és miatta a hang veszít tisztaságából és dinamikájából. A rendszerbe jutó RF interferencia mennyiségének csökkentése érdekében javasolt az összes nem használt RCA, XLR, HDMI, USB, RJ45 bemenet „lefedése” a Noise Stopper Cap-ekkel, cserébe pedig feketébb hátteret, mélyebb, kiterjedtebb hangszínpadot és összességében véve gazdagabb, kielégítőbb hang- és képélményt kapunk.

A Noise Cap megakadályozza az RFI és EMI zajok bejutását az aktív áramkörbe és egyúttal a por és a korrózió ellen is védelmet nyújt.