Barion Pixel

A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek

Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban
Nagyobb tér, tisztább hang, még több részlet – Schnerzinger technológiák a gyakorlatban
2024.05.02.
Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó
Silent Angel Munich MU hálózati audio lejátszó 
2024.05.02.

A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek A hálózati zenelejátszás szemlátomást megállíthatatlan térhódítása miatt a digitális kábelek között egyre nagyobb figyelem irányul a LAN kábelekre. A „nullák és egyesek” által képviselt falon túl talán könnyebb átlátni, ha tudjuk, hogy a digitális jel csak a nevében digitális, a jel maga egy analóg feszültség.

A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek

Minden olyan esetben, ha a digitális összeköttetést biztosító kábelt kicseréljük, megváltozik a hangzás. A koax, optikai, AES/EBU, USB és LAN kábelek ebben a tekintetben nem különböznek egymástól. A jelenség hátterével több írás is foglalkozik, most inkább a LAN hálózat nyújtotta különböző lehetőségekre, megoldásokra koncentrálunk.
Ugyanúgy, mint ahogyan ideális esetben a tápösvények végső eleme egy tápszűrő, a LAN ösvény pedig akkor teljesíti legjobban a feladatát, ha a végére egy audio switch kerül. A router és a switch közötti kábelszakasz a legtöbbször elég hosszú, 8-10-15 méter is lehet. Erre a szakaszra az AudiQuest CAT6 FMJ vagy CAT7 Pearl, Forest és Carbon kábelek személyében négy egyre magasabb minőségű LAN kábel is rendelkezésre áll. A switch-csel kapcsolatban most csak annyi ajánlást teszünk, hogy érdemes lineáris táppal ellátni – koncentráljunk az utána következő szakaszra, nevezetesen a hálózati lejátszókra, média lejátszókra, szerverekre.

A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek

Ezek a forráskészülékek az audio switch miatt profitálnak a hálózati jelminőség javulásából, de a hangminőségük maximalizálása érdekében javasolt a tudásuknak megfelelő LAN kábelekkel bekötni őket. Az AudioQuest kínálatában erre a célra a Pearl, Forest, Cinnamon, Vodka és Diamond kábelek állnak rendelkezésre, a Schnerzinger pedig az Essential Line és Resolution sorozatával száll harcba a tökéletes hangminőségért.
A Schnerzinger arzenáljából egy aktív eszköz, a LAN Protector is rendelkezésre áll amelyről nem túlzás azt állítani, hogy forradalmasítja a zenei streaminget és segítségével az otthoni hálózaton az interferenciamentes adatátvitel hatása olyan szinten tapasztalható meg, amiről eddig nem hittük, hogy lehetséges. A LAN hálózat többet tud nyújtani, sokkal többet, mint korábban képzeltük.

A hálózati zenelejátszás és a LAN kábelek


A LAN Protector-nak van egy különleges képessége: hatékonyan küszöböli ki a jitter-t. A lehető legtisztáb
b jel fogadásához a LAN-kapcsolat adatcsomagjainak adatvesztés nélkül és megfelelő időzítéssel kell megérkezniük a streaming-eszközre. Ha ez nem így történik, akkor jitter lép fel. A nagyfrekvenciás interferencia itt meghatározó, kulcsfontosságú tényező, amelyet gyakran alábecsülnek vagy figyelmen kívül hagynak. Ennek negatív hatásai az adatok és jelek időzítési hibáiban jelentkezik, amelyek – különösen az erősen időzítés alapú, ezért annak hibáira kifejezetten érzékeny digitális tartományban – negatív hatást gyakorolnak a felharmonikusok spektrumára, a zene harmóniájára. Ennek hangzásbeli következménye, a magastartomány egyensúlyának felborulása, a korlátozott dinamika és a térbeli információk pontatlan megjelenítése. A LAN PROTECTOR pontosan itt fejti ki hatását és a meglévő jittert abszolút minimálisra csökkenti: összehasonlíthatatlanul gyors, hihetetlenül hatékony, egyedülálló hálózati interferencia elnyomást valósít meg, a legmagasabb minőségi szinten. Ennek köszönhetően úgy hallgathatjuk zenegyűjteményünket, ahogyan eddig még soha.

Az AudioMe magas minőségű kábelszerelési szolgáltatása a LAN kábelekre is kiterjed: nálunk az AudioQuest LAN kábelei akár CAT6, CAT7 vagy Telegartner csatlakozóval szerelve is rendelhetőek – egyedi méretben 1-100 méterig. A nagy távolságok áthidalásakor ez a remek ár-értékű megoldás biztosítja, hogy már a router és az audio rendszer közötti első kábelszakasz is a lehető legjobb minőségű legyen.