Barion Pixel

AudioQuest kábelek a házimozi világában

AudioQuest Cinnamon USB és HDMI kábelek
USB és digitális audio – tényleg csak nullák és egyesek?
2021.07.12.
CREAKTIV állványrendszerek – ahol a rezgéscsillapítás és a makulátlan design találkozik!
2021.12.06.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az AQ install kábelek mennyire fontosak telepítéskor. Házimozi építéskor ezért érdemes jó minőségű kábeleket behúzni nem csak a frontokhoz, de a centerekhez is.

Az AudioQuest termékkínálatában számos hangfalkábel kapható méterre, ami a házimozi telepítések esetén talán a legfontosabb paraméter, hiszen itt a frontok és a center kivételével mindig nagyobb hosszakra van szükség. Dob és installációs kábeleink bármelyik csatorna kábelezésekor segítséget nyújthatnak: a SLiP, a SLiP Xtreme, az X2/G2 és a Rocket széria mindegyik tagja tökéletes a feladatra. Mindemellett a Cherry Cola és Root Beer optikai fejjel szerelt HDMI kábelek is rendelkezésre állnak, melyek akár 30 méterig képesek a veszteségmentes 18 Gbps 4K-8K jeltovábbításra.

AudioQuest SLiP installációs kábelek

A házimozi rendszerek kábelezése során is vannak kategória korlátok, de van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az AudioQuest installációs kábelek mennyire fontosak telepítéskor és mennyit segíthetnek például hangfalak átkábelezésekor. Ne feledjük: az a kábel amit behúzunk, az általában örökre ott marad a falban, míg az eszközöket gond nélkül cserélhetjük. Házimozi építéskor ezért érdemes a megfelelő, optimális minőségű kábeleket behúzni nemcsak a frontokhoz, hanem a centerhez, surroundhoz és az Atmos sugárzókhoz is. A centersugárzó nemcsak a vászon vagy a TV alá, hanem fölé is elhelyezhető, elsősorban az utóbbi esetben szokott a centersugárzó kábele a falban futni, hiszen ilyenkor hosszabb kábelre van szükség. Amikor villanyszerelők és nem házimozi specialisták végzik a mozirendszerek kábelezését, a megrendelő sokszor már csak az elvégzett munkával szembesül és a behúzott szerény minőségű kábelek cseréje legtöbbször nem opció. Vannak persze „audiofil villanyszerelők” is, akik eleve AudioQuest kábelezést telepítenek, de a tréfát félretéve az időzítés és az előre tervezés alapvető fontosságú ahhoz, hogy mindenhová megfelelő minőségű kábel kerülhessen. Ezt a munkát egyszer kell elvégezni, de akkor jól.

AudioQuest SLiP installációs kábelek

A villamossági szempontok mentén haladva nagyobb hosszak esetén nagyobb keresztmetszetű kábel használata javasolt, hiszen a kábelhosszal egyenes arányban nő az ellenállás is. 15 méteres hossz alatt surround, surround back és Dolby Atmos hangsugárzók kábelezése esetén remek választás lehet a G2, és A SLiP 16/2, SLiP 16/4, de ennél nagyobb hosszak esetén már inkább az X2 és a SLiP 14/2, 14/4 változatok ajánlottak. A frontsugárzókhoz a sztereó zenehallgatás miatt eleve érdemes a lehető legjobb minőségű kábelt választani, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a házimozi rendszerek legfontosabb csatornája a centersugárzó, mivel az felel a hangok mintegy 60-65 százalékának megszólaltatásáért. Egy pl. 60Hz-en vágott centersugárzó egy akciófilm során megdöbbentő munkára van fogva, ezért javasolt hozzá is a lehető legjobb kábelt választani, lehetőleg ugyanazt, mint a frontokhoz. Ehhez a SLiP Xtreme és a Rocket 33, Rocket 44 és Rocket 88 kábeleink felelnek meg leginkább. Bevonatuknak köszönhetően a SLiP kábelek kifejezetten könnyen húzhatók be, de a Rocket széria is rendelhető külső szövött köpeny nélkül, ami könnyebbé teszi a behúzást.

Installációs kábeleink ugyanakkor nemcsak a házimozi hangfalak bekötésekor állnak rendelkezésre. Abban az esetben is érdemes közülük választani, ha multiroom rendszer kerül telepítésre vagy ha például egy több zónás erősítő második vagy harmadik zónáját használjuk egy terasz vagy eseteg egy vendég/gyerekszoba hangszóróinak erősítésére.

A házimozi rendszerek kábelezésének utolsó mozzanata a csatlakozók felszerelése, ehhez a jobb hangélmény érdekében forrasztásmentes kontaktot lehetővé tevő SureGrip 100 és SureGrip 300-as banándugók és saruk minden installátor vagy rendszerét tuningoló zenebarát számára rendelkezésre állnak.