Barion Pixel

A Silent Angel termékpaletta

AudioQuest összekötő kábelek – Pegasus és Black Beauty
2022.11.11.
REKKORD M500 – analóg lemezjátszó azoknak, akik minőségre vágynak
2022.11.20.

A Silent Angel switch-ek lehetővé teszik a zenehallgatók számára a HiFi rendszerükben rejlő tartalékok maximalizálását. Segítségükkel létrehozható egy stabil és izolált audio hálózati zóna, amely az alacsonyabb interferencia mellett történő adatátvitelre és a pontosan időzített adatok átküldésére optimalizált.

A Silent Angel termékek négy fő csoportba sorolhatók: audio hálózati switch-ek (Bonn Sorozat), hálózati zenelejátszók, futóművek – (Munich, és Bremen sorozat), lineáris tápegységek – (Forester sorozat) és hálózati audio szerver/Roon Core/bridge – (Rhein sorozat). Ismerjük meg kicsit jobban a legkisebb Bonn modellt, az N8-at!
A Silent Angel Bonn szériájában több minőségi osztályban találunk audio hálózati switch-eket, közülük az N8 jelenti a belépő kategóriát. A Silent Angel switch-ek lehetővé teszik a zenehallgatók számára a HiFi rendszerükben rejlő tartalékok maximalizálását. Segítségükkel létrehozható egy stabil és izolált audio hálózati zóna, amely az alacsonyabb interferencia mellett történő adatátvitelre és a pontosan időzített adatok átküldésére optimalizált. A hálózati zenelejátszás során előbb-utóbb elengedhetetlenné válik egy hálózati switch és a meghallgatások sortán hamar kiderül, hogy amiről – a digitális kábelekhez hasonlóan – eddig azt hihettük, hogy mi sem egyszerűbb, hiszen a nullák és egyesek továbbítása nem okozhat problémát, az mégis befolyásolja a hangminőséget, mégpedig akár drasztikus mértékben.

Silent Angel Bonn N8 switch és Forester F1 tápegység
Silent Angel Bonn N8 switch és Forester F1 tápegység

A jelenség mögött nem az áll, hogy az egyesek és a nullák ne érkeznének meg, ezt a TCP/IP protokoll meglehetősen egzakt módon szabályozza. Napjainkban számos switch gyártó olcsó és átlagos minőségű alkatrészeket használ, amely szigorúan csak az adatátvitel szempontjából tekintve elfogadható, de ez a szemlélet az audio minősítésű hálózatokat nem támogatja megfelelő mértékben. Vannak olyan paraméterek, amelyek az adattovábbítás sikerességét nem befolyásolják negatívan, de a hangminőséget sajnos igen és ezt az emberi fül érzékeli. A Silent Angel Bonn hálózati switch-ek azért születtek meg, hogy számos fontos alkatrész javításával az adott árkategórián belül elérhetővé váljon a kompromisszumok nélküli, tökéletes audio minőség.

A Bonn N8 audio minősítésű hálózati switch a Silent Angel legkisebb modellje. Az N8 a tápellátás és a hálózati jelminőség javításával, illetve a TCXO órajel vezérlő technológia alkalmazásával javítja a hangminőséget. Az N8 összesen 8 kiváló minőségű gigabites Ethernet-porttal rendelkezik, ami a legtöbb rendszerben lehetővé teszi az összes audioeszköz csatlakoztatását. Az N8 a hálózati jelminőség-javítás révén egyaránt jelentős hangminőség javulást eredményez a különböző streaming szolgáltatások (Tidal, Qobuz, Spotify) használata során, illetve a NAS-ról történő zenelejátszáskor egyaránt. A Bonn N8 révén kialakítható egy stabil és az otthoni számítógépes hálózatról leválasztott hangzóna. A Bonn N8 alacsonyabb interferenciával továbbítja az adatokat, melyeket pontosan időzítve küld tovább.

A Silent Angel Bonn N8 vs. általános switch
A Silent Angel Bonn N8 vs. általános switch

Az elektromágneses interferencia csökkentése érdekében a switch belsejében nagy áteresztő képességű EMI-abszorbert (>120 @1MHz) alkalmaztak és orvostechnikai minőségű hálózati adaptere van a stabil áramellátás és a pontos működés biztosítása érdekében. A hangminőség a Forester F1 külső lineáris tápegység révén még tovább fejleszthető. A Silent Angel által használt 0,1 ppm-es TCXO (hőmérséklet-kompenzációs kristályoszcillátor) 50-szer pontosabb, mint egy hagyományos órajel generátor, emiatt csökkenti a késleltetésből származó problémákat és a jitter hatását. A nagyfrekvenciás hálózati csomagok továbbításakor a torzítás gyakori jelenség. A Bonn N8 hatékonyan képes ezt 369ps-re csökkenteni, míg más átlagos switch-ek 705ps értéket produkálnak.

A Bonn N8 tehát megtisztítja a hálózati audio jeleket és ezáltal egy alacsony zajszintű és alacsony interferenciájú környezetet hoz létre, amely tökéletes a nagy felbontású hálózati zenelejátszáshoz. Ezáltal egy külön HiFi audio zóna jön létre, amely hatékonyan elválasztja az audioeszközöket a háztartási adatforgalomtól, csökken a hálózati műsorszórási csúcsok miatt, illetve a PC-k és más hálózati eszközök sávszélesség-igényes tevékenységei által okozott késleltetések hatása. A Bonn N8-at optimalizálták a Roon infrastruktúrán történő használathoz. Kiszolgál pl. egy Rhein Z1-ből, mint Roon Core szerverből álló hálózatot és egy Munich M1-et mint egy Roon Ready lejátszót. Az N8 ezenkívül a nagy felbontású zenei streaming szolgáltatásokra, mint például a Tidal, Qobuz, Spotify stb. és NAS-ról lejátszott zenei gyűjtemények lejátszására is optimalizált.

Silent Angel Bonn N8 és Forester F1 táp
Silent Angel Bonn N8, Bremen B1 Streamer és hálózati audio lejátszó és Rhein Z1 streamer és hálózati audio szerver

A Bonn N8 tovább fejlesztéséhez több út is kínálkozik: ha a dupla 5V 2A DC kimenetet biztosító Forester F1 lineáris tápegységhez csatlakoztatjuk, ennek révén tovább javítható a switch áramellátása. Az S28 rozsdamentes acélból készült készüléklábak használatával minimalizálhatóak a rezgések és csökkenthető a zaj. Végül, ha sorba kötünk egy vagy több másik Bonn N8 switch-et, ezáltal még jobban elszigetelhető az audio hálózati zónát a háztartási forgalomtól. A rezgéscsillapítás terén további előrelépés érhető el a Creaktiv Sound Control abszorber lap használatával.

A Bonn N8 képességei az említett fejlesztésekkel maximálisan kiaknázhatóak, de ha még ennél is jobb minőséget szeretnénk elérni, akkor ahhoz a Silent Angel eggyel nagyobb modellje, az N8 Pro jelentheti a megoldást.