Barion Pixel

GoldenEar szub körkép

VitOS Orbiter vs. Roon
VitOS Orbiter vs. Roon melyiket válasszuk?
2024.04.11.
Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban
Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban
2024.05.02.

A GoldenEar teljes termékcsaládjában számos kulcsfontosságú összetevő jelenik meg - ez alól a mélyládák sem kivételek. A HVFR ribbon és a nagy felbontású öntött kosaras/MVPP középmély hangszórók mellett a gyártó a basszus sugárzás területén sem a kitaposott ösvényt járja: a kvadratikus (négyzetes kialakítású) basszushangszórók és ugyanezt az építési elvet követő passzív sugárzók mellett tették le a voksot.

Mit kínál a HVFR AMT ribbon sugárzóiról ismert amerikai gyártó a frekvencia spektrum ellentétes oldalán?

A GoldenEar nemcsak különálló szubokat kínál: a T66 modell egy félaktív állódoboz, amelyben egy-egy aktív mélyláda dolgozik. A T66 kapott LFE bemenetet is, így ténylegesen képes egy mozirendszerhez oldalanként egy-egy szub csatornát szolgáltatni.

A GoldenEar állódobozok, mint pl. az említett T66 viszonylag hosszú, keskeny formája miatt a kvadratikus mélysugárzók maximalizálják a vékony és formatervezett doboztestéből adódó membránfelületet. Ez a tervezési megoldás egyaránt csökkenti a nem kívánt jelvisszaverődéseket, az elkenődést és a kabinet rezonanciáit. A beépített erősítővel párosítva ezek a hosszú löketű hangszórók erőteljes, de egyben kifinomult, részletgazdag basszust produkálnak.

GoldenEar szub körkép

A dedikált mélyládák esetében a keskeny méret ugyan nem elvárás, de a kompakt méret esetenként igen. A GoldenEar az aktívan hajtott hangszórók mellett itt kvadratikus (négyzetes kialakítású) sík passzív sugárzókat is használ. A passzív sugárzók egy kifinomultabb és költségesebb alternatívát jelentenek a basszreflex kialakításokkal szemben. A GoldenEar megközelítése növeli a mélysugárzók által a doboztestben „látott” levegő mennyiségét, miközben minimalizálja a hangszóróházon belüli negatív hatásokat és/vagy megterhelést. Emellett nem elhanyagolható, hogy amikor a basszreflex mélysugárzók nagy megterhelést jelentő, nehezebben lejátszható házimozi anyagokkal szembesülnek, kellemetlen „puffogó” hangzást produkálhatnak. Ez egy passzív sugárzóval nem fordulhat elő – hiszen nincs reflexcső, amin keresztül süvítene a levegő. A GoldenEar kvadratikus és sík passzív sugárzó technológiája pedig erősebb, izmosabb basszust eredményez, kevesebb mellékhatással és több árnyalattal.

GoldenEar szub körkép

A GoldenEar szub két kategóriába sorolhatók – a ForceField és a SuperSub mélysugárzók egyaránt kompaktak, de mégis magával ragadóak. A finom zenei részleteket földrengető, erőteljes mélyhangokkal ötvözik – mindezt egy vonzó, szobabarát készülékházban. A ForceFieldek mindegyike egyetlen, előre irányított hangszórót kapott, míg a SuperSubok-ban két egymással szemben elhelyezkedő, tehetetlenségét tekintve kiegyensúlyozott hangszóró dolgozik, ami csökkenti a hangdoboz rezonanciáit és még tovább javítja a hangzást. Minden GoldenEar mélysugárzót úgy terveztek, hogy kifinomult és észrevétlen legyen: így egy vonóval megszólaltatott nagybőgő basszushangja vagy egy vadászgép dübörgése látszólag a semmiből tör elő, a szub pedig közben észrevétlenül teszi a dolgát, akár egy basszusgitár pengetése, akár egy óriás lépteinek megszólaltatása a feladat.

A kisebb ForceField sorozatot a belépő kategóriás ForceField 3, a Forcefield 30 és annak nagyobb testvére a ForceField 40 alkotja. A ForceField 3 a sorozat legkisebb modellje, egy kompakt, elegáns kabinetbe csomagolt 20 cm-es, ultrahosszú löketű, nagy teljesítményű mélysugárzót és egy 26×24 cm-es, lefelé irányuló passzív sugárzót kapott. Beépített ForceField erősítőjének teljesítménye 500 W. A frekvencia átvitel 27 Hz – 200 Hz.

A ForceField 30 hasonló paraméterekkel bír, de mindezt egy stabilabb kabinetbe építve kínálja,  a ForceField 40 pedig a 25 cm-es hangszórónak és a nagyobb doboztestnek köszönhetően eggyel magasabbra teszi a mércét és nagyobb helyiségekben is használható.

GoldenEar szub körkép

Egy kategóriával feljebb lépve a SuperSub X és SuperSub XXL mélyládák még magasabb kategóriát képviselnek. A SuperSub XXL gyönyörű, zongoralakk-fényes fekete házában két vízszintesen, egymással szemben elhelyezett 12˝-os ultra-hosszú löketű aktív hangszóró és két egymással függőlegesen szemben elhelyezett 15˝ x 13˝-os sík, hátsó hullámhajtású passzív sugárzó dolgozik, amelyeket egy 1600 wattos D-osztályú digitális erősítő hajt.

A SuperSub X a kisebb testvér: 20 cm-es ultra-hosszú löketű aktív hangszóróval és két egymással függőlegesen szemben elhelyezett 26x24cm-es sík, hátsó hullámhajtású passzív sugárzóval szerelték, D-osztályú erősítőjének teljesítménye 750W. Kompaktabb méretével kisebb helyiségekbe ideális választás.

GoldenEar szub körkép

A GoldenEar által a SuperSub sorozatban alkalmazott kettős síkban működő, szabadalmaztatott dinamikus inercia-kiegyenlítés megőrzi és fókuszálja a hangszórók által termelt összes energiát, így hatékonyabban mozgatja a szobában lévő levegőt, ahelyett, hogy a doboz mozgatására pazarolná az energiát. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a felvételek minden finom, apró részletét hallhassuk. A megoldás eredményeként sikerült elérni a legmodernebb, legjobb mélysugárzókra jellemző teljesítményt és megszólalást. A térben vízszintesen elválasztott két aktív meghajtónak, valamint a függőlegesen elválasztott két passzív sugárzónak köszönhetően a meghajtó és a szoba közötti kölcsönhatás sokkal egyenletesebb. Ennek eredménye mind mennyiségében mind minőségét tekintve egy olyan basszus megszólalás, amely egyetlen mélysugárzóval legtöbbször nem elérhető.