Barion Pixel

A High End Show-n jártunk

Schnerzinger ResolutionLine összekötő kábel
Megérkezett a Schnerzinger Resolution Line
2022.06.16.
Megnyitott az AudioMe bemutatóterem
2022.10.24.

Münchenben az AudioQuest szobájában minden a Mythical Creatures sorozat új analóg összekötőkábeleiről, a Thunderbird, Firebird és a Dragon triumvirátusáról szólt, melyek megjelenésével mostantól teljes – interkonnekt, hangfal és tápkábel – ThunderBird, FireBird Dragon kábelrendszerek is összeállíthatóak.

Garth Powell, az AudioQuest főmérnöke tartott egy rövid, de nagyon emlékezetes bemutatót, amelyben kiemelte az audio rendszereket érő zavarok elleni küzdelem és az ennek megvalósítására hadrendbe állított ZERO techológia fontosságát, amely kiküszöböli a kábel magas és alacsony jelvezetői közötti elektrosztatikus mezőt és ezzel lehetővé teszi a lineáris, oktávról oktávra konzisztens rádiófrekvenciás (RF) zajszűrést és a kompressziómentes tranziens szállítást. Az új kábelekben már a burkolatnak is van zajszűrő szerepe a jelvezetőkhöz kapacitívan csatlakozó RF zaj minimalizálásával!

Garth Powell HighEnd Munich

Garth nemcsak villamosmérnök, hanem képzett dobos is, mestere Glen Velez volt, a négyszeres Grammy díjas amerikai ütőhangszer fenomén, aki egyébként az AudioQuest Music kiadásban megjelent Mokave albumon is szerepel előadóként Glen Moore nagybőgős és Larry Karush zongorista társaságában. A bemutató során Garth először kézidobon játszott szabad improvizációkat, majd ugyanazt a hangszert Glen Velez előadásában az említett Mokave albumról lehetett meghallgatni. A zenei lánc dCS Vivaldi CD játszóból, Einstein the Ultimate elő-végfokból és Wilson Audio Sasha DAW hangsugárzóból állt, a rezgéscsillapítást Creaktiv Big Reference állványra, a kábelezést pedig természetesen az AudioQuest Mythical Creatures sorozat kábeleire bízták, Niagara 7000 tápszűréssel.

AudioQuest Munich HighEnd Show

Garth először egy ponton – a CD játszó és az előerősítő között – egy a stúdiótechnikában világszerte széles körben használt alapszintű Mogami analóg XLR kábelt használt, kiemelve, hogy a hangmérnökök jelentős része, mondhatni sajnos többsége számára az máig egy elfogadott sztenderd. A bemutató aztán az AudioQuest korábi referencia modelljével a WEL Signature-el folytatódott, amelyet a Thunderbird, a Firebird és végül a Dragon váltott. A hallgatóság számára a reveláció szintjén hatott, hogy az egyébként minden ponton csúcskategóriát képviselő rendszer hangzását mennyire lefékezte az egyszerű stúdiókábel, amelynek cseréje után a CD-ről játszott zene lépésről lépésre egyre közelebb került az élő előadáshoz. Ugyancsak megdöbbenést okozott, hogy az új összekötő kábelekben most először megjelent ZERO Technológia, amivel a lineáris zajdisszipáció mindhárom modellben megvalósul, mennyivel élethűbb hangzást produkált, mint a korábbi referencia modell.

AudioQuest Munich HighEnd Show

Garth szájából nagyon hitelesen hangzott az a megállapítás is, amelyet a mérések után kiáltóknak szánt: mérnökként tökéletesen tisztában van azzal, hogy mit kell vagy kellene mérni, de egyrészt a mérendő paraméter (pl. rádiófrekvencia) sokszor a mérőműszerek mérési korlátain kívül esik, másrészt nem megfelelő paraméterek kiválsztásával igen könyen teremthető szándékosan olyan mérési környezet, amelyben az egyébként jól teljesítő eszköz/berendezés által képviselt minőség nemcsak nem igazolható vissza, hanem még ellentétes előjelű eredmény is születhet. Végső soron tehát az elengedhetetlen méréseket és a meghallgatást kell egyensúlyba hozni és bízni abban, hogy a fülünk minden esetben jelzi, ha jó úton járunk.