Barion Pixel

Eversolo újdonság – Eversolo DMP-A6 kipróbáltuk a Zidoo legújabb hálózati audio lejátszóját

Okki Nokki lemezmosó
Ragyogásra született – Sanne Bezem interjú
2023.07.29.
AudioQuest adapterek
Megoldás a szűkös helyekre – AudioQuest adapterek
2023.08.27.

A Zidoo Eversolo DMP-A6 egy nagy tudású hálózati audió lejátszó. A high-end kategóriájú alkatrészekre épült készülék számtalan szolgáltatást nyújt, többek között támogatja a Roon Ready, Spotify Connect, Tidal Connect stb. szolgáltatásokat valamint az AirPlay2 és a DLNA zenelejátszást. Dupla ES9038Q2M DAC chip-et és 3. generációs XU316 processzort, illetve alacsony jitterű, kettős órajelgenerátort kapott és maximum 2TB kapacitású M.2 NVME 3.0 SSD-t is tud fogadni.

A Zidoo elsősorban médialejátszói révén vált ismertté és elismertté világszerte. Nemrégiben kifejezetten kétcsatornás D/A konverterekkel jelentkeztek, amelyeket az Eversolo márkanéven hoztak forgalomba, legújabb készülékük pedig egy hálózati médialejátszó, amely a DMP A-6 nevet kapta. A Z6 és Z8-as D/A konverterekkel szerzett pozitív tapasztalataink és a kedvező nemzetközi fogadtatás után érdeklődve vártuk, hogy mivel szembesít az új modell.

A Zidoo DMP-A6 külső megjelenésén elsőre látható, hogy a gyártó komoly babérokra tör – ezt már a Z6 és Z8 D/A konverterek megismerésekor is érezhettük. Tömör alumíniumötvözetből készült váz, szálcsiszolt panel, és egy 6 collos nagyméretű színes érintőképernyő fogadja a felhasználót – utóbbi minősége makulátlan és az árkategórián túlmutató külsőt kölcsönöz a készüléknek.
Az illesztések pontosak, a felhasznált alkatrészek nagyon jó minőségűek. Odabenn négymagos ARM Cortex-A55 professzionális processzor és dupla ESS Sabre ES9038Q2M DAC dolgozik, amely támogatja a natív DSD512, PCM768KHz@32Bit, MQA teljes dekódolást.
Az Android 11 alapú, testre szabott rendszer egy remek applikációval vezérelhető, 4GDDR+32GeMMC memória áll rendelkezésre az alkalmazások sokaságához és a DMP A-6 akár egy 2TB M.2 NVME 3.0 SSD-vel is bővíthető.

Zidoo Eversolo DMP-A6
Zidoo Eversolo DMP-A6

A készülék teljesen szimmetrikus felépítésű, XLR szimmetrikus és RCA aszimmetrikus kimenetekkel egyaránt rendelkezik, hangerőszabályzója miatt közvetlenül végfokra vagy aktív hangfalra köthető. Tápegysége alacsony zajú, kiváló minőségű, amely tiszta áramforrást biztosít az audio áramkörök számára. Támogatja a HDMI natív DSD és a D2P többcsatornás kimenetet és a Bluetooth AptxHD-t
USB, optikai, koaxiális, HDMI digitális kimenetek és optikai/koaxiális bemenetek állnak rendelkezésre. A CD lemezek lejátszása és CD rippelése külső USB optikai meghajtó segítségével is lehetséges, de a legfontosabb zenei szolgáltatások Tidal, Qobuz, Highresaudio, Amazon stb. egyaránt elérhetőek az Android/IOS mobil applikációból. Az AirPlay2 és a DLNA zenelejátszást egyaránt támogatott, csakúgy mint a Roon Ready, Spotify Connect, Tidal Connect stb. szolgáltatások.
Látható tehát, hogy a DMP A-6 egy komplett csomagot kínál és kézenfekvő volt a kérdés: hogyan teljesít önmagában, egy jobb külső DAC-kal (pl. az Eversolo saját Z8-asával) és milyen a teljesítménye egy vele egy kategóriába tartozó, de már bizonyított eszközhoz képest – jelesül a Silent Angel Munich M1/M1T-hez viszonyítva. Az XLR/RCA kimenetek közötti különbségre is kíváncsiak voltunk.

A meghallgatáshoz a szokásos tesztkörnyezetet biztosítottuk számára: az AudioQuest Niagara 5000 és Blizzard X-Treme révén olyan tápszűrést és tápkábelezést kapott amely túlmutat a készülék tudásán és segítségével semmilyen formában nem fogtuk vissza. Ugyanez igaz az XLR és RCA kábelekre, ehhez az új AQ Pegasus-t használtuk. A kimenetek/bemenetek teszteléséhez ugyanakkor a képességeihez leginkább illő AudioQuest Carbon LAN/USB/koax kábelezéssel egyrészt biztosítottuk, hogy a köztük fennálló esetleges különbségeket ne befolyásolják különböző kategóriájú kábelek, másrészt itt arra szavaztunk, hogy maradjunk a realitás talaján. A DMP A-6 ugyanakkor a forrás oldalon is maximális kiszolgálást kapott, feltételezhetően jobbat, mint amivel egy otthoni rendszerben használják majd: Silent Angel Rhein Z1 Plus Roon szerver, Bonn Nx switch, Genesis Word Clock, Forester F2 lineáris tápegység. Musical Fidelity M6Si integrált erősítőt és a Fyne Audio 502SP hangfalat használtunk, utóbbit William Tell Zero/Robin Hood Bass kábelezéssel. Minden elektronika a Creaktiv Little Reference Double állványokra került. A környezet tehát adott volt, joggal vártuk, hogy a DMP-A6 így mindent meg tud mutadni abból amire képes és a legjobbját tudja nyújtani.

Zidoo Eversolo DMP-A6
Zidoo Eversolo DMP-A6

Az első és legfontosabb dolog, ami még a megszólalás előtt eldöntheti egy készülék sorsát az a megbízható működés – vagy annak hiánya. A Z6 és a Z8 DAC után arra számítottunk, hogy a DMP A-6 ebből a szempontból ugyanolyan jó lesz, mint a márkatársai és így is lett: az applikáció és a Roon alatti használat egyaránt zökkenőmentes, a menürendszer áttekinthető, az aktív be/kimenetek az analóg és digitális fronton egyaránt könnyen beállíthatóak, a képernyő pedig csodás – nemcsak amiatt, hogy szépen látszanak a lemezborítók, hanem különböző stílusú deprez műszerek is kiválaszthatóak, amelyeknek megjelenítése hibátlan, a hallgatási pozícióból szinte tökéletes az illúzió.

Önmagában lejátszóként hallgatva a DMP A-6 kellemes élményt kínált, minden hang a helyén volt, kifejezetten korrekt volt a megszólalás, pont úgy ahogy vártuk. A szimmetrikus felépítés nemcsak gyártói szlogen, az XLR kimeneten jobban is szól, akinek az erősítőjén/előfokán van szimmetrikus bemenet, annak használata feltétlenül javasolt.

A szép kezdés után hamar próbára tettük hálózati futóműként is, az Eversolo saját Z8-as D/A konverterét használva, amely önmagában majdnem annyiba kerül, mint a DMP-A6. Ehhez először az USB kimenetet használtuk és meglepetésre, de nem kaptuk azt az előrelépést, amire számítottunk. Bizonyos szempontból érződött a magasabb kategóriájú D/A konverter előnye, de valami hiányzott. Hamar átváltottunk a koaxiális digitális kimenetre, amellyel azonnal helyreállt a világ rendje: a hallottak itt már azt hozták, amit kell: nagyobb tér, pontosabb hangszerhangok, természetesebb megszólalás. Levontuk a tanulságot: aki futóműként használná, az ne USB-n tegye, hanem koax digit kimeneten. Ezzel a tudása némiképp korlátozódik, mert ezen a kimeneten nem ad ki DSD-t, de ettől eltekintve jól működik.

A következő összevetés a kategóriában általunk referenciának használt Silent Angel Munich M1-el történt, amely integrált készülékként picit drágább, futóműként használva pedig gyakorlatilag azonos árú. Ami azonnal szembetűnik, hogy a Munich M1 kijelző és fizikai hangerőszabályzó nélkül a korrekt megépítése és alumínium előlapja ellenére csak egy kis „fekete tégla” a DMP-A6 mellett és jóllehet az applikációból beálítható a hangerőszabályzás, de csak aszimmetrikus RCA analóg kimenetet kínál, mert túl kicsi ahhoz, hogy elférjen rajta az XLR. Futóműként ugyanakkor egy teljesebb csomag, mivel az USB, koax, AES/EBU és I2S kimenet is rendelkezésre áll.
Önállóan hallgatva a Munich M1 egy zeneibb komplettebb produkciót nyújtott, igazolva a magasabb árát, de végig volt egy hiányérzetünk – nem a hang, hanem a kijelző hiánya miatt. Az, hogy a telefon/tablet elegendő valaki számára vagy ragaszkodik a kijelzőhöz teljesen személyre szabott – nekünk hiányzott, de végső soron győzött a hangminőség. Ebben a tekintetben is a szubjektív megítélés dönti el, hogy a különbség kinek mekkora, kinek mi a fontos, erre az ezerszer ismételt javaslatunk a megoldás: meg kell hallgatni!

Zidoo Eversolo DMP-A6
Zidoo Eversolo DMP-A6

Utolsó lépésként a Munich M1-et rákötöttük az Eversolo Z8 D/A konverterre és futóműként is meghallgattuk. Először koax digit kimeneten, hiszen a DMP A-6 azon teljesített jobban, majd USB-n is, mert tudjuk, hogy jólehet mindegyik kimenete korrekt, de az M1-nek az az erőssége. Sokan tévesen gondolják, hogy a DAC „többet számít, fontosabb”. Az Eversolo Z8 képességei azonban az M1-el még jobban kidomborodtak, mint a DMP-A6-tal, különösen az USB kimeneten. Nagyobb tér, több levegő, transzparensebb hang, természetesebb hangszerhangok – ismét beigazolódott mint már annyiszor, hogy a teljes lánc számít, nem lehet egyes elemeit fontosabbnak tekinteni. Érdemes a forrástól indulni és onnan végigvinni a fejlesztést – feltéve, hogy valakinek ez a szándéka és nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a fejlesztésnek mindig ára van, ami pénzben mérhető. És itt „üt nagyot” a Zidoo DMP-A6, ugyanis ennyire komplett csomagot kínáló, szép, jól megépített streamer ekkora kijelzővel és ilyen funkcionalitással és nem mellékesen jó hanggal ilyen árszinten szerintünk jelenleg nincs mégegy a piacon.

A Zidoo Eversolo DMP A-6 minden kétséget kizáróan a kategóriájának egyik legsikeresebb modellje lesz, főleg az általa kínált csomag egységessége, megépítésének makulátlansága és fantasztikus kijelzője révén. A 400.000 ft alatti kategóriában egy megkerülhetetlen készülék, amely teljesítményével az AudioMe csapatát is meggyőzte – a Z6 és Z8 D/A konverterek mellett mostantól a DMP-A6 is bizalmunkat élvezi, elsősorban integrált hálózati lejátszóként. Az Eversolo minden modellje meghallgatható, kipróbálható bemutatótermünkben és örömmel segítünk a hozzájuk illő kiegészítő komponensek és kábelezés összeállításában.