Barion Pixel

AudioQuest Zero és Bass kábelek

Schnerzinger zavarszűrés - LAN protector
Schnerzinger zavarszűrés – LAN és GRID protector
2023.05.22.
Silent Angel Genesis GX és Bonn NX
Silent Angel újdonságok
2023.05.23.

Az alacsony szintű audio jeleket elfedhetik a zajfrekvenciák, amivel szemben valahogyan fel kell venni a harcot. Az AudioQuest ZERO technológiája a karakterisztikus impedancia megszüntetésével mér csapást a zajokra - a bikábelezésben mindezt a BASS technológia egészíti ki.

Az alacsony szintű audio jeleket elfedhetik a zajfrekvenciák, amivel szemben valahogyan fel kell venni a harcot, különben a jel és a zaj keveredése miatt az audio rendszerek hangminősége jelentős csorbát szenved. Az AudioQuest ZERO technológiája a karakterisztikus impedancia megszüntetésével mér csapást a zajokra – a bikábelezésben mindezt a BASS technológia egészíti ki.

A hangvisszaadás szempontjából kritikusan fontos alacsony szintű hangjelek elfedése és torzítása komoly problémát jelent. Miért? Mert ezek a -60 dB alatti hangjelek tartalmazzák a zene levegősségének, a visszhangoknak, teremhangoknak a nagy részét, sőt a legmagasabb frekvenciák, a mikrodinamikai hangtranziensek, a felharmonikusok és a hangszerek térbeli elhelyezését meghatározó fontos jelek nagy részét is. Ezeket az alacsony szintű audiojeleket azonban elfedik és torzítják a 3G/4G/5G mobiltelefon tornyok, a Bluetooth és a műholdak által keltett alattomos zajfrekvenciák.

AudioQuest  Zero és Bass kábelek

A hagyományos hangszórókábelek tervezésekor eleve meg sem próbálkoztak az indukált rádiófrekvenciás zaj kiszűrésével, elvezetésével vagy csapdába ejtésével, mert a terhelő impedancia nagyon alacsony volt, a forrás kimeneti jelszintje pedig meglehetősen magas (névlegesen +20dB a 0,775V-os bemenethez). A Bluetooth, a mobiltelefon tornyok és a műholdak számának növekedésével azonban az ilyen semlegesítő tényezőkben már nem bízhatunk többé. A manapság indukált RF-zaj sok alacsony szintű audiojelet elfedhet vagy teljesen el is tüntethet és átmeneti intermodulációt hozhat létre, amikor pedig ezek a zajjelek időszakosan keverednek a tranziens audiojelekkel az nagyon zavaró, éles, csengő vagy durva hangot eredményez.

Valamilyen módon fel kell venni a harcot ezzel szemben, de a végerősítők és a hangszórók forrás- és terhelési impedanciájának összehangolása meddő próbálkozás, nem beszélve arról, hogy ha megpróbálnánk, akkor az erősítő teljesítményének a felét, a csillapítási tényezőjének pedig 100%-át elveszítenénk. A lineáris zajszűrés érdekében a kábel karakterisztikus impedanciájából eredő problémák kiküszöbölésére ehelyett az lenne a tökéletes megoldás, ha attól egyszerűen megszabadulnánk, azzal, hogy kiiktatjuk a kábelnek azt a részét, amely mindennek ellenáll: tehát magát a karakterisztikus impedanciát – az AudioQuest ZERO technológiája pedig pontosan ezt teszi! A ZERO Tech biztosítja, hogy a karakterisztikus impedancia értéke nulla legyen, mivel a kábel pozitív és negatív vezetői között megszünteti a szigetelők közötti kölcsönhatást, ezáltal pedig lehetővé teszi a kompresszió nélküli áramátvitelt. A tranziens áramátvitelt innentől kezdve már csak a kábel egyenáramú ellenállása és hossza, valamint a linearizált (azaz oktávról oktávra egyre kiegyenlítettebbé tett) RF-zajszűrés korlátozza.

A kábel karakterisztikus impedanciájának kiküszöbölésével és a tranziens áramkompresszió jelentős csökkentése miatt nagy mértékben javul a dinamika, a tranziens reprodukció és megnő a basszus energia, javul a felbontás, illetve alacsonyabb lesz a torzítás.

AudioQuest Zero és Bass kábelek

Ha egy hangsugárzó bikábelezhető, akkor a magas és mélysugárzók külön kábelekkel történő bekötése jelentősen csökkenti a torzítást. A bikábelezés a basszus energiákhoz köthető erős mágneses mezőket távol tartja a magassugárzó kábelétől, ezzel lehetővé téve a finomabb magas frekvenciák számára, hogy egy kevésbé zavart úton haladhassanak, kb. ahhoz hasonlóan, mintha egy úszó elől kivennénk a hullámokat a vízből. Az AudioQuest BASS kábelek GND-Tech technológiája (szabadalmaztatott földzaj disszipáció) elvonja a rádiófrekvenciás energiát az erősítő kimenetéről. Ez a rendkívül hatékony közös módusú zajcsökkentő technológia nemcsak az AudioQuest BASS hangsugárzó kábeleibe, hanem szinte minden AudioQuest tápkábel földelésébe is beépítésre került. A GND-Tech hatékonyságának ára, hogy a 10.000Hz feletti audio tartományban a hangzásra nézve kompromisszumot jelent, ezért a dedikáltan a basszus és közép tartomány megszólaltatásához fejlesztett BASS hangfalkábelek full range kábelként használva nem ideálisak.

Megfelelően implementálva a bikábelezés mindig egy költséghatékony alternatívát kínál a jobb hangminőség eléréséhez – ugyanannyi, vagy kevesebb befektetés mellett. A GND-Tech-nek hála a bikábelezés előnyei sokkal drámaibban jelentkeznek. Trikábelezhető hangfalak esetén két szett BASS kábelre van szükség: a basszus és a közép terminálokon. Két szett ZERO kábellel a bikábelezés nem ajánlott, mert párhuzamosan használva őket egy nagyon magas frekvenciás rezonancia alakulhat ki, amely lerontja a hangminőséget! A ZERO kábeleket bikábelezésre csakis egy BASS kábellel javasolt használni, vagy a ZERO kábel mellé egy jumper szettel. A bikábelkezhető hangfalakhoz tartozékként járó, a magas és mély terminálokat összekötő kis lemezkével kapcsolatban semmilyen pozitívum nem mondható el, csak az, hogy lehetővé teszi a megszólalást, mihamarabbi cseréjük indokolt és javasolt. A legjobb megoldást tehát a bikábelezés jelenti, de ha az nem opció, akkor egy jó minőségű biwire jumper szett – például az AudioQuest Thunderbird vagy Dragon – lehet segítségünkre.

Az AudioQuest hangfalkábeleibe a Mythical Heroes (Robin Hood, William Tell) és a Mythical Creatures (Thunderbird, Firebird, Dragon) sorozatban került beépítésre a ZERO/BASS technológia.