Barion Pixel

A kábelalátétek feladata – AudioQuest Fog Lifter

Új márka a kínálatunkban: Canor
Canor – hogyan lehet jól használni a csöves technológiát modern csomagban?
2023.04.06.
LINN MAJIK DSM meghallgatás
Linn Majik DSM bemutató
2023.04.28.

A kábelalátétek feladata kettős: azzal, hogy a kábeleket elemeljük a padlóról, egyrészt csökkennek az őket érő rezonanciák, másrészt kevésbé vannak kitéve a padlón terjedő rádiófrekvenciás interferenciák negatív hatásainak. Az AudioQuest Fog Lifter tökéletesen kezeli mindkét problémát: csökkenti a rezonanciákat és a padlóról az audio- és tápkábelekhez csatolódó rádiófrekvenciás zajt.

A kábelalátétek feladata - AudioQuest Fog Lifter

Az AudioQuest már négy évtizede hangoztatja a „Do No Harm! (Ne ártsunk)” alapelv fontosságát. Ez a megközelítés abból indul ki és azon alapul, hogy szinte minden audio lánc hangminőségének javítására, fejlesztésére irányuló törekvés végső soron a rendszert érő „károk” csökkentéséből származik. De hogyan érhető el ez a cél? Vagy az eredetileg már rendelkezésre álló zenei információ megőrzésével, vagy úgy, hogy nem engedjük be/távol tartjuk azokat a külső zavarokat, amelyek szó szerint torzítják/módosítják az eredeti jelet és emiatt végül a zenehallgatás során nem semleges, azaz valós, hanem helytelen, színezett „információt” kapunk. Ebben segítenek a kábelalátétek.

A kábelalátétek feladata - AudioQuest Fog Lifter


A kábeleket érő rezonanciákkal sincs ez másként, azok ugyanis negatív hatást gyakorolnak a hangminőségre. Leginkább a hangfalkábelek és tápkábelek vannak kitéve ennek, hiszen legtöbbször a padlón futnak, de sokszor az interkonnektek is részesülnek a káros rezonanciákból, különösen, ha a hifiállvány annyira hátra van tolva, hogy az összekötőkábelek hozzáérnek a hátsó falhoz, ahol a hangrezgések energiája igen jelentős. Könnyű belátni, hogy a rezonanciák csökkentésével – tehát ebben az esetben azzal, hogy a kábeleket elemeljük a padlóról, illetve nem engedjük, hogy hozzáérjenek a falhoz – a hangminőség is javul.
A káros rezonanciákat akár magunk is érezhetjük, de a kábelek nemcsak azokkal, hanem a rádiófrekvenciás zavarokkal szemben is védelemre szorulnak. A szőnyeg vagy a fapadló, nem is beszélve a betonpadlóról, elsőre talán nem tűnik RF-zaj forrásnak, de a rádiófrekvenciás energia mindenhol ott van körülöttünk, és mindig arra tart, ahol alacsonyabb energiaállapotot talál. A kábelalátétek használatával nemcsak a rezonancia csökkenthető, hanem a padlóról az audio- és tápkábelekhez csatolódó rádiófrekvenciás zaj is. Néhány centiméternyi távolság elsőre talán nem tűnik fontosnak vagy hatásosnak, de ugyanúgy, mint a fényenergia, a távolsággal az RF energia is exponenciálisan csökken. Ez a néhány centiméter ezért jelent nagy különbséget, ami végső soron alacsonyabb zajszintet és ezáltal kevesebb kompromisszumot és torzítást eredményez a rendszerbe csatlakoztatott aktív áramkörökben.

Az AudioQuest Fog Lifter kábel alátét azon túl, hogy csillapítja a rezgéseket, jelentősen csökkenti a kábelekhez csatolódó RF zajt. A kábeleket persze hagyományos állványokkal vagy kábelbilincsekkel is izolálhatnánk, de ez a megközelítés azért nem helyes és azért nem oldja meg a problémát, mert ezeknek az eszközöknek túl nagy a saját tömege és önmagukban is RF-zajforrások, így az általuk kínált elméleti előny végül szertefoszlik. A Fog Lifter révén ellenben a lehető legkevesebb szilárd anyag kerül közvetlen érintkezésbe a kábellel és azt az RF-zajt is hatékonyan csökkenti, amely kapacitívan minden szilárd anyagon (szőnyeg, kő, fa stb.) keresztül a kábelhez csatolódik. Ezenkívül az alátámasztott kábelek csatlakozóira is kisebb nyomás nehezedik – vastagabb kábelek használatakor ez sem egy elhanyagolható paraméter.

A kábelalátétek feladata - AudioQuest Fog Lifter

A Fog Lifter tehát azért működik jól, mert tökéletesen teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket egy kábel alátétnek rendelkeznie kell ahhoz, hogy hatékonyan kezelje a padlóról az audio- és tápkábelekhez csatolódó rádiófrekvenciás zajt és csillapítja a rezgéseket: lábai minimális kontaktust tartanak fenn a padlóval, alacsony a saját tömege, nem érzékeny a statikus elektromosságra, elég magasra emeli el a kábeleket a padlótól és azok az erős damil szálon a lehető legkisebb felületen érintkeznek. A káros rezgések energiája így disszipálódik, ahelyett, hogy a padlón futó kábelbe jutna és a kábelekhez csatolódó RF zaj is csökken. A Fog Lifter használata jobb fókuszt, tisztaságot, mélységet és térbeli információt eredményez.

A Fog Lifter használatával tehát két legyet üthetünk egy csapásra: segítségével a rezgéscsillapításon túl az elektromágneses és rádiófrekvenciás zavarok is csökkenek.