Barion Pixel

Varsóban jártunk az Audio Video Show-n

Ilyen volt a budapesti HIFI Show
Ilyen volt a budapesti HIFI Show!
2023.11.04.

Lengyelország az EU hetedik legnagyobb népességű országa, Varsó pedig - épp Budapestet megelőzve - a nyolcadik legnagyobb európai főváros. Október 27-29. között tartották itt Európa második legnagyobb high end seregszemléjét, mi pedig a rendelkezésünkre álló két nap alatt igyekeztünk minden helyszínt bejárni és minden szobát meghallgatni. Szinte lehetetlen küldetés, de teljesítettük!

Lengyelország az EU hetedik legnagyobb népességű országa, Varsó pedig – épp Budapestet megelőzve – a nyolcadik legnagyobb európai főváros. Október 27-29. között tartották itt Európa második legnagyobb high end seregszemléjét, mi pedig a rendelkezésünkre álló két nap alatt igyekeztünk minden helyszínt bejárni és minden szobát meghallgatni. Szinte lehetetlen küldetés, de teljesítettük!

A 600 hifi márka számára a központi Sobieski Hotel-en kívül a Nemzeti Stadion és a Sobieskitől mintegy 200 méterre található Golden Tulip Hotel szolgált helyszínekként. A stadionba fél óránként ingyenes buszjáratot indítottak, nagyon kényelmessé téve így a bejárást. Rutinos látogatók vagyunk, München sem fekszi meg a gyomrunkat, de ott négy napunk van a feldolgozásra, itt a két napot nagyon be kellett osztani.

A szállásunk a Sobieski-ben volt, ami nagyon megkönnyítette a dolgunkat, hiszen a reggeli után nem utazás várt ránk, hanem azonnal kezdhettük a bejárást. Idén azonban mégiscsak egy rövid utazással kezdtünk, mert most rögtön a Nemzeti Stadionban indítottunk, ahová pár percet azért kellett buszozni. A stadiont körbevevő és a pályára néző páholyok és egyéb nagy alapterületű termek szolgáltak szobákként, a folyosók és nyílt terek pedig további kiállító térként. A lengyel nyelven zajló technológia előadások kivételével mindenhová igyekeztünk beugrani egy rövid időre, keresve a kedvenceinket és várva az újdonságokat. És láttunk pár csodát!

A Dali a kisebbik új Epikore-t a 11-est állította ki Unison Research csöves erősítőkkel, a Wilson Audio a Sasha DAW-t váltó Sash V-t dCS Lina és Dan D’Agostino Momentum S250 végfokkal hajtotta Pink Faun Ultra szerverről, a Børresen/Aavik/Ansuz szobában egy Nagra Reference Anniversary analóg lemezjátszó is ott volt az állvány tetején, a Bowers & Wilkins szobában pedig nem az általában megszokott Classé elő-végfokkal, hanem Luxman elektronikákkal találkoztunk – ismerős kábelek és tápszűrő társaságában. Itt ugyanis az AudioQuest Thunderbird sorozata és egy Niagara 5000 teljesített szolgálatot. Az egyik McIntosh szobában egy Rockport Atria, a másikban a saját (kisebbik) giga tornyuk az XRT 1.1K muzsikált megelégedésünkre. Utóbbi egy négyutas triamplifikálható/trikábelezhető basszreflex oszlop mátrix rendszerű hangsugárzó 70 db hangszóróval – ez a szoba érthetően mindig tele volt és nemcsak a „múzeum” miatt! A Göbel a Divin Marquis-t a Divin Sovereign szubokkal egészítette ki, itt a Wadax front end és a Boulder elő-végfok révén máris dupla kuriózumot kaphatott a közönség – először az árcédula tekintetében, amit nem is mertünk összeadni, de a Boulder például Münchenben még soha nem szólt csak meg lehetett nézni pár modellt, itt viszont egy nagy vas zenélt – nem is akárhogyan. A következő elismerést a dual Pink Faun Ultra/MSB Reference/Magico S3 szoba kapta tőlünk, majd újra csettintettünk egyet a Nagra/Innuos/Rockport trió hallatán is. A Rockport egy harmadik szobában is megjelent, VTL csöves elektronikák és VPI lemezjátszó társaságában – szerintünk ez volt a legszebb és legjobb hangú fekete szoba. A T+A saját hangfala és elektronikái szerintünk itt sokkal jobban szóltak, mint Münchenben, szívesen maradtunk volna még, de vissza kellett mennünk a szállodába ha szerettünk volna végezni.

A Sobieskiben is találkozhattunk patinás gyártók termékeivel de ez a helyszín otthont adott a rendkívül sokszínű lengyel hifi és high end márkák számára is, amelyek számunkra sok esetben nem is voltak ismertek. Minden bizonnyal a mára top márkává vált Lampizator is itt kezdhette valahol. Itt szobáról szobára száguldottunk, helyenként persze picit tovább maradtunk. A Manron meglepett minket, csakúgy, mint a kis Atohm GT1-es és örömmel láttunk hazai barátainkat, a Heed elektronikákat az Enerr Invicta/Audiothtlon szobában, majd a Popori Acoustic, az NCS audio, az Allegro Audio és az Audio Qualiton Hungary termékeit is. Ha nagy névről van szó, az Audio Note kihagyhatatlan, itt E dobozokkal mutatták be a Meishu erősítőket, a CD-2.1X CD játszót és a TT2 lemezjátszót. A 8mm Audiolab extravagáns hangfalai után az Audio Phonique lepett meg a hatalmas dobozaival és extravagáns, mégis klasszikusan gyönyörú csöves erősítőivel, a Blackwood Artanis pedig egy aktív megoldással. A Sobieski legjobb emeleti hangját a kis szobák közül mi a Steinheim/dCS/Karan szobának ítéltük, innen nehéz volt továbbmenni. Az egyutas minimalista megoldásával hangilag a Starless szoba alkotott maradandót, még ha kivitel hagyott is kívánnivalót maga után. A kis szobák kis rendszerek kocepció mentén a Vivid/Mola Mola is kellemes volt, a kis szobák közepes rendszerek vonalon pedig szerintünk a Borresen/Aavik és az MBL vitte a prímet.

A Golden Tulip szállodában nagy szobákban nagy hangokat hallhattunk – többségében gigantikus árcédulák mellett – semmivel sem elmaradva pl. Münchentől. Itt a Lampizator/KBL Sound/Sveda Audio tette ránk az első nagy benyomást, a Lampizator Poseidon előerősítőt itt volt alkalmunk először meghallgatni. És a helyzet csak fokozódott, ugyanis az Aries Cerat/Karma/Goldmund szoba egészen varázslatos volt, itt talán még több időt töltöttünk. A Holophony aurája után a Zikra Audio szoba méretes tölcsérei (és keresztváltója) vágott mellbe, az RCM Audio pedig a Vitus/Gauder összeállításával. Az Ayon szoba volt a legnagyobb és a legkomolyabban kivitelezett ebben a szekcióban – a Lumen White limitált darabszámú álló hangfala varázsolt és igyekezett feledtetni a hosszúra nyúlt szakmai bevezetőt. Ez a szoba alig volt fotózható a nagyszámű érdeklődő miatt, de a zenék közben már meg tudtuk örökíteni. Az Ayon a csövekben hisz és ezt megfeleleően tudják is reprezentálni. Az Accuphase/Estelon szoba a hang és a vizualitás tekintetében egyaránt a letisztultság magasiskolájaként maradt meg emlékeinkben – a Golden Tulip szállodában tett körjáratunk tökéletes zárásaként.

A budapesti hifi kiállítás után két héttel, München után pedig öt hónappal tett Varsói kirándulásunk a munkán túl kikapcsolódásként is szolgált számunkra, hallottunk jó pár nagyon jó hangot és láthattuk a profi szervezettséget egyaránt. Amint megkapjuk a 2024-es varsói dátumokat, beírjuk a naptárba – találkozunk jövőre!